Będąc świeżo upieczoną mamą warto zadbać o pożywną i urozmaiconą dietę.
Zostałaś mamą, gratulacje! Twój organizm wykonał kawał niezwykłej roboty, ale przed Tobą jeszcze masa ciężkiej pracy - karmienie, opieka nad noworodkiem i połóg. Po jakie produkty warto sięgać, żeby zapewnić sobie składniki, które teraz są Ci niezwykle potrzebne?
Rośliny strączkowe
Rośliny strączkowe, szczególnie czarna czy czerwona fasola, są bogate w żelazo, dzięki czemu stanowią ważny fundament diety dla każdej karmiącej mamy, zwłaszcza dla wegetarianek. Strączki są także bogatym źródłem białka roślinnego wysokiej jakości.
Borówki
Borówki są nie tylko pyszne, lecz także zawierają masę dobrych witamin (między innymi C oraz witamin z grupy B) i minerałów (takich jak miedź, cynk czy selen) oraz są bogate w antyoksydanty. Dostarczają też zdrowej dawki węglowodanów, która pomoże Ci utrzymać wysoki poziom energii.
Brązowy ryż
Zdrowe, pełnoziarniste węglowodany, takie jak np. brązowy ryż dostarczą organizmowi kalorii potrzebnych do przygotowania najwyższej jakości mleka dla Twojego dziecka. Choć motywowana chęcią zrzucenia ciążowych kilogramów możesz chcieć unikać węglowodanów za wszelką cenę, nie powinnaś jednak tego robić drastycznie, aby uniknąć spowolnienia produkcji mleka i spadku energii.
Pomarańcze
Pomarańcze i inne owoce cytrusowe są doskonałym wyborem, jeśli karmisz piersią, ponieważ matki karmiące potrzebują więcej witaminy C niż podczas ciąży. Sięgaj po pomarańcze jako przekąskę lub pij świeżo wyciskany sok z tych owoców, aby zapewnić sobie solidną dawkę tej witaminy, wapnia oraz energii.
Pełnoziarnisty chleb i makarony
Zapewne wiesz jak ważne jest to, aby w ciąży spożywać odpowiednią ilość kwasu foliowego, ale jego rola nie kończy się wraz z porodem, ponieważ jest on także ważnym składnikiem w mleku matki. Dodatkowo pełnoziarniste pieczywo i makarony dostarczą ci zdrowej dawki błonnika i żelaza.
Zielone warzywa liściaste
Warzywa z tej grupy dostarczają organizmowi tylu cennych składników, że ciężko o tym wspomnieć w skrócie. Jedząc zielone warzywa liściaste, takie jak chociażby szpinak czy brokuły, dostarczysz sobie witaminy A oraz C i zdrowych dla serca przeciwutleniaczy. Są one także dobrym, roślinnym źródłem wapnia.
Woda
Matki karmiące piersią są szczególnie narażone na odwodnienie, żeby go uniknąć dbaj o odpowiednie nawodnienie, ale unikaj napojów zawierających kofeinę.
Joanna Adamski