Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Małe dziecko » Żywienie

Szkolne śniadanie od ręki

Artykuł

Domowa szkoła dla większości rodziców nie stanowi już takiego wyzwania, jak kilka miesięcy temu.

Szkolne sniadanie do reki
Autor: Materiały prasowe

Jednak sytuacja, by w ciągu kilku dni przestawić się ponownie na tryb nauki szkolnej, może niejednej mamie przysporzyć dodatkowych zmartwień. Na szczęście sprawdzona lista zakupów sprawi, że w mgnieniu oka przygotujemy pożywne śniadanie do szkoły dla naszego malucha. Jakie produkty warto zawsze mieć pod ręką?
Minione miesiące pokazały nam, że codzienność może zmienić się z dnia na dzień, burząc naszą dotychczasową rutynę. Także rodzice mają niełatwy orzech do zgryzienia w sytuacji dynamicznych zmian w trybie nauczania ich pociech. Niezależnie od tego, czy nasz maluch uczy się w domu, czy w szkole, ważne jest, by o regularnych porach dnia zapewnić mu dostęp do pełnowartościowych posiłków. Podpowiadamy, jakie produkty warto mieć w domu, by nie dać się zaskoczyć sytuacji, gdy nagle ponownie konieczne będzie przyrządzenie sycących i szybkich śniadań do szkoły.

Piekarnia pod ręką

Nie każdy należy do grona szczęściarzy, którzy mieszkają w bliskim towarzystwie piekarni. Na szczęście komfort płynący ze stałego dostępu do świeżego, chrupiącego pieczywa jest możliwy dla każdego. Mrożenie to jedna z najlepszych metod przechowywania produktów, które w temperaturze pokojowej nie przetrwałyby dłużej, niż kilka dni. Doskonale sprawdza się ono także w przypadku pieczywa. Dlatego też, jeśli niezależnie od dnia i godziny chcemy mieć pewność, że szybko przygotujemy pożywne śniadanie, naszym nawykiem powinno stać się jego mrożenie. W ten sposób dodatkowo znacznie zminimalizujemy ilość wyrzucanego chleba, który po kilku dniach nie kusi już smakiem. Zamrozić możemy nawet kilka bochenków, ponieważ z powodzeniem przetrwają dłuższy czas w ujemnej temperaturze. Rano wystarczy kilka z nich wyciągnąć na talerz na kilka minut lub przyspieszyć proces z pomocą tostera, uzyskując dodatkowo pysznie chrupiące skórki. W zamrażarce przechowywać możemy także owoce, które w mig roztopią się w gorącej owsiance, którą zaserwować możemy maluchom przed wyjściem do szkoły.

Domowa spiżarnia

Jeśli zabrakło nam czasu, by z wyprzedzeniem zaplanować szkolne śniadania, ratunkiem okażą się produkty, które stanowić powinny nieodłączny element domowej spiżarki. Mowa oczywiście o wszelkiego rodzaju puszkach i słoiczkach. Dzięki metodom produkcji tak zamknięte produkty mogą być bezpiecznie przechowywane w szafce, bez ryzyka utraty smaku i wartości odżywczych. – Jednym z najsłynniejszych, smacznych i uwielbianych przez całą rodzinę produktów, który szybko pozwala stworzyć pożywne kanapki jest pasztet. Dzięki poręcznym i lekkim opakowaniom, umożliwiającym długie przechowywanie w szafce, stanowi on idealny element naszej śniadaniowej „rezerwy”. Ponadto aż kilkanaście wariantów smakowych to możliwość tworzenia najróżniejszych kompozycji kanapkowych, które skutecznie przepędzą nudę z codziennego menu naszych dzieci – mówi Beata Mielcarek z firmy Profi. Sam chleb i pasztet to jednak za mało, dlatego z pomocą przyjdą nam inne przetwory na przykład kiszonki. Są nie tylko bardzo zdrowe oraz odporne na czas do momentu otwarcia, ale też wyjątkowo aromatyczne i idealnie komponujące się ze smakiem pasztetu. Ogórki kiszone, marynowana papryka, oliwki, a nawet kimchi w łagodnej odsłonie – każdy z tych dodatków dopełni dużą porcją smaku nawet prostą kanapkę.

Sprawdzone klasyki

Kanapki, choć są doskonałą podstawą drugiego śniadania, warto uzupełnić dodatkowym elementem śniadaniowym. Aby połączyć przyjemne z pożytecznym, do małego pojemnika wrzućmy obraną pomarańczę, kawałek jabłka i kilka rodzynek. Taka owocowa i słodka sałatka to prosty sposób na dużą porcję witamin. Ponadto zarówno cytrusy i jabłka mogą być stałym elementem w naszej kuchni, ponieważ bardzo długo zachowują świeżość. Nie obawiajmy się zatem ich zakupu w większych ilościach. Owoców nigdy za wiele – zawsze możemy wykorzystać je także do przygotowania domowych soków. Podobnie sprawa się ma z owocami tropikalnymi – ananasem, mango czy kiwi. Im dłużej postoją na kuchennym blacie, tym słodszym smakiem będą się cechować. Warto pamiętać o tym kupując owoce z zapasem, ponieważ nie wszystkie z nich należy spożyć równie szybko, jak na przykład banany. Nie zapomnijmy również o zbożowych batonikach czy wafelkach kukurydzianych, które sprawdzą się nie tylko jako element drugiego śniadania dla naszych pociech, ale i zastąpią lunch w pracy czy zmienią się w chrupiącą i pożywną popołudniową przekąskę.

Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.
Życzenie

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat