Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Małe dziecko » Żywienie

Przekąski na każdą okazję

Artykuł

Kabanosy od Sokołowa – jakość i smak

Przekaska kazda okazja
Autor: Materiały prasowe

Kabanosy to bez wątpienia jedna z ulubionych przekąsek Polaków. Cenimy je za smak, wygodę użytkowania, dobre wartości odżywcze. Chętnie sięgamy po klasyczne wersje, ale jesteśmy też otwarci na nowe, oryginalne propozycje. A jest ich dzisiaj naprawdę mnóstwo. W ofercie Sokołowa znaleźć można szeroki wybór kabanosów – produkowanych na bazie różnych rodzajów mięs, smakowicie doprawionych i dostosowanych do określonych potrzeb dietetycznych.

Popularne i lubiane

Kabanos to cienka, długa, krucha, podsuszana kiełbaska. Nie każdy wie, skąd wywodzi się jej nazwa. Pochodzi ona od słowa „kaban”, które w XIX-wiecznej Polsce było określeniem młodego wieprza, karmionego przede wszystkim ziemniakami. Kabanosy w obecnej formie były wytwarzane już w pierwszej połowie ubiegłego wieku. Dziś są dostępne w niemal każdym sklepie spożywczym i cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością – nieporównywalnie większą, niż w innych państwach.

Charakterystyczną strukturę, wygląd i smak zawdzięczają procesowi produkcji. Mięso jest najpierw rozdrabniane i peklowane na sucho. Następnie ponownie się je rozdrabnia na kawałeczki o różnych wielkościach, dodaje przyprawy, miesza i napełnia osłonki. Wtedy kabanos jest grubszy niż w wersji, którą znamy ze sklepów – ostateczny kształt zyskuje bowiem w procesie wędzenia, pieczenia i suszenia.

Kabanosy idealnie wpisują się w nasze codzienne potrzeby żywieniowe. W wypełnionym po brzegi planie dnia, po tę smakowitą przekąskę możemy łatwo i szybko sięgnąć w niemal każdym momencie. Zabieramy je do pracy, pakujemy do szkolnego lunch boxu, dorzucamy do sałatek, zapiekanek, tart czy makaronów. Dużym atutem kabanosów jest brak konieczności przechowywania ich w lodówce oraz długa trwałość. Dzięki temu należą do tych produktów, które bez problemu możemy kupić „na zapas”. Jednocześnie pakowane są w niewielkie porcje – takie, które możemy zużyć bez ryzyka marnowania żywności.

Kabanosy dla każdego

W asortymencie Sokołowa znajdziemy szeroki wybór kabanosów, które powstają z wysokiej jakości mięs.

  • Kabanosy międzynarodowe to cienkie i pyszne kiełbaski suszone, z niewyczuwalną podczas jedzenia osłonką. Są bogate w białko i inne składniki odżywcze. Idealne jako codzienna przekąska, ale sprawdzą się też doskonale w bardziej wyszukanych daniach. Są dostępne w aż 6 rodzajach, z których każdy wyróżnia się oryginalnym zestawem przypraw: Francuskie, Włoskie, Polskie, Argentyńskie, Amerykańskie, Węgierskie.
  • Kabanoski Sokoliki to produkt dedykowany najmłodszym konsumentom i odpowiadający ich potrzebom żywnościowym. Wyróżnia je wysoka mięsność i krótki skład – nie zawierają konserwantów ani sztucznych dodatków. Są dobrym źródłem pełnowartościowego białka, które jest bardzo ważnym składnikiem codziennej diety dzieci. Delikatne przyprawy zostały dobrane z uwzględnieniem preferencji smakowych najmłodszych. Kabanoski Sokoliki są dostępne w dwóch wersjach – wieprzowe z dodatkiem indyka oraz wieprzowe z dodatkiem cielęciny.
  • Kabanosy EAT’N’GO, o oryginalnych zestawach przypraw, inspirowanych smakami typowymi dla krajów słynących z doskonałej kuchni.

Wszystkie kabanosy z oferty Sokołów doskonale sprawdzą się jako składnik wielu smacznych i pożywnych dań. Oto kilka kulinarnych inspiracji – pyszne zapiekane grahamki, pożywne kule mocy, sałatka idealna dla najmłodszych.

Zapiekane grahamki z kabanosami

Składniki:

  • 2/3 opakowania Kabanosów Francuskich Sokołów
  • 3 duże grahamki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona cebula
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki kaparów w occie
  • 30 g koziego sera twardego w kawałku
  • 1 garstka świeżego oregano do dekoracji
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • olej do smażenia, sól, świeżo mielony pieprz kolorowy

Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki dokładnie oczyszczamy, płuczemy, a następnie kroimy na cienkie półplasterki równej grubości (około 2-3 mm). Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy cebulę, a kiedy zacznie się rumienić dodajemy pokrojone pieczarki. Zmniejszamy nieco ogień i dodajemy sól. Kiedy pieczarki puszczą wodę zwiększamy ogień i smażymy je (od czasu do czasu mieszając), aż woda całkowicie odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżeczki suszonego oregano.
Paprykę oczyszczamy i kroimy w drobną kosteczkę, a kapary odcedzamy. Kabanosy kroimy na kawałeczki długości około 0,5 cm, a ser ścieramy na tarce o cienkich oczkach. Zawartość patelni łączymy z papryką, kaparami, kabanosami i kozim serem.
Grahamki przekrawamy w mniej więcej 2/3 wysokości i wydrążamy (miąższ i kapelusz wykorzystujemy do innego dania), a następnie smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy oregano. Bułeczki napełniamy farszem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 15 minut. Gotowe grzanki dekorujemy listkami świeżego oregano.

Wytrawne kule mocy

Składniki:

  • 1 opakowanie Kabanosów Francuskich Sokołów
  • 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki owoców goji
  • 5 daktyli
  • 2/3 szklanki łuskanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, mielone płatki chili

Przygotowanie:
Kabanosy dzielimy na patyki i wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię. Prażymy je, co jakiś czas potrząsając patelnią, aż tłuszcz zacznie się wytapiać, a kabanosy zarumienią się.
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jagody goji zalewamy na około 10 sekund wrzątkiem, a następnie osuszamy na sitku. Orzechy włoskie bardzo drobno mielimy w malakserze.
Do szatkownicy blendera wrzucamy kabanosy (pozostawiając 5-6 patyków) i drobno je mielimy. Następnie dodajemy kaszę jaglaną, daktyle, owoce goji, połowę ilości orzechów włoskich, olej kokosowy oraz przyprawy. Całość mielimy do uzyskania zwartej, plastycznej masy.
Z uzyskanej masy formujemy kuleczki, które obtaczamy w pozostałych, zmielonych orzechach i nabijamy na pokrojone ukośnie patyczki z kabanosów.

Sałatka makaronowa z Sokolikami

Składniki:

  • 1 opakowanie kabanosków wieprzowych
  • z dodatkiem indyka Sokoliki
  • 1 opakowanie makaronu typu kokardki
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g czarnych oliwek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 opakowanie mozzarelli w kuleczkach
  • 3 łyżki zielonego pesto
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Papryki oczyścić i pokroić w paseczki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Kabanoski pokroić na małe kawałki.
W dużej misce wymieszać odcedzony i przestudzony makaron, pesto, kawałki kabanosków, paprykę, pomidorki koktajlowe, oliwki i kuleczki mozzarelli. Całość doprawić solą i pieprzem.

Ceny:
Kabanosy Francuskie Sokołów – ok. 6-7,5 zł (op. 120 g)
Kabanoski Sokoliki – ok. 5,5 – 7 zł (op. 75 g)

Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.
Życzenie

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat