Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Małe dziecko » Żywienie

Domowa drożdżówka dla ucznia!

Artykuł

Czy słodka drożdżówka może być dobrym pomysłem na śniadanie do szkoły? Tak ! Pod warunkiem, że zostanie upieczona w domu, na bazie drożdży, bez dodatkowej polewy lub lukru.

Domowa drozdzowka dla ucznia
Autor: Materiały prasowe

Wzbogacona o nadzienie na bazie twarożku Mój Ulubiony i udekorowana owocami dostarczy dziecku zarówno energii, jak i niezbędnych składników odżywczych.

Słodka przekąska może być elementem zdrowej, zbilansowanej diety dziecka, pod warunkiem, że pojawia się w jadłospisie nie częściej niż raz dziennie. Podstawą przygotowania domowych drożdżówek są drożdże, które dostarczają witamin z grupy B, korzystnie wpływających na większość procesów metabolicznych i jednocześnie warunkujących prawidłowe działanie układu nerwowego. Nadzienie z twarożku to doskonałe źródło wapnia i białka , a dodatek owoców sezonowych to sprytny sposób na przemycenie porcji witamin.

Sprawdzony przepis na domowe drożdżówki z serem i śliwkami

Składniki:

  • 450 g Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
  • 12 śliwek, przekrojonych na pół i wypestkowanych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 250 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 80 g miękkiego masła
  • 500 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka ( białka zostawić do posmarowania)

Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Dodać mąkę, sól, masło, mleko i dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Śliwki wrzucić na patelnię, podgrzewać, aż puszczą trochę soku, dodać cukier i kardamon, dusić, aż lekko zmiękną. Ostudzić. Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować kulkę, następnie ją spłaszczyć i ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Spodem małej szklanki wycisnąć w drożdżówkach wgłębienia. Brzegi posmarować roztrzepanym białkiem, wgłębienia napełnić równomiernie twarożkiem, a na wierzchu układać po dwie połówki śliwek, lekko dociskając. Piec drożdżówki ok. 15-20 minut w 190 stopniach C.
Smacznego!

 

Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.
Życzenie

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat