Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Małe dziecko » Żywienie

Smakowita ryba na obiad? Te kulinarne rady warto znać!

Artykuł

Ryby cenione są w naszej kuchni od lat – nie tylko wybornie smakują, kusza aromatem, ale doskonale komponują się z różnorodnymi składnikami.

Smakowita ryba obiad
Autor: Materiały zewnętrzne

Dlatego też warto poznać kilka sposobów na to, jak przygotować smaczną rybę, która będzie kusiła swoim aromatem i zachwyci swoim smakiem.

Nie tylko fish & chips, czyli smaczna i zdrowa ryba na obiad

Gruba panierka i frytki – w takim zestawieniu ryba ma wielu zwolenników! Trudno jednak traktować ten duet jako pomysł na codzienny obiad, dlatego warto się zastanowić nad innymi rozwiązaniami i przygotowywaniem ryby w taki sposób, by była równie zachęcająca, pełna smaku i apetycznie podana! Ciekawą alternatywa dla przygotowanej na patelni ryby jest ryba na obiad przyrządzona na klasycznym grillu czy też w piekarniku. Jej podkreślony przyprawami aromat zachęci każdego smakosza! Można ją podawać z różnymi dodatkami – w towarzystwie warzyw, ziemniaczków, klasycznych lub belgijskich frytek, a nawet ryżu. Przygotowując grillowaną rybę, warto pamiętać o odpowiednim przyprawieniu. Sól, pieprz, czosnek, masło, koper i cytryna wystarczą, by ryba nabrała wyjątkowego aromatu, a zarazem nie straciła na własnej naturalności. Gotową rybę warto skropić sokiem z cytryny tuż przed podaniem, co podbije smak delikatnego mięsa.

Ryba na obiad może mieć również formę gotowych filetów robionych na parze. Oczywiście do ich przygotowania najlepiej wybierać świeże, a nie mrożone mięso. Taką rybę można podawać z sałatkami, domowymi frytkami czy też różnego rodzaju sosami, np. śmietanowym czy chrzanowym. Jej delikatny smak doskonale podkreślą także gotowe sosy, np. Sos koperkowy ze śmietanką WINIARY. Warto jednak unikać połączeń z grzybami czy też sosami serowymi, ponieważ nie do końca dobrze komponują się ze smakiem ryby.

Smaczna i pożywna zupa rybna

To zaskakujące, jak pysznie ryba smakuje w zupie! Niektórzy rozkoszują się zupami z ryb tylko w święta, a tymczasem dobrze zrobiona zupa rybna może się okazać hitem na co dzień i na każdym spotkaniu rodzinnym. Można ją przygotowywać z różnych rodzajów ryb, w tym także z samych głów, jeśli zostaną np. po przygotowywaniu ryby na drugie danie (należy jednak pamiętać, by przed gotowaniem usunąć oczy oraz skrzela, które nadadzą zupie smak goryczki). Zupa rybna może mieć formę klasycznego, lekkiego rosołu, podawanego z makaronem, zawiesistej uchy na rosyjski wzór lub mieć nieco bardziej egzotyczny, śródziemnomorski bądź węgierski charakter. Rybę można traktować tak samo jak każde mięso, uwzględniając jej delikatność i szybkość obróbki.

Jedno jest pewne – odpowiednio przygotowany posiłek z rybą w roli głównej przekona każdego smakosza, aby rozsmakować się w tych niezwykłych morskich lub słodkowodnych skarbach. Ryba na obiad z powodzeniem może pojawić się na naszym stole zarówno jako pierwsze, jak i drugie danie!

Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.
Życzenie

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat