Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Małe dziecko » Żywienie

Zapiekana „pizza” na Halloween

Artykuł

Przepis na zapiekaną „pizzę”, idealną na Halloween.

Zapiekana pizza halloween
Autor: Materiały prasowe

Czas przygotowania: 65 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 400 g dyni hokkaido
  • 1 opakowanie Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher
  • 100 ml napoju sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 80 g wegańskiej alternatywy dla sera topionego
  • 150 g wegańskiej alternatywy dla tartego sera
  • 50 g wegańskiej alternatywy dla mozzarelli
  • 1 opakowanie gotowego ciasta na pizzę
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyj, usuń z niej pestki, pokrój na mniejsze kawałki , skrop oliwą, dopraw solą oraz pieprzem i piecz w temperaturze 190°C przez 30 minut. Po tym czasie przełóż dynię do wysokiego naczynia i zmiksuj na puree. Temperaturę w piecu zwiększ do 200°C.
  2. W tym czasie ciasto na pizzę lekko rozwałkuj. Wytnij dwa duże trójkąty na oczy, jeden mniejszy trójkąt na nos i półksiężyc na usta. Zrób w cieście dziurki widelcem. Z pozostałego ciasta wytnij 14 kwadratów podobnej wielkości.
  3. Chickened out chunk The Vegetarian Butcher oraz wegańską alternatywę sera mozzarella pokrój na mniejsze kawałki.
  4. W dużej misie wymieszaj kawałki Chickened out chunk The Vegetarian Butcher z wegańską alternatywą serkiem topionym, wegańską alternatywą: sera tartym i wegańską alternatywą mozzarellą. Do mieszanki dodaj łyżkę puree z dyni, całość wymieszaj i dopraw solą, pieprzem oraz papryką.
  5. Mieszankę nałóż na kwadraty z ciasta i uformuj kulki. Kulki układaj na rancie okrągłego naczynia do pieczenia. Środek foremki wysmaruj puree z dyni i połóż na wierzch, wycięte z ciasta, oczy, nos oraz usta. Wszystkie elementy z ciasta na pizzę posmaruj pędzelkiem z napojem sojowym. Całość zapiekaj w 200°C przez ok 20 minut aż będzie rumiane.
  6. Rozpuść na patelni margarynę. Gotowe danie wyjmij z pieca, skrop margaryną i posyp listkami świeżego tymianku.
Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.
Życzenie

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat