Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Małe dziecko » Żywienie

Dziecięca neofobia żywieniowa

Artykuł

Jeśli jeszcze nie wiesz, na czym polega neofobia żywieniowa, ten artykuł jest dla Ciebie.

Dziecieca neofobia zywieniowa
Autor: pixabay.com

Neofobia żywieniowa to zaburzenie odżywania polegające na tym, że dziecko boi się próbować nowych smaków i ma awersję na określone produkty. Lęk malucha wzbudzać może zarówno kształt jakiegoś artykułu spożywczego, jak i jego zapach, konsystencja, opakowanie czy barwa. Najwięcej przypadków neofobii diagnozuje się u trzy-, cztero- i pięciolatków. To właśnie z reguły bowiem w tym wieku maluchy próbują najwięcej nieznanych im produktów. Warzywa, owoce i mięso są najczęściej odrzucanymi przez dzieci nowościami kulinarnymi. Rodzice dotkniętych neofobią kilkulatków, nie mają więc łatwo.

Bardzo łatwo niejadka pomylić z dzieckiem cierpiącym na neofobię. Warto dobrze przyjrzeć się więc swojemu potomkowi, by zaobserwować, czy nie posiada on czasem zaburzeń odżywiania.

Wpływ na zaistnienie neofobii żywieniowej mogą mieć geny lub czynniki środowiskowe. Do pojawienia się tego zaburzenia przyczynić może się np. monotonna dieta matki karmiącej piersią, opóźnianie momentu rozszerzania diety niemowlaka, przebyte choroby, posiadane alergie, zaburzenia sensoryczne, motoryczne. Nie bez znaczenia jest też osobowość małego konsumenta produktów żywnościowych, atmosfera w domu oraz nawyki kulinarne czy dietetyczne rodziny, w której wychowuje się dane dziecko.

Przełamać lęk i opór przed jedzeniem u malucha, nie jest prosto. Zdarza się, że trwa to nawet kilka lat. Koniecznym jest więc uzbroić się w dużą dawkę cierpliwości i konsekwentnie, różnymi sposobami, łagodnie namawiać kilkulatka do spożywania negowanych produktów, oswajając go z coraz to nowymi smakami. Pomaga dawanie dziecku przykładu, zabawy z wykorzystaniem żywności oraz dokładanie starań, aby to, co ląduje na talerzu malucha, wyglądało atrakcyjnie.

Bagatelizowanie neofobii może mieć bardzo negatywne skutki zdrowotne dla dziecka. Zawężenie produktów żywnościowych tylko do kilku lub kilkunastu, akceptowanych przez malucha, może bowiem przyczynić się do niedoboru niezbędnych kilkulatkowi składników odżywczych, zaburzyć rozwój dziecka albo być przyczynkiem do różnorakich chorób.

Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat