Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Ciąża » Dieta w ciąży

Dieta w ciąży - jakie ryby można jeść, a jakich unikać?

Artykuł

Ciąża to wyjątkowy czas w życiu każdej kobiety. W ciągu tych dziewięciu miesięcy zmienia się nasze ciało i buzują w nas hormony. Aby dziecko prawidłowo się rozwijało, w tym czasie musimy zmienić swoje nawyki, przede wszystkim te żywieniowe.

Dieta ciaza ryby
Autor: freepik

Chociaż mówi się, że ciąża to nie choroba, trzeba zachować rozsądek i unikać pewnych rzeczy, które kiedyś były dla nas na porządku dziennym. Zmiany nawyków żywieniowych w naszej diecie na początku mogą wydawać się trudne, ale z czasem można do nich przywyknąć. W tym szczególnym okresie powinnyśmy o siebie dbać bardziej niż zwykle. Należy zdrowo się odżywiać i zadbać, by dieta była zróżnicowana i dopasowana do naszych potrzeb. Dieta przyszłej mamy jest niezwykle ważna dla prawidłowego rozwoju dziecka i dobrego samopoczucia w czasie ciąży. Właściwy sposób odżywiania i dobór odpowiednich składników jest szczególnie istotny w tym czasie.

Czasami, niestety, trzeba zdobyć się na pewne wyrzeczenia i wykluczyć z diety produkty, które mogą zaszkodzić dziecku. Jednym z takich produktów są niektóre gatunki ryb. Które z nich są bezpieczne, a z których koniecznie trzeba zrezygnować?

W czasie ciąży w naszej codziennej diecie powinny zagościć na stałe pewne gatunki ryb, a pewne zostać z niej usunięte. Jak wiadomo, są one cennym źródłem kwasów z grupy omega-3 i omega-6, białka, wapnia, żelaza, potasu i fosforu oraz witamin B, D i E. Zawarte w nich substancje nie tylko korzystnie wpływają na prawidłowy rozwój płodu, ale także są dostarczają niezbędnych składników odżywczych dla przyszłej mamy.

Będąc w ciąży, przede wszystkim wybierajmy ryby morskie, które nie wchłaniają szkodliwych substancji i zanieczyszczeń z morza. Są to łosoś, dorsz, szproty, sardynki i śledzie oraz owoce morza, np. krewetki. W czasie ciąży bezpiecznie można jeść też ryby słodkowodne, takie jak pstrąg i karp.

Ze względu na duże ryzyko zanieczyszczeń ryb morskich metylortęcią oraz dioksynami, w okresie ciąży powinnyśmy unikać niektórych gatunków, takich jak: miecznik, tuńczyk, ryba maślana, marlin, węgorz, płoć i okoń.

Co więcej, w czasie ciąży nie powinno się spożywać surowych ryb w formie tatara, sushi, ani surowych owoców morza, na przykład ostryg. Mogą one być siedliskiem groźnych bakterii chorobotwórczych i pasożytów. Na dodatek spożywanie surowych ryb może doprowadzić do toksoplazmowy i listeriozy - chorób które negatywnie wpływają na rozwój płodu i mogą spowodować trwałe uszkodzenie układu nerwowego dziecka, a nawet wywołać przedwczesny poród.

Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.
Życzenie

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat