Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Małe dziecko » Żywienie

Kuchenne zabawy

Artykuł

Czerwiec to czas, kiedy oceny w szkole są już wystawione, a dzieci mają coraz więcej wolnego.

Kuchenne zabawy
Autor: Materiały prasowe

To doskonała okazja na spędzanie większej ilości czasu z dzieckiem, które przecież uwielbia pomagać w kuchni i być razem z najbliższymi. Dlatego warto zaplanować wspólną kulinarną przygodę w jeden z wolniejszych dni i połączyć przyjemne z pożytecznym. Jak to zrobić? Podpowiadamy.

Z dzieckiem w kuchni

Miłym początkiem dnia wolnego na pewno będzie wspólne przygotowanie posiłku – to świetna okazja do tego, by rozwijać kreatywność i kulinarną pasję małych kucharzy. Koniecznie przygotujcie wspólnie coś co Twój smyk uwielbia. Niech efektem Waszych zmagań będą np. fantazyjne kanapki z bajkowym motywem lub kolorowa pizzerinka z duszkami.

Przedstawiamy kilka propozycji na kolorowe menu, które z pewnością przypadną do gustu małym smykom. Wypróbujecie?

Kanapkowy Pan Kleks

Składniki:

  • 1 plasterek polędwicy ŻARŁAKI firmy Konspol
  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego
  • 2 czarne oliwki
  • 1 surowa marchewka
  • 1 świeży ogórek
  • 1 pomidorek koktajlowy
  • 1 czerwona papryka
  • masło
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Z chleba wycinamy kształt koła, który później smarujemy masłem i układamy na talerzu. Na tak przygotowaną kromkę układamy plasterek polędwicy ŻARŁAKI firmy Konspol, który wcześniej wykrawamy w kształt koła. Część ogórka kroimy na plasterki, po czym układamy na kanapce robiąc oczy Pana Kleksa. Z oliwek robimy źrenice, z podłużnego paseczka papryki usta, a z pomidorka koktajlowego nos. Marchewkę obieramy i kroimy w bardzo cieniutkie paseczki. Tak przygotowaną układamy na górze kanapki tworząc włosy naszej postaci. Z pozostałej części ogórka wycinamy kokardę i układamy pod brodą naszej kanapki.

Duszkowa pizzerinka

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka oleju,
  • 60 ml mleka,
  • 60 ml wody,
  • dwie szczypty cukru,
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 1/2 puszki pomidorów,
  • kilka plasterków szynki z indyka firmy Konspol
  • kilka plasterków żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka plasterków
  • garść kukurydzy
  • kilka czarnych oliwek
  • świeża pietruszka

Przygotowanie:

W garnku podgrzewamy mleko, a następnie dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy do momentu, kiedy się rozpuszczą. Do wysokiego naczynia wsypujemy 2 szklanki mąki, dolewamy przygotowane wcześniej mleko, letnią wodę, olej i dodajemy szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Wyrobione, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do momentu aż wyrośnie. Gdy ciasto będzie gotowe, rozwałkowujemy je na placek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomidory blendujemy, doprawiamy pieprzem solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanym sosem smarujemy ciasto. Plasterki szynki z indyka firmy Konspol kroimy w kostkę i układamy na pizzy. Z żółtego sera wycinamy duszki, a z czarnych oliwek małe ośmiorniczki. Tak przygotowane stworki kładziemy na cieście. Pizzę posypujemy kukurydzą oraz posiekaną pietruszką. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 20 minut.

Smacznego!

Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.
Życzenie

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat