Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Małe dziecko » Żywienie

Zdrowe desery na zimową porę

Artykuł

Deser, słodka przekąska, słodycze… Zimą sięgamy po nie chętniej i częściej. Warto jednak pamiętać, że deser nie musi oznaczać posiłku kalorycznego, ciężkostrawnego i ociekającego cukrem.

Zdrowe desery zimowa pora
Autor: Materiały prasowe

Wręcz przeciwnie – może być zdrowy i odżywczy, zwłaszcza gdy stanowi połączenie warzyw i owoców, a jednocześnie smaczny. Pomysły na takie właśnie przekąski, z myślą o najmłodszych, przygotowała Katarzyna Błażejewska-Stuhr, ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”.

- Deser to kwintesencja przyjemności. Dobrze jednak, by był też źródłem zdrowia. Takim deserem z pewnością będzie przekąska na bazie owoców lub warzyw, bądź łącząca warzywa z owocami. Jedną z moich propozycji jest koktajl z liści szpinaku oraz jabłka i gruszki. Owoce te są dostępne również teraz, a to dla mnie ważne, ponieważ w kuchni najczęściej korzystam z produktów sezonowych. Jabłka wykorzystuję także w galaretkach warzywno-owocowych, w których składnikami są m.in. cukinia i burak. Inną opcją jest deser warzywny – na przykład marchewki z dodatkiem miodu i cynamonu, pyszne na ciepło, szczególnie gdy za oknem szaro i zimno. O tej porze roku nie zapominajmy też o mrożonkach – owoce w tej postaci będą doskonałym i niezwykle wartościowym dodatkiem do wielu potraw, w tym racuchów – przekonuje Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka.

Warzywa, owoce oraz soki owocowe są naturalnym źródłem cukru, dlatego – po odpowiednim przygotowaniu – mogą swobodnie zastąpić tradycyjny deser. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że owoce, w porównaniu z warzywami, zawierają więcej naturalnych cukrów prostych, dlatego należy zachować odpowiednie proporcje i nieco bardziej kontrolować ich ilość w codziennej diecie dziecka (2-3 porcje owoców dziennie i minimum 5 porcji warzyw).

- To mit, że deser to wyłącznie czekolada, bita śmietana i duża dawka cukru. Zapewniam, że słodkie przekąski na bazie owoców i warzyw, bądź powstałe z ich połączenia, są naprawdę pyszne! Najważniejsze, że dzięki takim „słodyczom” nie tylko sprawiamy naszym maluchom przyjemność, ale przede wszystkim dbamy o ich zdrowie. Przy okazji uczymy je nieoczywistych smaków i pokazujemy, że w kuchni można eksperymentować i łączyć ze sobą składniki w niecodzienny sposób – podkreśla ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”.

DESERY AUTORSTWA KATARZYNY BŁAŻEJEWSKIEJ-STUHR:

BUDYŃ GRUSZKOWY

Składniki:

  • 1⁄2l napoju roślinnego
  • 2 gruszki
  • kilka kropli olejku waniliowego

Gruszki myjemy, obieramy i gotujemy w napoju z dodatkiem olejku waniliowego. Gdy owoce będą miękkie, miksujemy całość, a następnie przekładamy gotowy budyń do salaterki i podajemy go udekorowanego owocami, np. czarną porzeczką.

MIODOWE MARCHEWKI

Składniki:

  • 2-3 marchewki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka płynnego miodu akacjowego lub lipowego
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu

Marchewki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy pod kątem w średniej grubości plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewki i podsmażamy ok. 7 min. Na koniec dodajemy miód i przyprawy. Mieszamy tak, aby miód i przyprawy pokryły wszystkie marchewki. Podajemy ciepłe, chociaż na zimno też dobrze smakują.

KOKTAJL SIŁACZKI / SIŁACZA

Składniki:

  • garść szpinaku
  • 1 gruszka
  • 1 jabłko
  • pół szklanki jagód lub borówek (mogą być mrożone)
  • 1 szklanka wody

Wszystkie składniki blendujemy lub wyciskamy. Voila – i koktajl gotowy :-)

TRZY GALARETKI WARZYWNO-OWOCOWE

Składniki:

  • świeżo wyciśnięte soki warzywne
  • 1 łyżeczka agaru
  • 1 szklanka wody

Wyciśnij sok nr 1:

  • pół kalafiora
  • 1 cukinia
  • 1 jabłko

Wyciśnij sok nr 2:

  • 1 burak
  • 1 jabłko

Wyciśnij sok nr 3:

  • 2 garści liści szpinaku
  • 1 jabłko

Do garnuszka wlewamy szklankę wody i wsypujemy agar, mieszając doprowadzamy do wrzenia. 1⁄4 roztworu agaru wlewamy do pierwszego soku, mieszamy i natychmiast przelewamy do naczynia docelowego. Gdy pierwsza warstwa zastygnie, dodajemy 1⁄4 gorącego roztworu agarowego do kolejnego soku. Czynność powtarzamy do zrobienia wszystkich galaretek. Galaretki z agaru mają płynną konsystencję po podgrzaniu, gdy stygną – tężeją. Najlepiej rozpuszczać je w wodzie, zagotować i dolewać do świeżych soków, aby nie tracić ich wartości podczas podgrzewania soków. (Agar-agar to żelująca substancja pochodząca z krasnorostów (wodorostów) rosnących u wybrzeży Japonii. Jej rybi zapach znika po przygotowaniu potrawy. Agar-agar bez problemu dostać można w sklepach z tzw. zdrową żywnością.)

RACUCHY Z MALINAMI I BORÓWKAMI

Składniki:

  • 2 jaja (najlepsze zerówki)
  • 180g mąki
  • 150g jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 1 łyżka miodu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 szklanka owoców (maliny, borówki lub jagody – mogą być mrożone)
  • olej słonecznikowy

Roztrzepujemy jajka z miodem i jogurtem, dodajemy przesianą mąkę z sodą, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy część owoców i delikatnie łączymy z ciastem za pomocą drewnianej łyżki. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcje ciasta na kształt placków. Gdy zetną się od spodu, przewracamy delikatnie na drugą stronę i smażymy do zbrązowienia. Aby utrzymać efekt chrupkości, układamy racuchy na papierowym ręczniku. Podajemy z masłem orzechowym i świeżymi owocami.

Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.
Życzenie

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat