Przepis na zapiekaną „pizzę”, idealną na Halloween.
Autor: Materiały prasowe
Czas przygotowania: 65 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 400 g dyni hokkaido
- 1 opakowanie Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher
- 100 ml napoju sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 80 g wegańskiej alternatywy dla sera topionego
- 150 g wegańskiej alternatywy dla tartego sera
- 50 g wegańskiej alternatywy dla mozzarelli
- 1 opakowanie gotowego ciasta na pizzę
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
- Dynię umyj, usuń z niej pestki, pokrój na mniejsze kawałki , skrop oliwą, dopraw solą oraz pieprzem i piecz w temperaturze 190°C przez 30 minut. Po tym czasie przełóż dynię do wysokiego naczynia i zmiksuj na puree. Temperaturę w piecu zwiększ do 200°C.
- W tym czasie ciasto na pizzę lekko rozwałkuj. Wytnij dwa duże trójkąty na oczy, jeden mniejszy trójkąt na nos i półksiężyc na usta. Zrób w cieście dziurki widelcem. Z pozostałego ciasta wytnij 14 kwadratów podobnej wielkości.
- Chickened out chunk The Vegetarian Butcher oraz wegańską alternatywę sera mozzarella pokrój na mniejsze kawałki.
- W dużej misie wymieszaj kawałki Chickened out chunk The Vegetarian Butcher z wegańską alternatywą serkiem topionym, wegańską alternatywą: sera tartym i wegańską alternatywą mozzarellą. Do mieszanki dodaj łyżkę puree z dyni, całość wymieszaj i dopraw solą, pieprzem oraz papryką.
- Mieszankę nałóż na kwadraty z ciasta i uformuj kulki. Kulki układaj na rancie okrągłego naczynia do pieczenia. Środek foremki wysmaruj puree z dyni i połóż na wierzch, wycięte z ciasta, oczy, nos oraz usta. Wszystkie elementy z ciasta na pizzę posmaruj pędzelkiem z napojem sojowym. Całość zapiekaj w 200°C przez ok 20 minut aż będzie rumiane.
- Rozpuść na patelni margarynę. Gotowe danie wyjmij z pieca, skrop margaryną i posyp listkami świeżego tymianku.
Informacja prasowa
Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.