Coraz częściej ma się do czynienia z alergią pokarmową na różnego rodzaju produkty spożywcze. Nie ma się czemu dziwić - zdecydowana większość z nich jest wysoce przetworzona.
Na takie związki organizm ludzki może reagować w sposób negatywny - chociażby pod postacią alergii, objawiających się w różnoraki sposób. Za wystąpienie alergii odpowiedzialne są IgE skierowane przeciwko określonemu składnikowi pokarmu.
Najczęściej występujące alergeny
Wszystko tak naprawdę zależne jest od organizmu człowieka. Niektóre osoby nie odnotowują u siebie wystąpienia reakcji alergicznych. Inne z kolei mają taką reakcję w sposób zwiększony. Warto więc wiedzieć, jakie są najczęściej występujące alergeny, jeżeli chodzi o produkty spożywcze. Do tej listy zaliczają się:
- gluten z produktów zbożowych oraz wszelkiego rodzaju pochodne - wymienić tu można m.in. pszenicę, żyto, jęczmień,
- jajka - najczęściej występująca u dzieci i mija wraz z wiekiem, wielu dorosłych obserwuje u siebie także reakcje alergiczne po spożyciu jajka, w szczególności białka,
- skorupiaki i produkty pochodne - np. krewetki, kraby, homary, raki,
- ryby - do najczęściej uczulających gatunków zaliczyć można węgorza, karpia, okonia, dorsza, śledzia, tuńczyka, łososia,
- orzechy - może pojawić się w najmniej oczekiwanym momencie, np. w wieku senioralnym, alergia odnosi się do takich gatunków, jak migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, itd.
- orzeszki ziemne i arachidowe - są one na tyle silnym czynnikiem alergicznym, że warto poświęcić im osobny wpis, ich minimalna ilość może nawet doprowadzić do pojawienia się wstrząsu anafilaktycznego,
- mleko - najczęściej występująca u małych dzieci, ustępuje na ogół po trzecim roku życia,
- surowy seler - bardzo silny czynnik alergizujący, który się zmniejsza, jeżeli warzywo zostanie ugotowane,
- sezam i produkty pochodne,
- gorczyca i produkty pochodne,
- łubin i produkty pochodne,
- dwutlenek siarki i siarczyny, które użytkowane są jako konserwanty żywności.
Jak poradzić sobie z alergią pokarmową?
Osoby, które odnotowują u siebie nietolerancję pokarmową, mogą w łatwy sposób sobie z nią poradzić. Dostępne są specjalne diety pudełkowe, które dedykowane są dla takich alergików. Bardzo chętnie wykorzystywane są diety bezglutenowe - nie tylko wśród osób mających uczulenie. Aczkolwiek, nie jest to jedyna opcja, która dostępna jest w przypadku nietolerancji lub jej braku. Są one jednak równie smaczne. Nawet nie ma szans na to, aby zauważyć, że w serwowanych posiłkach nie ma danych, alergizujących produktów spożywczych.
Leczenie alergii pokarmowej
Niekiedy bywa tak, że alergia pokarmowa mija samodzielnie. Niekiedy jednak przez całe życie trzeba pilnować reżimu, aby nie doprowadzić do występowania reakcji alergicznych. Lekarze przyznają jednak, że osoby uczulone same są w stanie wyzbyć się alergii - o ile przez jeden rok lub dwa lata będą w sposób świadomy unikać w całości czynników alergizujących.