Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Małe dziecko » Żywienie

Zdrowy obiad ze zbożami

Artykuł

Produkty węglowodanowe powinny zajmować w diecie dziecka 1/4 talerza w głównych posiłkach.

Zdrowy-obiad-zboza
Autor: Materiały prasowe

Zgodnie z zalecaniami, podstawę węglowodanową mają stanowić przede wszystkim różnorodne produkty zbożowe, w tym te zawierające gluten, w naturalnej formie: różne rodzaje kasz, płatki zbożowe, pieczywo, makaron. Dostarczają one nie tylko energii niezbędnej do codziennych aktywności, ale także składników odżywczych, w tym witamin z grupy B, składników mineralnych oraz błonnika. Ważne, by na talerzu malucha znalazły się również warzywa i owoce, produkty białkowe, np. mięso, ryba lub nabiał, oraz odrobina tłuszczu roślinnego. Na obiad dla malucha doskonale sprawdzi się zarówno uwielbiany przez dzieci makaron, jak i zupa z kaszą czy warzywne kluski lub muffiny. Katarzyna Szulc, dietetyk i ekspertka IV edycji kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty” przygotowała przepisy na zbilansowany posiłek dla najmłodszych.

BROKUŁOWE KLUSKI LENIWE

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 szklanka różyczek brokułu
  • 1 szklanka mąki jasnej orkiszowej (plus dodatkowa ilość do podsypywania)

Przygotowanie:

Umyj różyczki brokułu i ugotuj je, aż staną się miękkie. Następnie ostudź je i zblenduj na gładkie puree. W dużej misce rozgnieć twaróg widelcem, dodaj jajko oraz puree z brokułów, a następnie dokładnie wymieszaj składniki. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając, aż uzyskasz jednolitą i lekko klejącą masę. Pamiętaj, że ilość mąki może się różnić w zależności od wilgotności twarogu i puree z brokułów. Na podsypanym mąką blacie uformuj z ciasta wałeczki o średnicy około 2 cm, a następnie pokrój je na kawałki o długości 2-3 cm. W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzuć kluski do wrzącej wody i gotuj przez około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Następnie wyjmij je i odsącz na talerzu. Kluski leniwe można podać z masłem, olejem roślinnym, jogurtem naturalnym lub posypane startym serem.

MAKARON Z KURCZAKIEM W SOSIE ZE SZPINAKIEM I CUKINIĄ

Składniki:

  • 70 g makaronu pełnoziarnistego (przed ugotowaniem)
  • 1 pierś z kurczaka (ok. 150-200 g), pokrojona na mniejsze kawałki
  • około 150 g cukinii, pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 2 garście świeżego szpinaku, posiekanego
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • około 50 ml wody
  • przyprawy: gałka muszkatołowa mielona, pieprz i sól do smaku (dla starszych dzieci)

Przygotowanie:

Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odcedź go i odstaw na bok. Na patelni rozgrzej olej, dodaj drobno posiekany czosnek, cebulę i podsmaż przez chwilę. Następnie dopraw pokrojoną pierś z kurczaka i przełóż na patelnię. Smaż przez kilka minut. Dodaj pokrojoną cukinię i szpinak, smaż przez kolejnych kilka minut, aż warzywa zmiękną. Następnie podlej odrobiną wody i dodaj śmietanę, a na koniec dodaj ugotowany makaron. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aby się połączyły i całość się podgrzała.

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z KASZĄ ORKISZOWĄ

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1/2 szklanki kaszy orkiszowej
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 50 g pora, drobno posiekanego
  • 1 łodyga selera, drobno posiekanego
  • 2 marchewki, starte
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy mielonej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta suszonego lubczyku
  • sól i pieprz do smaku (powyżej 1. roku życia)
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj drobno posiekany por, seler, marchewki i przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż aż do zeszklenia warzyw. Następnie dodaj kurkumę i świeży imbir starty na drobnych oczkach, smaż przez kilkanaście sekund. Wlej bulion drobiowy, dodaj lubczyk, paprykę i doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojonego kurczaka i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodaj mrożony groszek, gotuj jeszcze kilka minut, aż groszek się odmrozi i zupa zgęstnieje. W międzyczasie ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu. Przełóż zupę do miski i podawaj z kaszą. Dopraw pieprzem i solą, jeśli używasz, i posyp pietruszką przed podaniem.

MUFFINKI MARCHEWKOWE

Składniki:

  • 2 średnie marchewki około 170 g, starte
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 jabłka, startego
  • 50 ml rozpuszczonego masła lub oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
  • 1 łyżka płynnego miodu (opcjonalnie, powyżej 1. roku życia)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Następnie dodaj jajka, masło, starte marchewki, jabłko i dokładnie wszystko wymieszaj. Jeśli dodajesz rodzynki i miód, również dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Przelej ciasto do foremek na muffinki i piecz przez około 20-25 minut, aż patyczek będzie suchy.

Organizatorem ogólnopolskiej kampanii promocyjno-edukacyjnej „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.
Życzenie

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat