Więcej niż jedno na pięcioro dzieci nie lubi ryb – wynika z badania, przeprowadzonego w tym roku na zlecenie marki Beko.
Tymczasem to niezwykle ważny składnik zbalansowanej diety, szczególnie istotny w prawidłowym rozwoju najmłodszych. Aż 89 procent polskich mam uważa ryby za jeden z podstawowych elementów zdrowego żywienia swoich pociech . Jak jednak przekonać maluchy, by chętnie po nie sięgały?
Ryby to źródło pełnowartościowego białka o wysokiej przyswajalności, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D i mnóstwa składników mineralnych, takich jak jod, selen, fluor, magnez czy wapń. Podane na nudnym talerzu, w towarzystwie smutnego ziemniaka i brokułów, mogą nie spotkać się z entuzjazmem ze strony dzieci. Co innego, gdy przemycimy je do menu niejadka w bardziej pomysłowy sposób.
Jak to zrobić – podpowiadają dietetycy FC Barcelony, którzy specjalnie z myślą o dzieciach opracowali kilkadziesiąt przepisów na zdrowe, oryginalne dania. Dzieli się nimi marka Beko, która zaprosiła piłkarzy i ekspertów hiszpańskiego klubu do współpracy przy swojej najnowszej globalnej kampanii #jedzjakmistrz (#EatLikeAPro). Akcja ma na celu walkę z otyłością wśród najmłodszych i zachęcenie rodziców do zdrowszego żywienia swoich dzieci.
Oto jeden z przepisów, ułożonych przez specjalistów, dbających m.in. o zbilansowaną dietę Lionela Messi’ego czy Gerarda Piqué:
Mini-hamburgery z łososiem i hummusem z soczewicy
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 200 g świeżego łososia
- 100 g dymki
- 50 g zielonej papryki
- 1 jajko
- 50 g bułki tartej
- 180 g ugotowanej soczewicy
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 10 ml soku z cytryny
- sól i pieprz
- 2 pełnoziarniste bułki
Sposób przygotowania:
- Zmiel łososia w rozdrabniaczu lub blenderze.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj jajko i bułkę tartą, a następnie uformuj małe kotleciki.
- Pokrój dymkę i paprykę, a następnie podpiecz lekko na grillu.
- Zmiel soczewicę, dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek extra virgin i sól.
- Przygotuj burgery: dolną część bułki pełnoziarnistej posmaruj hummusem z soczewicy, połóż na niego łososia, a na samej górze – zgrillowane warzywa.
Informacja prasowa