Lekki torcik idealny na letnie przyjęcie urodzinowe! Jest bardzo kolorowy, smaczny i stanowi doskonalą alternatywę dla tradycyjnych tortów.
Składniki:
- 8 opakowań jogurtu Bakuś BIO o dowolnym smaku
- 4 łyżki żelatyny lub karobu
- Pół szklanki mleka
- 3 opakowania galaretek (każda o innym kolorze)
- 5-6 truskawek, świeże morele i listki mięty (do przybrania)
Przygotowanie tortu rozpoczynamy od przyrządzenia galaretek. W trzech płaskich półmiskach rozlewamy każdą z galaretek i umieszczamy w lodówce – do całkowitego zamarznięcia. Następnie rozpuszczamy w mleku żelatynę lub inną substancję żelującą i zostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu mieszamy uzyskany płyn z jogurtami. Najlepiej użyć do tego celu miksera, tak aby masa była puszysta. Schłodzone i ścięte galaretki kroimy w drobną kostkę, po czym dodajemy do uzyskanej masy. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do tortownicy lub okrągłego półmiska. Odstawiamy na min. 3 godziny do lodówki. Po schłodzeniu wystarczy przystroić torcik i podać gościom.
Informacja prasowa