Ryby cenione są w naszej kuchni od lat – nie tylko wybornie smakują, kusza aromatem, ale doskonale komponują się z różnorodnymi składnikami.
Dlatego też warto poznać kilka sposobów na to, jak przygotować smaczną rybę, która będzie kusiła swoim aromatem i zachwyci swoim smakiem.
Nie tylko fish & chips, czyli smaczna i zdrowa ryba na obiad
Gruba panierka i frytki – w takim zestawieniu ryba ma wielu zwolenników! Trudno jednak traktować ten duet jako pomysł na codzienny obiad, dlatego warto się zastanowić nad innymi rozwiązaniami i przygotowywaniem ryby w taki sposób, by była równie zachęcająca, pełna smaku i apetycznie podana! Ciekawą alternatywa dla przygotowanej na patelni ryby jest ryba na obiad przyrządzona na klasycznym grillu czy też w piekarniku. Jej podkreślony przyprawami aromat zachęci każdego smakosza! Można ją podawać z różnymi dodatkami – w towarzystwie warzyw, ziemniaczków, klasycznych lub belgijskich frytek, a nawet ryżu. Przygotowując grillowaną rybę, warto pamiętać o odpowiednim przyprawieniu. Sól, pieprz, czosnek, masło, koper i cytryna wystarczą, by ryba nabrała wyjątkowego aromatu, a zarazem nie straciła na własnej naturalności. Gotową rybę warto skropić sokiem z cytryny tuż przed podaniem, co podbije smak delikatnego mięsa.
Ryba na obiad może mieć również formę gotowych filetów robionych na parze. Oczywiście do ich przygotowania najlepiej wybierać świeże, a nie mrożone mięso. Taką rybę można podawać z sałatkami, domowymi frytkami czy też różnego rodzaju sosami, np. śmietanowym czy chrzanowym. Jej delikatny smak doskonale podkreślą także gotowe sosy, np. Sos koperkowy ze śmietanką WINIARY. Warto jednak unikać połączeń z grzybami czy też sosami serowymi, ponieważ nie do końca dobrze komponują się ze smakiem ryby.
Smaczna i pożywna zupa rybna
To zaskakujące, jak pysznie ryba smakuje w zupie! Niektórzy rozkoszują się zupami z ryb tylko w święta, a tymczasem dobrze zrobiona zupa rybna może się okazać hitem na co dzień i na każdym spotkaniu rodzinnym. Można ją przygotowywać z różnych rodzajów ryb, w tym także z samych głów, jeśli zostaną np. po przygotowywaniu ryby na drugie danie (należy jednak pamiętać, by przed gotowaniem usunąć oczy oraz skrzela, które nadadzą zupie smak goryczki). Zupa rybna może mieć formę klasycznego, lekkiego rosołu, podawanego z makaronem, zawiesistej uchy na rosyjski wzór lub mieć nieco bardziej egzotyczny, śródziemnomorski bądź węgierski charakter. Rybę można traktować tak samo jak każde mięso, uwzględniając jej delikatność i szybkość obróbki.
Jedno jest pewne – odpowiednio przygotowany posiłek z rybą w roli głównej przekona każdego smakosza, aby rozsmakować się w tych niezwykłych morskich lub słodkowodnych skarbach. Ryba na obiad z powodzeniem może pojawić się na naszym stole zarówno jako pierwsze, jak i drugie danie!