Przepis na Paluszki wiedźmy idealne na Halloween.
Autor: Materiały prasowe
Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 50 g cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 40 g obranych migdałów
- 4 łyżki dżemu wiśniowego
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszaj z cukrem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym. Posiekaj zimne masło i razem z jajkiem dodaj je do składników, następnie zagnieć ciasto. Kulę ciasta włóż do lodówki na ok. godzinę.
- Partię ciasta rozwałkuj między dwoma papierami do pieczenia. Pokrój ciasto w cienkie paseczki o szerokości 0,5 cm i długości około 4-7 cm. Zroluj każdy paseczek, aby wyglądał jak słony paluszek (ciasto w czasie pieczenia urośnie i paluszki będą większe).
- Przełóż paluszki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy. Widelczykiem delikatnie poodgniataj linie, symbolizujące zgięcia palców. Na koniec każdego paluszka nałóż kropkę z dżemu i dociśnij do niej migdał.
- Wstaw blachę do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz paluszki do zrumienienia przez ok. 8-12 minut.
Informacja prasowa
Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.