Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Małe dziecko » Żywienie

Zdrowe przekąski dla ucznia

Artykuł

Początek roku szkolnego za pasem. Obok kupna podręczników, zeszytów i nowych ubrań, powinniśmy zadbać również o posiłki spożywane przez maluchy poza domem.

Zdrowe przekaski uczen
Autor: Materiały prasowe

Pamiętajmy, że dzieci są przeważnie bardziej wybredne niż my – z reguły lubią słodkie potrawy, bez dużej ilości tłuszczu. Co zatem zapakować uczniowi do tornistra, by nie był głodny i miał ochotę na naukę? Oto odpowiedź.

Przekąska do plecaka

Koniec wakacji oznacza dla uczniów powrót do szkoły, a co za tym idzie, naukę oraz wytężoną pracę umysłową. Co więc zrobić, by dziecko zjadło coś pożywnego na drugie śniadanie? Spróbuj zaproponować maluchowi coś, co będzie dla niego atrakcyjne. Na początek nudne kanapki z serem zastąp smacznymi naleśnikami lub mini wrapami. Pamiętaj, by warzywa, które podczas wakacji znajdują się niemal codziennie na talerzu dziecka, nie znikały z listy posiłków wraz z pojawieniem się pierwszego dzwonka. Do szkolnego lunch boxa możesz zapakować także kawałki owoców do chrupania albo pełnoziarniste bagietki z pastą jajeczną i suszonymi pomidorami np. marki Kuhne.

Przykładowe przepisy

Oto kilka pomysłów na smaczne i kolorowe przekąski, które z pewnością sprostają upodobaniom kulinarnym dziecka.

Tortilla zamiast kanapki

Składniki

  • 4 korniszony (np. marki Kuhne)
  • 1 placek tortilli (np. marki Sandra)
  • 1 opakowanie serka śmietankowego
  • 200 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki świeżego kopru
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Tortillę smarujemy śmietankowym serkiem. Łososia kroimy w cienkie plastry, a ogórki w paski i układamy dodatki na placku. Posypujemy je koprem i przyprawami. Placek zawijamy w rulon i kroimy na mniejsze porcje.

Bagietka z pastą jajeczną i suszonymi pomidorami

Składniki

  • 5 ćwiartek suszonych pomidorów (np. marki Kuhne)
  • ¼ bagietki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka maku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść posiekanego szczypiorku

Przygotowanie
Jajko ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać. Wymieszać je z majonezem, musztardą, makiem, szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bagietkę przekroić na połowę. Jedną część posmarować przygotowaną pastą. Ułożyć na niej pokrojone suszone pomidory i posypać szczypiorkiem. Przykryć drugą połówką.

Smacznego!

Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.
Życzenie

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat