Odpowiedzi udziela dr nauk medycznych Mirosława Gałęcka, ekspert firmy Miralex, dystrybutora mleka Capricare.
Żadna dostępna na rynku mieszanka, nie ma takiego składu jak mleko kobiece. Na ten moment jest to niedościgniony ideał, do którego dąży każdy producent. Jednak warto pamiętać, że są mieszanki, które swoim składem są bliższe mleku matki niż pozostałe, na przykład te wytwarzane na bazie pełnego mleka koziego. Analizując właściwości mleka następnego krowiego i koziego, dobrze jest zwrócić uwagę na sposób ich wytwarzania. Mleko kozie w głównym stopniu jest produkowane przez gruczoły apokrynowe, a więc te same, które biorą udział w produkcji mleka ludzkiego. Oznacza to, że kropelki mleka odrywają się od komórki wraz z jej fragmentem. Natomiast produkcja merokrynowa, która występuje w przypadku mleka krowiego, polega na oderwaniu się samej kropelki mleka. Dzięki produkcji apokrynowej, mleko posiada więcej składników komórkowych (bioaktywnych), które są niezbędne do prawidłowego rozwoju i bardzo istotne dla zdrowia dziecka. Dodatkowo mleko kozie jest również bardziej zbliżone do mleka kobiecego pod względem skrzepu kazeinowego, który tworzy się w żołądku oraz profilu białek.
Informacja prasowa