Pewien polski dietetyk przeanalizował składy popularnych ketchupów. Wskazał trzy marki, które lepiej omijać w sklepach szerokim łukiem.

Michał Wrzosek to znany doktor dietetyki. Dzięki jego radom tysiące Polaków gubi zbędne kilogramy i stara zdrowo się odżywiać. Jakiś czas temu pan Wrzosek przyjrzał się składom kilku dostępnych w sklepach ketchupów. Największe minusy otrzymały od niego te, w których znaleźć można niewiele pomidorów, a mnóstwo cukru, soli i benzoesanu sodu. Dietetyk odradza nabywanie ketchupów marek: Tortex, Pudliszki oraz Kamis. „O ile nie trzeba demonizować ketchupu, to pamiętaj, że nie jest on alternatywą dla pomidora i nie powinien być stałym elementem naszej codziennej diety” - przypomina pan Wrzosek, zachęcając do tego, by po niezdrowe produkty spożywcze sięgać tylko okazjonalnie i w niewielkich ilościach.
Iwona Trojan