Back to school czyli sprytne pomysły na śniadanie dla ucznia.
Już wkrótce początek roku szkolnego. Wraz z pierwszym dzwonkiem powraca w szkołach sezon na niezdrowe przekąski i niezjedzone kanapki, ukrywane w plecaku. Aby zachęcić dziecko do zjadania przygotowanych do szkoły zdrowych posiłków warto zastosować kilka prostych zasad diety w połączeniu z dobrym pomysłem na ich przygotowanie.
Urozmaicone, zdrowe posiłki to podstawy zbilansowanej diety dziecka, która zapewnia nie tylko odpowiednią ilość energii, ale jest także bogata w wartościowe składniki odżywcze. Zabawna i wygodna forma ich podania to pomysł , który nie tylko zaskoczy naszą pociechę, lecz przede wszystkim sprawi, że chętnie sięgnie ona chętnie po przygotowany lunch.
- Klasyczne „nudne” pieczywo zamień na „nowe” – bajgiel, ciabatta, chlebek pita lub wrap będą równie doskonałym źródłem energii jak tradycyjna kajzerka
- Wykorzystaj modne kubeczki , które dodatkowo w pokrywce mają miejsce na suszone owoce lub płatki. Tak przygotowany z odrobiną cukru Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony z dodatkiem np. z granoli lub rodzynek będzie idealnym sposobem na „przemycenie” porcji nabiału,
- Zamiast słodkiej bułki ze sklepiku zaproponuj dziecku wspólne przygotowanie przekąski do szkoły – owsiane muffiny twarogowe z jabłkami, przygotowane z Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony to pyszna alternatywa dla gotowych drożdżówek ze szkolnego sklepiku,
- Owoce i warzywa w tradycyjnej postaci zastąp ich zabawną mini wersją – mini banan lub mini marchewki z pewnością spodobają się dziecku, a dodatkowo bez problemu zmieszczą się w pudełku śniadaniowym
- Zamiast słodyczy spakuj dziecku zdrowe przekąski, takie jak mieszanka orzechów czy suszonych owoców, którymi dodatkowo można podzielić się z kolegami.
Przepis na owsiane muffiny twarogowe z jabłkami
Składniki:
- 200 g Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
- 150 g mąki
- 100 g płatków owsianych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 80 g oleju roślinnego
- ok 100 g cukru
- 1 duże jabłko, bez gniazda nasiennego, pokrojone w kostkę
Mąkę wymieszać z płatkami i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce trzepaczką wymieszać dokładnie jajka, cukier, olej i Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony. Dodać suche składniki, połączyć, na końcu wmieszać jabłka. Masę wyłożyć do foremek na muffiny, piec ok 25 minut w 190 stopniach C.
Informacja prasowa