Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Małe dziecko » Żywienie

Najbezpieczniejsze garnki dla dzieci

Artykuł

Gotując dla rodziny, a szczególnie dla najmłodszych, zależy nam na tym, aby posiłki były zdrowe i bezpieczne.

Bezpieczne garnki dzieci
Autor: Materiały zewnętrzne

Prócz samego doboru diety, ogromny wpływ na nasze zdrowie ma także to, w jakim garnki przygotowujemy potrawy. Dlatego właśnie najlepszą decyzją, jaką możemy podjąć, jest kupno dobrej jakości zestawu garnków emaliowanych. Dlaczego garnki emaliowane są bezpieczne? Czy garnki emaliowane wymagają specjalnego traktowania? Jakie garnki emaliowane kupić?

Dlaczego warto kupić garnki emaliowane?

Garnki emaliowane są całkowicie bezpieczne dla dzieci, osób starszych i alergików. Dlaczego? Nie wchodzą one w reakcję z żywnością i nie wydzielają szkodliwych substancji. Są dodatkowo bardzo higieniczne i łatwe w utrzymaniu w czystości, oraz uniemożliwiają rozwój bakterii. Warto wspomnieć także o wytrzymałości garnków emaliowanych, jeśli odpowiednio o nie zadbamy, będą z nami przez wiele lat. Nawiązując jeszcze do faktu, że garnki emaliowane nie wchodzą w reakcję z żywnością - warto wspomnieć, że dzięki temu możemy w nich bezpiecznie przechowywać żywność, która nie zmieni swojego smaku pod wpływem naczynia. Garnki emaliowane są ekologiczne i odporne na kwasy. Dodatkowo naczynia emaliowane mogą znieść nawet bardzo wysokie temperatury, możemy używać ich w piekarniku.

Jak dbać o garnki emaliowane?

  1. Używaj drewnianych lub silikonowych przyborów kuchennych, które nie porysują powłoki.
  2. Myj garnki od razu po użyciu, dzięki temu zabrudzenia łatwiej zejdą.
  3. Nie szoruj powłoki. Jeżeli resztki potrawy przywrą do garnka, postaraj się je odmoczyć. Kiedy to nie pomaga, spróbuj zagotować w garnku wodę z solą lub wykorzystaj kwasek cytrynowy
  4. Uważaj na przypalenia. Postaraj się nie robić podczas gotowania miliona rzeczy na raz, a jeśli wiesz, że jest ryzyko przypalenia, dolej do potrawy nieco więcej wody. W końcu wodę możemy odlać, a smaku spalenizny się nie pozbędziemy
  5. Nie rób z garnków matrioszek. Nie wkładaj garnka w garnek, ponieważ wszelkie obicia mają negatywny wpływ na emalie. Jeśli faktycznie masz mało miejsca w kuchni, zainwestuj w przekładki filcowe, które włożysz pomiędzy naczynia. Warto także wyłożyć matą silikonową dno szafki, w której znajdują się garnki.
  6. Nie narażaj naczyń na szok termiczny. Garnki emaliowane są odporne nawet na bardzo wysokie temperatury, ale nie lubią szoku termicznego. Nie przenoś ich nagle z rozgrzanej kuchenki do zimnej lodówki.
Oceń zawartość strony:
Ocena: 4.7/5. Oceniono 2 razy.
Życzenie

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat