Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Małe dziecko » Żywienie

Kasza na talerzu przedszkolaka

Artykuł

Kształtowanie nawyków żywieniowych u dzieci rozpoczyna się od najmłodszych lat. Istotne jest, aby rodzice dbali o prawidłowo zbilansowaną dietę, w której nie może zabraknąć produktów zbożowych.

Kasza przedszkolak
Autor: Materiały prasowe

O tym, jak ważne jest włączenie pełnowartościowej kaszy do codziennego menu przedszkolaka oraz o sposobach jej podania powie Katarzyna Foszner – ekspertka ds. żywienia kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.

Przedszkole to czas, w którym szczególnie należy zadbać o zapewnienie dziecku stabilnej energii, tak by miało siły na nowe wyzwania, zabawę i naukę. Najbardziej pożądanymi wtedy zbożami będą te nisko przetworzone, czyli kasze. Dostarczają one cennych węglowodanów złożonych, z których energia uwalniana jest powoli i w stałym tempie, zapewniając siłę na cały dzień. Prawidłowo zbilansowana dieta to taka, w której produkty z pełnego ziarna pojawiają się na talerzu dzieci przynajmniej 3 razy dziennie.

Najważniejsze jest śniadanie!

– Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinno ono dostarczyć sporej dawki węglowodanów złożonych, które pobudzą organizm i dostarczą paliwa niezbędnego do pracy mózgu. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie kaszy ugotowanej na mleku z dodatkiem ulubionych owoców oraz pestek lub orzechów. Może to być np. kasza jaglana polana musem z truskawek czy malin, posypana płatkami migdałowymi lub nasionkami siemienia lnianego. Taka jaglanka to świetne źródło żelaza i cynku, zwiększających odporność organizmu i chroniących przed anemią. To również duża dawka lecytyny, dzięki której zarówno mózg, jak i cały układ nerwowy będzie mógł prawidłowo się rozwijać. Dodatkowo krzem w niej zawarty zapewni odpowiedni wzrost kości dziecka – przekonuje Katarzyna Foszner, ekspert kampanii „Lubię kaszę”.

Zdrowa przekąska

– Propozycją na drugie śniadanie mogą być płatki owsiane ugotowane na mleku z dodatkiem duszonych w miodzie i cynamonie jabłek. Taka owsianka to dobre źródło błonnika odpowiedzialnego za prawidłowe wypróżnianie oraz zwiększenie uczucia sytości i odporność – przekonuje dietetyk. – Na deser kaszę można ugotować w soku owocowym, dodać posiekane orzechy i ozdobić świeżymi owocami. Sprawdzi się tu lekka manna czy kukurydziana. Potrawa zyska uznanie malucha, jeśli będzie uczestniczył w jej przygotowaniu. Zaproś więc dziecko do kuchni i razem przygotujcie kaszowe menu – dodaje.

Pożywny obiad

– Główny posiłek dnia powinien dostarczyć cennych wartości odżywczych i witamin niezbędnych do intensywnego rozwoju zarówno fizycznego, jak i intelektualnego młodego organizmu. Najlepiej, aby obiad był złożony z warzyw, produktów zbożowych oraz mięsa, ryb, jaj lub nasion roślin strączkowych – proponuje Katarzyna Foszner. – U dzieci pomiędzy 3. a 4. rokiem życia zapotrzebowanie na magnez i cynk zwiększa się o około 40%, na żelazo – o 30%, a na wit. B1 i B2 o 20%. Ich naturalne źródło będą stanowiły różne rodzaje kaszy. By pokryć to zapotrzebowanie, dziecko powinno codziennie zjadać 4–5 urozmaiconych i pełnowartościowych posiłków. Niezaspokojenie tych potrzeb może wywołać upośledzenie wzrostu i rozwoju, obniżyć odporność, zmniejszyć zdolność koncentracji, powodować rozdrażnione i apatię oraz przyczynić się do pogorszenia zdolności intelektualnych – dodaje dietetyk.

Smaczna kolacja

– Drugim posiłkiem – oprócz domowego śniadania, którego nie zapewnia żywienie przedszkolne – jest kolacja. Zaleca się, aby nie było to słodkie danie, gdyż uwalniająca się glukoza spowoduje nagły wzrost energii, który może się przyczynić do problemów z zaśnięciem. Doskonałą alternatywą na zdrową kolację będzie kasza. Może być ona podana w formie dodatku do sałatki warzywnej lub razem z mięsem stanowić farsz do warzyw. Sprawdzi się tu gryczana, mająca stosunkowo niski indeks glikemiczny oraz stanowiąca dobre źródło magnezu, którego niedobór w tym wieku może powodować rozdrażnienie, problemy z zasypianiem czy skurcze mięśni. Wysoka zawartość cynku i rutyny dodatkowo wpłynie na poprawę odporności – mówi ekspert ds. żywienia.

Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.
Życzenie

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat