Długie, jesienne wieczory sprzyjają chwilom kulinarnej rozpusty, dlatego warto z wyprzedzeniem poszukać przepisów na przekąski, które nie tylko będą smaczne, ale również pełnowartościowe.
My proponujemy wegański deser a’la snickers na bazie kaszy jaglanej, daktyli i chrupiących orzechów. To sycące i pełne składników odżywczych danie, które posmakuje i młodszym, i starszym łasuchom.
Składniki (4 porcje):
- 100 g surowej kaszy jaglanej
- 0,7 litra wody Mama i ja
- 100 ml śmietanki wegetariańskiej (np. kokosowej)
- 2-3 krople aromatu waniliowego
- 100 g orzechów ziemnych prażonych (bez soli) + garść do posypania
- 10 dużych daktyli bez pestek
- około 1 szklanki mleka roślinnego
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego lub np. erytrolu, ksylitolu
- 2-3 łyżki kakao lub karobu
Wykonanie:
- Kaszę ugotuj w wodzie Mama i ja według zaleceń producenta, a następnie ostudź.
- Kaszę zmiksuj wraz ze śmietanką, solą oraz aromatem na gładko.
- Orzechy, daktyle, cukier i kakao (karob) zblenduj na gładką masę, stopniowo dolewając mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Do pojemników wyłóż masę jaglaną, krem orzechowy, a wierzch posyp orzechami
Woda źródlana Mama i ja
Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.
Cena:
1,5 L – cena: 1,89 zł
0,5 L – cena: 1,49 zł
0,33 L – cena: ok. 1,35 zł
Informacja prasowa