Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Małe dziecko » Żywienie

Zboża na słodko, czyli zdrowe desery dla dzieci

Artykuł

Produkty zbożowe to istotny element jadłospisu zdrowego dziecka. Powinny one zajmować 1/4 jego talerza w każdym posiłku.

Zboza-na-slodko
Autor: Materiały prasowe

Przetwory ze zbóż należy uwzględnić podczas śniadania, obiadu i kolacji. Zboża można podać również na podwieczorek - w formie pożywnego i odżywczego deseru. W ramach kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty” proponujemy proste przepisy na smaczny i zdrowy poczęstunek dla najmłodszych.

OWSIANY MALINOWY PIECZONY NALEŚNIK
Autorka: @gotujmimatko

Składniki:

  • 170 g płatków owsianych górskich
  • 2 jajka L
  • 250 g malin (125 g do ciasta, 125 g na wierzch; mogą być mrożone)
  • 300 ml mleka krowiego 3,2% (można zamienić na napój owsiany)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Płatki owsiane zblenduj na mąkę w malakserze. Maliny dokładnie przepłucz. Do miski dodaj rozdrobnione płatki owsiane, jajka, połowę malin, mleko, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wszystko zblenduj do uzyskania jednorodnej konsystencji. Blaszkę (30x20cm) wyłóż papierem do pieczenia i przelej na nią ciasto. Na wierzchu rozłóż pozostałą część malin. Piecz w temperaturze 200°C przez 20 minut (z włączonym termoobiegiem). Przepis jest odpowiedni dla dzieci 6. m.ż.+.

KAKAOWE MUFFINY Z ORZECHAMI
Autorzy: Sylwia i Piotr, @wspolniejemy.blw (www.wspolniejemyblw.pl)

Składniki (na 12 sztuk):

  • 300 g mąki żytniej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szt. jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 130 g oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 40 g orzechów (nerkowce 20 g, orzechy włoskie 20 g)

Przygotowanie:

Przygotujmy dwa naczynia. W pierwszej misce łączymy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Do drugiej wbijamy jajka, dodajemy jogurt, olej, miód i całość łączymy. Orzechy drobno siekamy. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy dokładnie do połączenia ciasta. Dodajemy orzechy. Gęstą masę przekładamy do foremek na muffiny (można użyć zarówno papierowych papilotek, jak i silikonowych). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut, w trybie góra-dół. Muffiny wychodzą delikatnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Dla starszych dzieci i rodziców można polać roztopioną czekoladą. Jeśli przygotowujemy muffiny dla niemowlaka, orzechy mielimy i pomijamy miód lub zastępujemy bananem bądź 4 zmiksowanymi daktylami.

JESIENNE CIASTECZKA OWSIANE
Autorka: @mamagotuje_blw

Składniki (na 5 ciastek):

  • 90 g płatków owsianych
  • pół banana
  • 60 g purée z dyni
  • 30 g masła orzechowego
  • pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Banana rozgnieć widelcem. Dodaj do niego purée z dyni, masło orzechowe, cynamon i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj płatki, ponownie wymieszaj i odstaw na około 20 minut. Po tym czasie uformuj ciasteczka. Układaj je na papierze do pieczenia i piecz w rozgrzanym na 180°C piekarniku przez 15-18 minut.

ORKISZOWE PLACKI TWAROGOWE Z JABŁKIEM
Autorka: @mamagotuje_blw

Składniki (na ok. 9 placków):

  • 1 jajko
  • 180-200 g startego na tarce jabłka (bez skórki)
  • 100 g tłustego twarogu
  • 75 g mąki orkiszowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki oleju

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połącz ze sobą i wymieszaj na gładką masę. Placki smaż na suchej patelni z dwóch stron. Podawaj po wystudzeniu - z masłem orzechowym, jogurtem i owocami.

OWSIANE MUFFINKI Z TARTYM JABŁKIEM
Autorka: Natalia Grozalska, @zakazanb

Składniki (na 7 muffinek):

  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 100 g mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g jabłka
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 3 daktyle (należy je wcześniej zalać gorącą wodą i pozostawić w niej na min. 15 minut)

Przygotowanie:

Do malaksera (możesz też użyć blendera, wtedy składniki wsyp do miski) dodaj płatki owsiane, jajka, mleko, proszek do pieczenia, cynamon i daktyle. Zblenduj. Masa nie powinna być gładka, lecz grudkowata. Na koniec zetrzyj jabłko na tarce o dużych oczkach i dodaj je do masy (nie odciskaj soku, dodaj razem z nim). Wszystko wymieszaj, a następnie przełóż masę do formy na muffinki i piecz w 180°C (termoobieg) przez 15 minut. Na wierzchu babeczek możesz ułożyć pokrojone w cienkie plasterki jabłko. Muffinki przechowuj w lodówce. Są równie dobre na drugi dzień.

Organizatorem ogólnopolskiej kampanii promocyjno-edukacyjnej „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.
Delfinek i ja

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat