Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Małe dziecko » Żywienie

Sałatka - sprytny sposób na podanie dziecku witamin

Artykuł

Dłuższe dni, więcej słońca na dworze, a w nas coraz więcej energii. To niewątpliwe oznaki wiosny, na którą tak czekaliśmy.

Salatka dziecko witaminy
Autor: Materiały prasowe

Kochamy ją za radość i lekkość, jaką ze sobą niesie – mamy więcej ochoty na to, by być aktywnymi, zdejmujemy ciepłe warstwy ubrań, uśmiechamy się coraz szerzej. Wraz z wiosną mamy też zwykle ochotę na zmianę diety. Oczywiście na lżejszą! Doskonałym pomysłem, aby to postanowienie zrealizować, jest wprowadzenie sałatek na nasze talerze. Na słodko lub wytrawnie. Ze świeżymi, sezonowymi warzywami i owocami, z makaronem, a nawet z rybą. Ile pomysłów, tyle możliwości!

Przez kilka zimnych miesięcy musieliśmy szukać dodatkowych źródeł ciepła. Ubieraliśmy się na cebulkę, odkręcaliśmy kaloryfery, a organizm domagał się większej porcji energii. Teraz, gdy powitaliśmy wiosnę, możemy wreszcie cieszyć się lekkością. Zakładamy lżejsze ubrania, wystawiamy twarz do słońca i coraz więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu. Aktywność co prawda wzmaga apetyt, ale jednocześnie chcemy, by także nasze codzienne menu stało się lżejsze. Dlatego właśnie królową wiosennej diety powinna zostać sałatka.

Tęcza kolorów, tysiące możliwości

W ogrodach i na sklepowych półkach pojawiają się już pierwsze świeże owoce i warzywa. Na naszych talerzach wkrótce zagości tęcza barw i aromatów. Różowo-białe rzodkiewki, zielone szparagi i sałata, pomidory czy ogórki – nie sposób wymienić wszystkiego, co oferuje natura. Warto natomiast z tego korzystać i czerpać jak najdłużej, zanim znów nastaną chłodne dni, a wraz z nimi skończą się sezonowe produkty. Zwłaszcza, że owoce i warzywa dostarczają nam wielu cennych składników odżywczych. Są też źródłem niewyczerpanej inspiracji do tworzenia lekkich, pełnych witamin sałatek.

To proste danie może przybrać wiele niezwykłych lub przeciwnie – zupełnie prostych form. Wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę, a czasem po prostu od tego, co mamy w lodówce. Pyszną sałatkę można bowiem przyrządzić nawet z minimalnej ilości składników. Wystarczy np. makaron, pomidor, kilka listków świeżej bazylii i odrobina oliwy. Możliwości jest tyle, ile pomysłów w naszych głowach. Do tego wiele rodzajów sosów – z kwaśną cytryną, wyrazistą musztardą, słodkim miodem lub aksamitną oliwą. Albo nawet ze wszystkim razem.

Makaron – jeszcze więcej inspiracji

Dojrzewające w słońcu, świeże owoce i warzywa zapewnią bogactwo kolorów, smaków i aromatów. Świetnym ich uzupełnieniem w wiosennej sałatce będą natomiast makarony, które dostarczą nam dodatkowo porcję energii. To szczególnie ważne, zwłaszcza teraz, gdy coraz więcej czasu spędzamy aktywnie na dworze, ciesząc się słońcem.

Podobnie jak natura oferuje bogaty wybór świeżych produktów, tak makarony – swoimi kształtami – dają nam dodatkowo tysiące inspiracji do stworzenia wiosennej sałatki. Długie wstążki, eleganckie kokardki, drobne łazanki, wesołe świderki i muszelki – ile kształtów, tyle pomysłów na lekkie dania z ich udziałem. Oprócz łatwości przygotowania, sałatki z makaronem mają także tę zaletę, że sprawdzają się w wielu okolicznościach. Są doskonałe zarówno jako rodzinny posiłek, jak i szybka przekąska. Łatwo je zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. Świetnie sprawdzą się także jako doskonały dodatek podczas wspólnego grillowania ze znajomymi, których zaskoczyć możemy np. ciekawą propozycją z zakręconych, makaronowych uszek, połączonych z wędzonym pstrągiem i nowalijkami. Z kolei menu wykwintnego przyjęcia czy uroczystości rodzinnej urozmaicą eleganckie łazanki z szynką parmeńską i wiosennymi szparagami.

Sałatki z makaronem to także idealne danie dla dzieci, które często za nim przepadają. Dodając kolorowe, soczyste owoce lub pachnące warzywa do ulubionych makaronów, możemy podać dziecku jego codzienną porcję witamin i dobrej energii, którą z większą chęcią spałaszuje.

Żeby nasze wiosenne sałatki były smaczne i pięknie prezentowały się na talerzach, powinniśmy zadbać o to, by powstały z wysokiej jakości składników. Wybierajmy więc tylko świeże, jędrne i dojrzałe warzywa i owoce. Zwróćmy też szczególną uwagę na pozostałe dodatki, np. rybę czy mięso. Z kolei w przypadku makaronów warto sięgnąć po te od Lubelli. Powstają z najwyższej jakości pszenicy, której specjalny proces mielenia i suszenia powoduje, że są odpowiednio twarde, a zarazem doskonale sprężyste. Po ugotowaniu, makarony Lubella nie sklejają się i zachowują piękny kolor. Swoim pysznym smakiem świetnie uzupełnią świeżość dojrzałych, sezonowych warzyw i owoców, a tworząc z nimi kolorową mieszankę kształtów zachęcą do skosztowania wiosennych specjałów. Dzięki obecności makaronów Lubella w lekkich sałatkach zyskamy energię i będziemy mogli w pełni cieszyć się urokami wiosny.

Sugerowana cena półkowa: Lubella Łazanki - ok. 3,5 zł; Lubella Uszka - ok. 3,6 zł

KUCHENNE TRIKI

Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella proponuje dwie wiosenne sałatki. Pierwsza – z makaronem uszka, wędzonym pstrągiem i wiosennymi nowalijkami – to doskonała propozycja na rodzinne danie. Natomiast sałatka z łazankami, szynką parmeńską i szparagami idealnie sprawdzi się np. podczas eleganckiego przyjęcia. Kucharz podpowiada też, jak zrobić wywar rybny, który wzmocni smak sosu do sałatki oraz jak ugotować idealne szparagi.

Z pozostałości wędzonego pstrąga, którego użyjemy do sałatki, można zrobić pyszny wywar. Po zredukowaniu go do konsystencji rzadkiego syropu możemy dodać go do naszego sałatkowego sosu, żeby wzmocnić jego smak – radzi ekspert Lubelli.

Jeśli natomiast chcemy dobrze przygotować szparagi, skorzystajmy z kolejnego triku kucharza: Szparagi gotujemy bardzo krótko. Wystarczy 60 sekund we wrzącej wodzie, żebystały się chrupiące. Jeśli natomiast wolimy miękkie, trzymajmy je we wrzątku przez 4 minuty. Szparagi można także grillować – po 2-3 minuty z każdej strony albo usmażyć na oliwie na patelni. Ciekawym sposobem przyrządzenia szparagów jest też pokrojenie ich obieraczką do warzyw w cienkie, długie plastry – możemy jeść je wtedy od razu lub zmiękczyć kilkoma kroplami oliwy, cytryny i szczyptą soli.

Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella, absolwent słynnej, londyńskiej szkoły „Le Cordon Bleu”, uznany kucharz z doświadczeniem na arenie polskiej i zagranicznej, restaurator, szef kuchni i współwłaściciel restauracji „Na Lato” – wyjątkowego punktu na kulinarnej mapie Warszawy. W komponowaniu potraw ceni inspirujące smaki, ale także przepisy czerpiące z tradycji. Interesuje się fizyką… kulinarną. Polem jego eksperymentów w tym zakresie jest kuchnia, efektem – doskonały smak każdego z przyrządzanych dań.

2 POMYSŁY NA WIOSENNE SAŁATKI

Sałatka z makaronem uszka, wędzonym pstrągiem i nowalijkami

POTRZEBUJESZ:

  • makaron Lubella Uszka- 1 opakowanie
  • filet z wędzonego pstrąga (bez ości) 4 sztuki
  • rzodkiewki 1 pęczek
  • liście młodego szczawiu 1 pęczek
  • koperek 1 pęczek
  • szczypiorek 1 pęczek
  • jajka ugotowane 2 sztuki
  • musztarda francuska 2 łyżki
  • miód 2 łyżki
  • ocet 2 łyżki
  • olej rzepakowy 100 ml
  • sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 40 minut

DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień…
Makaron Lubella ugotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie dodaj do niego odrobinę oliwy i wystudź. Jajka gotuj przez 8 minut, a potem ostudź je i obierz.

2. W międzyczasie…
W dużej misce wymieszaj musztardę z miodem, dodaj do nich ocet i oliwę (lej cienkim strumyczkiem). Następnie dopraw solą i pieprzem. Do powstałego w ten sposób sosu dodaj szczaw, kawałki pstrąga i całość delikatnie wymieszaj.

3. To już prawie meta!
Z tak przygotowanym pstrągiem wymieszaj makaron. Rzodkiewki pokrój w cieniutkie plasterki. Posiekaj drobno szczypiorek i koperek. Udekoruj sałatkę ćwiartkami jajek, posyp plasterkami rzodkiewek i siekanymi ziołami.

Brawo! Oto niezwykła sałatka z rybą. Smacznego!

UWAGA! Na drugim etapie, do sosu możesz też dodać wywar rybny, tak jak radzi w swoim triku Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella.

Sałatka z łazankami, szparagami i szynką parmeńską

POTRZEBUJESZ:

  • makaron Lubella Łazanki 1 opakowanie
  • zielone szparagi 1 pęczek
  • pomidorki koktajlowe 200g
  • szynka parmeńska 100g
  • rukola 100g
  • oliwa 150ml
  • sok z cytryny 50ml
  • musztarda 1 łyżeczka
  • czosnek 1 ząbek
  • parmezan 50g
  • sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 30minut

DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień…
Makaron Lubella ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente (ugotowany, ale sprężysty). Odstaw do ostudzenia, co jakiś czas nim potrząsając.

2. W międzyczasie…
Oliwę, sok z cytryny, zgnieciony ząbek czosnku, musztardę, sól i pieprz włóż do słoika. Słoik zamknij i potrząsaj nim jak najmocniej przez ok. pół minuty. W ten sposób zrobisz szybki sos vinaigrette.

3. To już prawie meta!
W dużej misce wymieszaj makaron z przekrojonymi na pół pomidorkami, szynką parmeńską, rukolą i przygotowanym sosem vinaigrette. Szparagi obierz i pokrój pod kątem (ukośnie) w długie cząstki. Zblanszuj je przez ok. 45 sekund we wrzątku, odcedź i wymieszaj z makaronem. Udekoruj całość kilkoma płatkami parmezanu.

Świetnie! Powstała pyszna sałatka. Zaproś gości, niech też skosztują!

Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.
Życzenie

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat