Kanapka na drugie śniadanie nie tylko uchroni przed głodem między posiłkami, przyniesie również korzyści zdrowotne.
Powinna być więc nie tylko dobrze zbilansowana ale i atrakcyjna tak, by nikt nie mógł się jej oprzeć. Oto trzy wybrane super przepisy znanych mam wspierających kampanię Jem Drugie Śniadanie.
DOROTA CHOTECKA - Chrupiąca kanapka od mamy na długą przerwę
Składniki:
- chleb wieloziarnisty
- ser żółty
- szynka drobiowa
- pomidor bez skórki
- oliwki pokrojone na drobne krążki
- rukola
- margaryna
Sposób przygotowania:
chleb wieloziarnisty posmarować margaryną. Ułożyć kolejno ser żółty, szynkę drobiową, pomidor, oliwki, rukolę. Przełożyć drugą kromką i delikatnie zapiec, aby kanapka była chrupiąca.
ANNA WYSZKONI - rozśpiewana kanapka z kurczakiem
Składniki:
- bułka z pełnego ziarna
- grillowany filet kurczaka
- rukola, liście sałaty lodowej
- olej rzepakowy
- pomidor, papryka
Sposób przygotowania:
Bułkę po przekrojeniu smarujemy margaryną. Kładziemy liście sałaty, na której układamy kolejno pokrojony w plastry filet kurczaka z papryką i pomidorem. Na koniec przykrywamy rukolą, którą skrapiamy olejem rzepakowym. Bułkę zamykamy i dla ozdoby związujemy sznurkiem spożywczym.
RADA: Kurczaka najlepiej przygotować samodzielnie i grillować w domowym piekarniku.
KAMILA SZCZAWIŃSKA - kanapka prosto z wybiegu
Składniki:
- pieczywo pełnoziarniste
- liść sałaty rzymskiej
- awokado
- plasterki pomidora (oliwki)
- sezam niełuskany
Sposób przygotowania:
Na pieczywo kładziemy liście sałaty, następnie rozgniecione awokado posypane sezamem niełuskanym, plasterki pomidora (opcjonalnie plasterki oliwki).
Informacja prasowa