Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Małe dziecko » Żywienie

Mini co nieco

Artykuł

Większość z nas nie lubi nudy i rutyny. Dlatego często mamy ochotę spróbować czegoś zupełnie nowego – co odmieni codzienność, wniesie powiew świeżości i przyniesie inspirację.

Mini co nieco
Autor: Materiały prasowe

Poszukiwanie nowości towarzyszy nam także w kuchni. Chętniej niż kiedyś sięgamy w niej po produkty innowacyjne i oryginalne oraz po nietypowe, ciekawe rozwiązania. Próbujemy nowych potraw i coraz odważniej łączymy ze sobą smaki. Dzięki temu nasze codzienne menu staje się jeszcze bardziej bogate i inspirujące.

Na co dzień zwykle towarzyszy nam rutyna związana z pracą i domowymi obowiązkami. Tym chętniej więc korzystamy z wszelkich okazji, by spróbować czegoś, co urozmaici codzienność i dostarczy nowych wrażeń. Sięgamy zatem po to, co nieznane – odwiedzamy ciekawe miejsca, próbujemy różnych sportów i poznajemy nowych ludzi. Robimy to, ponieważ to właśnie nowe doznania nadają życiu prawdziwy smak, są źródłem kreatywnych pomysłów i inspiracji.

Kuchnia – miejsce wielu innowacyjnych odkryć

Jednym z takich miejsc, w którym chętnie sięgamy po nowości jest kuchnia. Coraz odważniej w niej eksperymentujemy. Sporo osób poszukuje kulinarnych innowacji i kreatywnych pomysłów na ciekawe dania. Wertujemy książki kucharskie i przeszukujemy Internet gdzie pragniemy znaleźć inspirację i nowe rozwiązania. Chcemy próbować nieznanych smaków i poznawać kucharskie triki.

Jak wszędzie, także i w kuchni są odkrywcy bardziej brawurowi, którzy od razu wprowadzają wszelkie nowości do swojego menu, jak i innowatorzy bardziej ostrożni. Najważniejsze jednak jest to, by się odważyć i spróbować. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy nasze pomysły się sprawdzą możemy zaprosić do kulinarnej przygody rodzinę i znajomych. Przygotujmy dla nich kilka porcji naszego ulubionego „co nieco” w różnych formach, np. każdą inaczej przyprawioną lub z innym dodatkiem. Niech życzliwe nam osoby spróbują i wybiorą to, co smakuje im najbardziej. W ten sposób łatwo przekonamy się, że nasze danie może stać się inspiracją, dostarczyć nietuzinkowych pomysłów i dać innym dużo radości. Kto wie, może w ten sposób odkryjemy zupełnie nową potrawę, która na stałe wejdzie do naszego menu?

Bawmy się zatem w kuchni i eksperymentujmy – odważnie łączmy ze sobą smaki, sprawdzajmy nowe składniki i kosztujmy nieznanych przypraw. Tylko dzięki otwarciu na nowości możemy odkryć jeszcze więcej swojego ulubionego „co nieco” i wzbogacić codzienne menu. Dzięki kulinarnym innowacjom rutyna nam w kuchni nie grozi!

Nowe makarony MINI – jeszcze bardziej inspirujące „co nieco”

Niemal nieskończoną porcję pomysłów na smakowite mini co nieco, jak i pyszne dania główne dostarczają makarony. Mają liczne, inspirujące kształty oraz wiele możliwych zastosowań – na ciepło i zimno, na wytrawnie i słodko – tak, jak tylko mamy ochotę. Proste w przygotowaniu, są jednocześnie nieustannym źródłem inspiracji i wciąż potrafią nas zaskakiwać.

Doskonałym tego przykładem są nowe makarony MINI od Lubelli. Dostępne w standardowej gramaturze opakowania makaronowe mini formy stanowią wyjątkową innowację. Ich drobne, wesołe kształty oraz zaskakujące smaki to dowód na to, że makaron nie może być nudny. Klasyczne, a jednak zupełnie nowe – mini kółka, mini kokardki i mini penne sprawią, że nawet dobrze znana zapiekanka, zupa czy sałatka staną się ponownie inspirującą atrakcją codziennego posiłku, firmowej przekąski, pikniku z przyjaciółmi czy przyjęcia. Np. talerz zupy z uroczymi, słonecznymi mini kokardkami i soczyście zielonym groszkiem – to wspaniała uczta dla oczu i podniebienia. Z kolei smukłe, warzywne mini rurki, połączone z wiśniowymi pomidorkami i aksamitnym awokado wzbogacą lekką sałatkę o kolejne pięć warzyw: szpinak, brokuł, groszek, marchewkę i dynię. Doskonałą alternatywą dla tradycyjnego deseru mogą być natomiast zakręcone mini świderki z czekoladą, które np. połączone z soczystymi owocami i ulubionym jogurtem sprawią, że słodka wersja naszego mini co nieco zaskoczy małych i dużych łasuchów.

Wszystkie makarony MINI od Lubelli są zatem doskonałą propozycją do odmienienia znanych, makaronowych dań, jak też porcją kolejnych inspiracji do spróbowania kulinarnych nowości. Jednocześnie sprawią, że przygotowana z nimi potrawa będzie wartościowym posiłkiem. Powstały bowiem z wysokiej jakości pszenicy, a dzięki specjalnemu procesowi mielenia mąki są odpowiednio twarde i doskonale sprężyste. Po ugotowaniu nie sklejają się, zachowują swój piękny kolor i naturalny zapach oraz wyjątkowy smak. Najlepiej spróbować wszystkich i stworzyć wiele pysznych wersji naszego ulubionego „co nieco” dla siebie i bliskich.

Sugerowana cena półkowa:
Lubella Mini świderki z czekoladą – ok. 3,70 zł
Lubella Mini rurki z warzywami – ok. 3,70 zł
Lubella Mini kokardki – ok. 3,70 zł
Lubella Mini penne – ok. 3,70 zł
Lubella Mini kółka – ok. 3,70 zł

KUCHENNE TRIKI

Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella proponuje 2 dania z makaronami Lubella Mini: sałatkę z Mini Rurkami warzywnymi, mozzarellą, pomidorami i awokado oraz zupę z Mini Kokardkami, z groszkiem cukrowym i kurczakiem. Kucharz zdradza też, jak szybko i łatwo połączyć ze sobą wszystkie składniki sosu do sałatki oraz jak sprytnie uzyskać oliwę smakową.

– Aby jeszcze szybciej przygotować sos do sałatki i połączyć dobrze jego składniki, wrzuć je do słoika, zakręć goi potrząśnij. I już – oto gotowy sos.– radzi ekspert.

Podpowiada też, jak przyrządzić własną wersję smakowej oliwy – Do oliwy wystarczy dodać ząbek czosnku lub czosnek zmiksowany z odrobiną szczypiorku. W ten prosty sposób uzyskamy oliwę smakową.

Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella, absolwent słynnej, londyńskiej szkoły „Le CordonBleu”, uznany kucharz z doświadczeniem na arenie polskiej i zagranicznej, restaurator, szef kuchni i współwłaściciel restauracji „Na Lato” – wyjątkowego punktu na kulinarnej mapie Warszawy. W komponowaniu potraw ceni inspirujące smaki, ale także przepisy czerpiące z tradycji. Interesuje się fizyką… kulinarną. Polem jego eksperymentów w tym zakresie jest kuchnia, efektem – doskonały smak każdego z przyrządzanych dań.

Sałatka z mini rurkami warzywnymi, mozzarellą, pomidorami i awokado

POTRZEBUJESZ:

  • Makaron Lubella Mini Rurki Warzywne 1 opakowanie
  • mozzarella 2 kulki
  • awokado 1 sztuka
  • pomidory wiśniowe 300g
  • bazylia 1/2 pęczka
  • szalotka 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • oliwa 100ml
  • ocet balsamiczny 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • musztarda 1 łyżka

Czas przygotowania: 20 minut

DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień…
Makaron Lubella ugotuj według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedź i schłodź. Szalotkę  i ząbek czosnku zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach. Następnie wymieszaj je z musztardą, octem i pieprzem. Dolewaj powoli oliwę, ciągle mieszając. Powstanie w ten sposób sos vinaigrette.

2. Jesteś na półmetku…
Pomidory pokrój na pół, wymieszaj z sosem vinaigrette i połową bazylii.

3. To już prawie meta!
Wymieszaj ugotowany makaron z bazylią i dodaj poszarpaną palcami mozarellę. Dołóż pomidory z sosem. Całość udekoruj kawałkami awokado i resztą bazylii.
Brawo! Powstała pyszna, lekka sałatka!

Zupa z mini kokardek z groszkiem cukrowym i kurczakiem

POTRZEBUJESZ:

  • Makaron Lubella Mini Kokardki 1/3 opakowania
  • koncentrat bulionu drobiowego Krakus
  • groszek cukrowy 300g
  • groszek zielony 100g
  • szparagi 1 pęczek
  • cebula1 sztuka
  • piersi z kurczaka2 sztuki
  • oliwa do smażenia 2 łyżki
  • liście laurowe 2 sztuki
  • młody szpinak garść
  • szczypiorek, drobno posiekany 1/2 pęczka

Czas przygotowania: 30 minut

DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień…
Piersi z kurczaka pokrój w cienkie paski i przesmaż na oliwie – przez ok. 3 minuty każdą stronę. Dodaj do kurczaka drobno posiekaną cebulę i smaż jeszcze ok. 2 minuty. Bulion przygotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu koncentratu. Następnie zalej kurczaka bulionem , dołóż liść laurowy i zagotuj.

2. Jesteś na półmetku…
Dodaj makaron Lubella do zupy i gotuj ją przez ok. 3 minuty. Następnie wsyp do garnka pokrojony w cienkie paski groszek cukrowy oraz groszek zielony i szparagi.

3. To już prawie meta!
Po kolejnych 3 minutach gotowania dodaj do całości młody szpinak, a po kolejnej minucie możesz posypać zupę natką pietruszki lub szczypiorkiem. Podawaj z odrobiną oliwy extra vergine.
Brawo! Spróbuj, jaka pyszna zupa!

Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.
Życzenie

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat