Większość z nas nie lubi nudy i rutyny. Dlatego często mamy ochotę spróbować czegoś zupełnie nowego – co odmieni codzienność, wniesie powiew świeżości i przyniesie inspirację.
Poszukiwanie nowości towarzyszy nam także w kuchni. Chętniej niż kiedyś sięgamy w niej po produkty innowacyjne i oryginalne oraz po nietypowe, ciekawe rozwiązania. Próbujemy nowych potraw i coraz odważniej łączymy ze sobą smaki. Dzięki temu nasze codzienne menu staje się jeszcze bardziej bogate i inspirujące.
Na co dzień zwykle towarzyszy nam rutyna związana z pracą i domowymi obowiązkami. Tym chętniej więc korzystamy z wszelkich okazji, by spróbować czegoś, co urozmaici codzienność i dostarczy nowych wrażeń. Sięgamy zatem po to, co nieznane – odwiedzamy ciekawe miejsca, próbujemy różnych sportów i poznajemy nowych ludzi. Robimy to, ponieważ to właśnie nowe doznania nadają życiu prawdziwy smak, są źródłem kreatywnych pomysłów i inspiracji.
Kuchnia – miejsce wielu innowacyjnych odkryć
Jednym z takich miejsc, w którym chętnie sięgamy po nowości jest kuchnia. Coraz odważniej w niej eksperymentujemy. Sporo osób poszukuje kulinarnych innowacji i kreatywnych pomysłów na ciekawe dania. Wertujemy książki kucharskie i przeszukujemy Internet gdzie pragniemy znaleźć inspirację i nowe rozwiązania. Chcemy próbować nieznanych smaków i poznawać kucharskie triki.
Jak wszędzie, także i w kuchni są odkrywcy bardziej brawurowi, którzy od razu wprowadzają wszelkie nowości do swojego menu, jak i innowatorzy bardziej ostrożni. Najważniejsze jednak jest to, by się odważyć i spróbować. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy nasze pomysły się sprawdzą możemy zaprosić do kulinarnej przygody rodzinę i znajomych. Przygotujmy dla nich kilka porcji naszego ulubionego „co nieco” w różnych formach, np. każdą inaczej przyprawioną lub z innym dodatkiem. Niech życzliwe nam osoby spróbują i wybiorą to, co smakuje im najbardziej. W ten sposób łatwo przekonamy się, że nasze danie może stać się inspiracją, dostarczyć nietuzinkowych pomysłów i dać innym dużo radości. Kto wie, może w ten sposób odkryjemy zupełnie nową potrawę, która na stałe wejdzie do naszego menu?
Bawmy się zatem w kuchni i eksperymentujmy – odważnie łączmy ze sobą smaki, sprawdzajmy nowe składniki i kosztujmy nieznanych przypraw. Tylko dzięki otwarciu na nowości możemy odkryć jeszcze więcej swojego ulubionego „co nieco” i wzbogacić codzienne menu. Dzięki kulinarnym innowacjom rutyna nam w kuchni nie grozi!
Nowe makarony MINI – jeszcze bardziej inspirujące „co nieco”
Niemal nieskończoną porcję pomysłów na smakowite mini co nieco, jak i pyszne dania główne dostarczają makarony. Mają liczne, inspirujące kształty oraz wiele możliwych zastosowań – na ciepło i zimno, na wytrawnie i słodko – tak, jak tylko mamy ochotę. Proste w przygotowaniu, są jednocześnie nieustannym źródłem inspiracji i wciąż potrafią nas zaskakiwać.
Doskonałym tego przykładem są nowe makarony MINI od Lubelli. Dostępne w standardowej gramaturze opakowania makaronowe mini formy stanowią wyjątkową innowację. Ich drobne, wesołe kształty oraz zaskakujące smaki to dowód na to, że makaron nie może być nudny. Klasyczne, a jednak zupełnie nowe – mini kółka, mini kokardki i mini penne sprawią, że nawet dobrze znana zapiekanka, zupa czy sałatka staną się ponownie inspirującą atrakcją codziennego posiłku, firmowej przekąski, pikniku z przyjaciółmi czy przyjęcia. Np. talerz zupy z uroczymi, słonecznymi mini kokardkami i soczyście zielonym groszkiem – to wspaniała uczta dla oczu i podniebienia. Z kolei smukłe, warzywne mini rurki, połączone z wiśniowymi pomidorkami i aksamitnym awokado wzbogacą lekką sałatkę o kolejne pięć warzyw: szpinak, brokuł, groszek, marchewkę i dynię. Doskonałą alternatywą dla tradycyjnego deseru mogą być natomiast zakręcone mini świderki z czekoladą, które np. połączone z soczystymi owocami i ulubionym jogurtem sprawią, że słodka wersja naszego mini co nieco zaskoczy małych i dużych łasuchów.
Wszystkie makarony MINI od Lubelli są zatem doskonałą propozycją do odmienienia znanych, makaronowych dań, jak też porcją kolejnych inspiracji do spróbowania kulinarnych nowości. Jednocześnie sprawią, że przygotowana z nimi potrawa będzie wartościowym posiłkiem. Powstały bowiem z wysokiej jakości pszenicy, a dzięki specjalnemu procesowi mielenia mąki są odpowiednio twarde i doskonale sprężyste. Po ugotowaniu nie sklejają się, zachowują swój piękny kolor i naturalny zapach oraz wyjątkowy smak. Najlepiej spróbować wszystkich i stworzyć wiele pysznych wersji naszego ulubionego „co nieco” dla siebie i bliskich.
Sugerowana cena półkowa:
Lubella Mini świderki z czekoladą – ok. 3,70 zł
Lubella Mini rurki z warzywami – ok. 3,70 zł
Lubella Mini kokardki – ok. 3,70 zł
Lubella Mini penne – ok. 3,70 zł
Lubella Mini kółka – ok. 3,70 zł
KUCHENNE TRIKI
Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella proponuje 2 dania z makaronami Lubella Mini: sałatkę z Mini Rurkami warzywnymi, mozzarellą, pomidorami i awokado oraz zupę z Mini Kokardkami, z groszkiem cukrowym i kurczakiem. Kucharz zdradza też, jak szybko i łatwo połączyć ze sobą wszystkie składniki sosu do sałatki oraz jak sprytnie uzyskać oliwę smakową.
– Aby jeszcze szybciej przygotować sos do sałatki i połączyć dobrze jego składniki, wrzuć je do słoika, zakręć goi potrząśnij. I już – oto gotowy sos.– radzi ekspert.
Podpowiada też, jak przyrządzić własną wersję smakowej oliwy – Do oliwy wystarczy dodać ząbek czosnku lub czosnek zmiksowany z odrobiną szczypiorku. W ten prosty sposób uzyskamy oliwę smakową.
Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella, absolwent słynnej, londyńskiej szkoły „Le CordonBleu”, uznany kucharz z doświadczeniem na arenie polskiej i zagranicznej, restaurator, szef kuchni i współwłaściciel restauracji „Na Lato” – wyjątkowego punktu na kulinarnej mapie Warszawy. W komponowaniu potraw ceni inspirujące smaki, ale także przepisy czerpiące z tradycji. Interesuje się fizyką… kulinarną. Polem jego eksperymentów w tym zakresie jest kuchnia, efektem – doskonały smak każdego z przyrządzanych dań.
Sałatka z mini rurkami warzywnymi, mozzarellą, pomidorami i awokado
POTRZEBUJESZ:
- Makaron Lubella Mini Rurki Warzywne 1 opakowanie
- mozzarella 2 kulki
- awokado 1 sztuka
- pomidory wiśniowe 300g
- bazylia 1/2 pęczka
- szalotka 1 sztuka
- czosnek 1 ząbek
- oliwa 100ml
- ocet balsamiczny 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- musztarda 1 łyżka
Czas przygotowania: 20 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień…
Makaron Lubella ugotuj według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedź i schłodź. Szalotkę i ząbek czosnku zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach. Następnie wymieszaj je z musztardą, octem i pieprzem. Dolewaj powoli oliwę, ciągle mieszając. Powstanie w ten sposób sos vinaigrette.
2. Jesteś na półmetku…
Pomidory pokrój na pół, wymieszaj z sosem vinaigrette i połową bazylii.
3. To już prawie meta!
Wymieszaj ugotowany makaron z bazylią i dodaj poszarpaną palcami mozarellę. Dołóż pomidory z sosem. Całość udekoruj kawałkami awokado i resztą bazylii.
Brawo! Powstała pyszna, lekka sałatka!
Zupa z mini kokardek z groszkiem cukrowym i kurczakiem
POTRZEBUJESZ:
- Makaron Lubella Mini Kokardki 1/3 opakowania
- koncentrat bulionu drobiowego Krakus
- groszek cukrowy 300g
- groszek zielony 100g
- szparagi 1 pęczek
- cebula1 sztuka
- piersi z kurczaka2 sztuki
- oliwa do smażenia 2 łyżki
- liście laurowe 2 sztuki
- młody szpinak garść
- szczypiorek, drobno posiekany 1/2 pęczka
Czas przygotowania: 30 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień…
Piersi z kurczaka pokrój w cienkie paski i przesmaż na oliwie – przez ok. 3 minuty każdą stronę. Dodaj do kurczaka drobno posiekaną cebulę i smaż jeszcze ok. 2 minuty. Bulion przygotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu koncentratu. Następnie zalej kurczaka bulionem , dołóż liść laurowy i zagotuj.
2. Jesteś na półmetku…
Dodaj makaron Lubella do zupy i gotuj ją przez ok. 3 minuty. Następnie wsyp do garnka pokrojony w cienkie paski groszek cukrowy oraz groszek zielony i szparagi.
3. To już prawie meta!
Po kolejnych 3 minutach gotowania dodaj do całości młody szpinak, a po kolejnej minucie możesz posypać zupę natką pietruszki lub szczypiorkiem. Podawaj z odrobiną oliwy extra vergine.
Brawo! Spróbuj, jaka pyszna zupa!
Informacja prasowa