Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Małe dziecko » Żywienie

Zachęć malucha do wspólnego pieczenia!

Artykuł

Tradycyjne wigilijne wypieki obfite w mak, orzechy czy przyprawy korzenne – choć pyszne – nie są odpowiednim wyborem dla każdego.

Zachec malucha wspolne pieczenie
Autor: Materiały prasowe

Dotyczy to przede wszystkim niemowląt i małych dzieci, których organizm jest wyjątkowo delikatny i ma specyficzne potrzeby żywieniowe. Na szczęście przy właściwym doborze produktów można zachować świąteczny klimat, dbając przy tym o jakość i bezpieczeństwo podawanych najmłodszym potraw. Wypróbujcie razem smakowity, a zarazem prosty przepis na miniserniczki dla małych i dużych!

Choć świąteczne potrawy kuszą swoim aromatem i smakiem, warto pamiętać, że najmłodsi członkowie rodziny mają inne potrzeby żywieniowe niż dorośli. Odpowiednim wyborem dla malucha – także od święta – jest żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci. Składniki zawarte w takich produktach spełniają wyjątkowo restrykcyjne normy jakości, a widoczne na ich opakowaniu wskazanie wieku (np. po 6. miesiącu czy 1. roku życia) pomaga rodzicom wybrać produkt dopasowany do potrzeb i umiejętności dziecka na określonym etapie jego rozwoju. Czy wiesz, że produkty przeznaczone dla najmłodszych można wykorzystać również do świątecznych wypieków? Takie propozycje z pewnością będą stanowić wartościowe urozmaicenie potrawy, a sam udział malucha w jej przygotowaniu będzie wsparciem w nauce samodzielności. Zatem do dzieła!

Miniserniczki na ciasteczkowym spodzie dla dziecka po 1. roku życia

Do przygotowania 12 sztuk miniserniczków potrzebne będą:

  • 800 g półtłustego zmielonego sera twarogowego,
  • 3 jaja,
  • 2 banany,
  • 150 g chrupiących ciasteczek pszenno-orkiszowych BoboVita po 1. roku życia,
  • 25 g masła,
  • 12 papierowych papilotek, np. takich do pieczenia babeczek.

Piekarnik nastaw na ok. 175 stopni Celsjusza. Przed rozpoczęciem przygotowania serniczków wyjmij wszystkie składniki z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej. Na początek za pomocą blendera lub miksera połącz ciasteczka z masłem, aż masa osiągnie strukturę mokrego piasku. W następnej kolejności na gładko zmiksuj ser, jaja oraz banany. Na dno każdej papierowej foremki wsyp trochę masy ciasteczkowej, a na nią wyłóż masę serową – prawie do końca wysokości papilotki. Całość wstaw do piekarnika na około 45 minut. Miniserniczki będą gotowe do spożycia po ostudzeniu i kilkugodzinnym chłodzeniu w lodówce.

Owocowa wersja dla dziecka po 1. roku życia:

Jeśli w rodzinie jest maluch, który wyjątkowo lubi owocowe smaki, w przepisie można pominąć spód w postaci chrupiących ciasteczek i zamiast niego użyć mus BoboVita truskawka, jabłko i banan z napojem owsianym po 6. miesiącu życia. Mus świetnie sprawdzi się jako smakowita owocowa polewa na wierzchu serniczka.
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.
Życzenie

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat