Będąc w ciąży trzeba rozważnie podchodzić do swojego jadłospisu. Lista potraw zakazanych podczas ciąży bardzo często zależy od indywidualnych cech organizmu przyszłej mamy, jej kondycji oraz stanu zdrowia.
Wiele kobiet w ciąży ma dylemat, czy powinny jeść i pić wszystko, na co mają ochotę. Z jednej strony starają się dbać o zdrowy jadłospis, aby dostarczyć dziecku wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Z drugiej jednak często mają ochotę na coś niekoniecznie zalecanego ciężarnym, np. na pikantne potrawy.
Kobiety spodziewające się dziecka bez obaw mogą jeść pikantne potrawy, ponieważ nie wpływają one bezpośrednio na płód. Co więcej, niektóre z nich mogą mieć korzystny wpływ po przyjściu na świat dziecka. Maluchy, które regularnie jedzą czosnek zwykle przez dłuższy czas jedzą pokarm matki. Poza tym niektóre dzieci lubią różnorodność smaku mleka.
Bardzo dużo zależy od przyzwyczajeń żywieniowych kobiet. Jeśli przyszła mama czuje ostre pieczenie po zjedzeniu pikantnej potrawy, zaś dziecko wydaje się poirytowane, warto pomyśleć o złagodzeniu diet i odstawieniu pikantnych dań, przynajmniej na jakiś czas.
Klaudia Kwiatkowska