Już co piąty uczeń nad Wisłą ma nadwagę, a dzieci w Polsce należą do najszybciej tyjących w Europie.
Poza skłonnościami genetycznymi oraz brakiem ruchu znaczącą przyczynę stanowi nieodpowiednia dieta, oparta na smażonych na głębokim tłuszczu potrawach. Co prawda niemal 90% rodziców w Polsce wybiera dla dzieci drób, wskazywany przez dietetyków, jako najzdrowszy gatunek mięsa, jednak to sposób jego przyrządzenia ma znaczący wpływ na walory zdrowotne.
Agencja badawcza BioStat na zlecenie SuperDrob S.A. przeanalizowała preferencje żywieniowe Polaków, również pod kątem diety najmłodszych. Jak pokazuje badanie, niemal 90% rodziców wybiera dla swoich dzieci najzdrowsze mięso drobiowe – kurczaka (68%) lub indyka (21%). Skąd zatem problemy polskich dzieci z otyłością?
Jaki kurczak pomaga w walce o zdrowie dzieci?
Odpowiednio przygotowany drób należy do grupy produktów mających pozytywny wpływ w walce z otyłością najmłodszych. Mięso pieczone, duszone lub gotowane można podawać dziecku bez obaw. Taki posiłek zapewni uczucie sytości i zaspokoi zapotrzebowanie kaloryczne. Jednocześnie należy pamiętać o dostosowaniu liczby dań mięsnych do wieku dziecka.
– Mięso dobrej jakości, gotowane i podawane bez skóry, można wprowadzać do jadłospisu już ok. szóstego miesiąca życia. W diecie małych dzieci - pomiędzy pierwszym, a trzecim rokiem życia - powinno być stosowane 2-3 razy w tygodniu. Opracowane przez naszych ekspertów zalecenia sugerują jednak ograniczenie spożycia mięsa (zwłaszcza czerwonego) do 500 g w tygodniu, co ogranicza ryzyko występowania niektórych chorób – tłumaczy dr inż. Beata Przygoda z Instytutu Żywności i Żywienia. – Równie istotne w diecie młodych ludzi jest ograniczone spożycie tłuszczu zwierzęcego. Stąd chude mięso drobiowe, w tym mięso z kurczaka, stanowi dobre rozwiązanie – dodaje.
Co wpływa na decyzję rodziców o wyborze kurczaka?
Jak pokazuje badanie zlecone przez SuperDrob S.A., dorośli liczą się ze zdaniem swoich dzieci – dla połowy rodziców kupujących kurczaka najważniejsze kryterium wyboru stanowią preferencje smakowe najmłodszych. Co trzeci badany bierze pod uwagę głównie łatwość i szybkość przyrządzenia mięsa, a 30% wskazuje na kwestie zdrowotne. I słusznie. Mięso z kurczaka jest bowiem zalecane dla dzieci jako źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. Najchudszy element - pierś z kurczaka – zawiera zaledwie 1% tłuszczu. Ponadto ma korzystny skład kwasów tłuszczowych z przewagą kwasów nienasyconych.
Badanie Preferencji Żywieniowych Polaków zostało przeprowadzone przez instytut badawczy Biostat na zlecenie firmy SuperDrob S.A. – producenta Kurczaka Sielskiego z chowu bez antybiotyków. Badanie zostało przeprowadzone na grupie reprezentatywnej 600 osób metodą CATI we wrześniu 2018 r.
Informacja prasowa