Czym najlepiej osłodzić sobie koniec lata? Wciąż wysokie temperatury nie zachęcają do pieczenia ciast, dlatego lepiej przygotować efektowny deser z lodami Grześki, inspirowanymi kultowymi wafelkami.
Wystarczy kilka prostych dodatków, aby podać lodowy puchar jak z najlepszej cukierni!
Miłośnicy Grześków, oprócz impulsowych lodów na patyku (w czekoladzie deserowej albo mlecznej) lub w rożku, które można schrupać po drodze o każdej porze dnia, do przygotowywania deserów w domu mają także lody w opakowaniach 500- i 900-ml. Zamknięto w nich esencję smaku klasycznych wafli Grześki. Lody uwodzą kakaowym smakiem z nutą śmietanki i aksamitnej czekolady, kusząc dodatkowo kruchymi miniwafelkami. Idealne i dla koneserów, i dla lodowych żarłoków, i dla miłośników zaskakujących dodatków. Smakują wybornie podane solo, ale są też doskonałe do łączenia ze świeżymi owocami, sosami, bitą śmietaną. Oto kilka pomysłów na desery z lodami Grześki w roli głównej.
Grześki puchar z orzechami
Składniki:
- opakowanie lodów Grześki 500 ml lub 900 ml
- opakowanie deseru waniliowego lub karmelowego
- 100 ml likieru o smaku słonego karmelu
- 500 ml śmietany 36%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- orzechy włoskie i laskowe, najlepiej bez skórki
- kilka kostek deserowej czekolady
Wykonanie: deser dokładnie wymieszać z likierem i 4 łyżkami śmietany kremówki. Rozlać do schłodzonych pucharków, wstawić do lodówki. Czekoladę pokruszyć i rozpuścić (najlepiej w mikrofali). Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do pucharków nałożyć lody Grześki, bitą śmietanę, posypać orzechami i polać stopioną czekoladą. Udekorować np. wafelkami.
Grześki deser z sosem rumowym
Składniki:
- opakowanie lodów Grześki 500 ml lub 900 ml
- 500 ml śmietany 36%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- garstka orzeszków ziemnych solonych, zmiksowanych
- 5 dag gorzkiej czekolady 70%
- 50 ml brązowego rumu
Wykonanie: śmietanę bardzo mocno schłodzić i ubić na sztywno z cukrem pudrem, delikatnie połączyć ze zmiksowanymi orzeszkami. Czekoladę pokruszyć, rozpuścić, wymieszać z rumem. Lody Grześki nabierać łyżką i wykładać do miseczek. Dołożyć śmietanę, polać czekoladą. Udekorować np. wafelkami.
Czekoladowa eksplozja Grześków
Składniki:
- opakowanie lodów Grześki 500 ml lub 900 ml
- 4 łyżki kakao lub czekolady instant
- garść płatków czekoladowych
- garść orzeszków ziemnych niesolonych
Wykonanie: lody Grześki nabierać łyżką i nakładać do miseczek. Posypać obficie płatkami czekoladowymi, kakao lub czekoladą oraz pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.
Producent: Colian Sp. z o. o.
Produkty:
Lody Grześki 900 ml; marka Grześki, cena det. ok. 16,99 zł/szt.
Lody Grześki 500 ml; marka Grześki, cena det. ok. 10,99 zł/szt.
Informacja prasowa