Dieta polskich dzieci nie jest doskonała, większość jada tylko kilka produktów z piramidy zdrowego żywienia, które nie są w stanie zaspokoić potrzeb żywieniowych rosnącego organizmu.
Duży odsetek dzieci, odwzorowując nawyki rodziców, nie je śniadań przed wyjściem do szkoły , a drugie śniadanie to często produkt kupiony gdzieś na szybko. Jednak o drugie śniadanie należy dbać i to przez cały rok. Poniżej prezentujemy kilka prostych przepisów autorstwa dietetyk Zuzanny Anteckiej, które pomogą urozmaicić posiłki dziecka w nowym roku szkolnym.
W diecie każdego człowieka, a szczególnie w diecie dziecka, bardzo ważna jest różnorodność. Jedzenie tylko kilku produktów nie daje gwarancji na zaspokojenie potrzeb organizmu w zakresie składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i prawidłowego rozwoju. Nie ma bowiem takiego produktu, który zawierałby wszystkie potrzebne nam składniki, dlatego należy jeść produkty z każdej grupy zamieszczonej w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej tj. owoce i warzywa, produkty zbożowe, produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych oraz tłuszcz, oczywiście w odpowiednich proporcjach.
Zaleca się, aby dzieci w wieku szkolnym regularnie spożywały od czterech do pięciu posiłków dziennie w postaci śniadania, drugiego śniadania, obiadu, podwieczorku i kolacji. Istotne jest, aby przerwy między kolejnymi posiłkami nie były dłuższe niż 4 godziny, ponieważ dłuższe odstępy czasowe mogą spowodować pogorszenie koncentracji, obniżoną zdolność do aktywności fizycznej, spadek nastroju. Wszystkie wymienione czynniki wpływać będą niekorzystnie na sprawność intelektualną i fizyczną dziecka. Szczególny nacisk należy położyć na jedzenie śniadania, jako pierwszego pełnowartościowego posiłku. Podobną rolę pełni drugie śniadanie, które powinno dostarczyć dziecku składników z wszystkich pięter piramidy żywienia, choć w mniejszej ilości niż w pierwszym śniadaniu.
„Drugie śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem dla dziecka. Pełni taką samą rolę jak śniadanie – dostarcza energii i składników odżywczych niezbędnych dziecku do prawidłowego funkcjonowania w szkole, przyswajania wiedzy oraz zabaw z rówieśnikami. Częstym błędem rodziców jest kładzenie zbytniego nacisku na to by dziecko jadło mięso, podczas, gdy najważniejszym produktem naszej diety powinny być warzywa i owoce. Optymalnym rozwiązaniem jest by w każdym posiłku znajdowały się ich jedna lub dwie porcje. Do szkoły do drugiego śniadania, możemy dziecku zapakować, oprócz innych produktów, saszetkę musu owocowo-warzywnego lub małą buteleczkę 100% soku owocowego lub warzywnego, które to świetnie zastąpią jedną z porcji warzyw i owoców” – komentuje Zuzanna Antecka, dietetyk, specjalista ds. żywienia i ekspert kampanii „Soki i musy – witaminy w smart formie”.
Drugie śniadanie pakowane dziecku do tornistra nie musi być nudne i nie muszą to być różne wariacje kanapki z wędliną lub serem. By zapakowany dziecku posiłek nie wylądował w koszu, warto dostosować go do preferencji smakowych dziecka i pamiętać o atrakcyjniej formie podania. Zamiast kanapek można przygotować dziecku wrapy, placuszki lub wytrawne muffinki. Do tego dodać sok lub mus owocowo-warzywny i mamy pełnowartościowe, pyszne propozycje dla naszych pociech i nie tylko.
Przykładowe przepisy na pożywne i zdrowe drugie śniadanie – nie tylko dla dzieci - przygotowane przez Zuzannę Antecką, dietetyka, specjalistę ds. żywienia i eksperta kampanii „Soki i musy – witaminy w smart formie”.
ZDROWE BATONIKI
ok. 10 porcji
SKŁADNIKI
- 200 g płatków owsianych
- 100g posiekanych orzechów (włoskie, migdały, nerkowce)
- 60g posiekanych suszonych owoców
- 60g masła
- 50g miodu
- 250g musu jabłkowo-marchwiowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
Dodatkowo: saszetka musu owocowo-warzywnego
PRZYGOTOWANIE: W dużej misce wymieszać suche składniki. W rondelku podgrzać masło i miód, aż masło się roztopi. Dodać mus owocowo-warzywny. Dokładnie wymieszać. Płynną masę wlać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Foremkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do foremki, wyrównać i docisnąć ręką do dna. Piec 25-30 minut. Wyjąć z foremki i ostudzić na kratce. Następnie pokroić ostrym nożem na dowolnej wielkości batoniki. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
WRAPY Z TUŃCZYKIEM
4 porcje
SKŁADNIKI
- 4 tortille pszenne lub kukurydziane
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oliwie
- 1 dojrzałe awokado
- ½ szklanki kukurydzy konserwowej
- 1 duży ogórek zielony
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka gęstego jogurtu
- sałata rzymska
Dodatkowo: 250 ml soku marchewkowo-owocowego
PRZYGOTOWANIE: Tuńczyka odsączyć i przełożyć do miski. Selera naciowego pokroić w cienkie plasterki, awokado w kostkę. Dodać do tuńczyka i wymieszać z majonezem i jogurtem. W razie potrzeby - doprawić solą i pieprzem. Ogórka obrać i pokroić w cienkie podłużne paski tzw. zapałkę. Na środku placka tortilli położyć liść sałaty i kawałki ogórka, na to wyłożyć 2 łyżki tuńczyka i zawinąć w rulon jak krokieta. Przekroić na pół i schować do pudełka śniadaniowego.
MUFFINKI ZE SZPINAKIEM
SKŁADNIKI
- 120 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 160 g mąki orkiszowej (może być pół na pół z razową)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 30 ml oleju rzepakowego
- 125 ml naturalnego jogurtu
- 100 g pokrojonej w kostkę fety*
Dodatkowo: 1 szklanka soku jabłkowego
PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać do 180C. Foremki na muffinki wysmarować tłuszczem. Ser feta pokroić w kostkę. W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki: jogurt, olej i jajka. Mokre składniki wlać do suchych i szybko przemieszać do połączenia składników. Masę przełożyć do foremek (do ¾ wysokości), w każdą muffinkę wcisnąć kilka kostek sera Feta. Piec ok. 25 minut.
PLACUSZKI Z CUKINII
SKŁADNIKI
- 2 małe cukinie (każda ok. 300-350 g)
- 2 jajka
- ok. 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- ok. 2 czubate łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Dodatkowo: saszetka musu owocowo-warzywnego
PRZYGOTOWANIE: Cukinie dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posilić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać jajka, oba rodzaje mąki i pieprz. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniczkach papierowych. Jogurt wymieszać z posiekanym koperkiem, doprawić solą. Placuszki można podawać gorące lub na zimno.
Informacja prasowa