„Gotuj zdrowo dla dzieci” jest książką wieńczącą ogólnopolską akcję edukacyjną „Gotuj zdrowo z Rybką MiniMini”, zorganizowaną przez stację Minimini oraz Instytut Żywności i Żywienia.
Całość tej, przepięknie wydanej, pozycji składa się z autorskich przepisów Darii Ładochy oraz przepisów nadesłanych przez rodziców i wyłonionych w drodze konkursu zorganizowanego w ramach akcji. Sama Daria Ładocha jest doskonale znana rodzicom z popularnego bloga Mamałyga oraz z prowadzenia programu „Ugotuj mi mamo” w Kuchni +.
Założeniem akcji i książki jest stworzenie bazy uniwersalnych przepisów promujących zbilansowaną dietę dla maluchów, a także poszerzenie świadomości i wiedzy rodziców na temat prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Każdy przepis został zbadany przez eksperta z Instytutu Żywności i Żywienia pod kątem zgodności z normami żywienia dzieci, zawartości niezbędnych składników, a także tego czy jest wolny od nadmiaru cukrów, soli i tłuszczu.
Książka podzielona jest na następujące rozdziały: śniadanko, coś na ząb, obiadek, podwieczorek i kolacja. Na końcu każdego z rozdziałów znajdują się zwycięskie przepisy nadesłane przez rodziców. Każdy z przepisów blogerki opatrzony jest informacjami na temat: czasu przygotowania, potencjalnej zawartości glutenu, nabiału oraz jajek, czy jest to danie wegetariańskie, jaki ma stopień trudności przygotowania, liczby porcji. Z kolei przepisy rodziców opatrzone są kodem QR przenoszącym czytelnika na stronę internetową ze zwycięskimi zdjęciami i przepisami. Jest to zatem książka kucharska nowoczesna i nieunikająca tematów takich, jak nietolerancja glutenu, czy też uczulenie na laktozę.
Autorka pisze bardzo przystępnie i wyczerpująco, każda z receptur opisana jest krok po kroku i nie stanowi wyzwania nawet dla początkującego kucharza, który postanawia zabrać się do przygotowania tostów francuskich, czy też placków serowo-dyniowych. Dodatkową wskazówką mogą być też zdjęcia potraw, niezwykle estetyczne i nowoczesne.
Daria Ładocha namawia do sięgania po zwykłe produkty: kaszę, jajka, fasolę, ciecierzycę i przemieniania ich w niezwykłe smakołyki kuszące dzieci swoim wspaniałym wyglądem i smakiem, a jednocześnie stanowiące wspaniałą i zdrową alternatywę dla przesłodzonych płatków śniadaniowych, czy też nieśmiertelnej pomidorowej.
„Gotuj zdrowo dla dzieci”, to zaproszenie do testowania smaków, próbowania nowych rzeczy i utrwalania w dzieciach zdrowych nawyków, które zaprocentują w przyszłości.
Daria Ładocha, „Gotuj zdrowo dla dzieci”, Egmont, Warszawa 2016
Małgorzata Tomaszek