Wiele świeżo upieczonych matek zadaje sobie pytanie: co powinnam jeść, aby wrócić do pełni sił, a karmione dziecko było dobrze odżywione? Dowiedz się, jak powinien wyglądać Twój jadłospis.
Niektóre kobiety doświadczają problemów podczas ciąży, w wyniku których ich dieta musi się zmienić – często, niestety, oznacza to wiele wyrzeczeń. Jednak każda ciąża jest obciążeniem dla organizmu i wymaga uzupełnienia wartości odżywczych po porodzie. Także dieta kobiety karmiącej piersią czy po cesarskim cięciu będą się nieco od siebie różnić.
Przede wszystkim pamiętaj o tym, aby dieta była urozmaicona. Dostarczenie wszystkich witamin jest Ci niezbędne do szybszej regeneracji organizmu, ale także do prawidłowego rozwoju dziecka, jeśli karmisz piersią. Istotne są również regularne posiłki, które pomogą unormować hormony oraz zapobiegną dolegliwościom ze strony układu trawiennego i wydalniczego.
Podstawowym źródłem energii w diecie powinny być węglowodany, które stanowić powinny od 45 do 60% dziennego zapotrzebowania. Od 15 do 25% energii powinno pochodzić z białka, a do 30 proc. z tłuszczów. Pamiętaj, że dieta powinna być bogata przede wszystkim w rozmaite warzywa i owoce. Te dostarczą Ci nie tylko kluczowych witamin, ale także błonnik, który wraz z odpowiednią ilością płynów (1,5-2l dziennie) zapobiegnie powstawaniu zaparć. Błonnik znajdziesz także w pieczywie, kaszach czy płatkach owsianych.
Aby dostarczyć białko, wybierz chude mięso, wędliny oraz jaja. Aby dostarczyć tłuszcze, wybieraj ryby morskie, a także produkty mleczne i tłuszcze pochodzenia roślinnego.
Niektórzy lekarze uważają, że w diecie poporodowej powinno ograniczyć się produkty ciężkostrawne, wzdymające (np. rośliny strączkowe) czy uczulające (np. orzechy). Aby mieć pewność, skonsultuj to ze swoim lekarzem, jednak w diecie nie powinnaś ograniczać produktów o dobrym wpływie na organizm. Jeśli Ty oraz karmione przez Ciebie dziecko czujecie się dobrze, nie rezygnuj “na wszelki wypadek” z tych produktów.
Wyjątek stanowi połóg po cesarskim cięciu. W tym przypadku rzeczywiście produkty ciężkostrawne mogą przeciążać jelita i prowadzić do wzdęć, co w przypadku rany poporodowej może sprawiać dodatkowy ból.
W diecie równie ważną rolę odgrywają płyny. Najlepiej, jeśli będziesz się nawadniać niegazowaną wodą, a jeśli nie lubisz jej smaku, możesz urozmaicić ją dodatkiem cytryny czy mięty. Oprócz tego warto wprowadzić do diety ziołowe herbatki. Malina właściwa czy przywrotnik pospolity będą wzmacniać macicę, wzmagać produkcję mleka, a także zapobiegać krwotokom, zaś mniszek lekarski może ułatwić procesy trawienne.
Ilona Podsiadła