Dieta kobiety w ciąży powinna być zróżnicowana i zapewniać matce oraz dziecku niezbędne składniki pokarmowe ze wszystkich grup żywienia.
Autor: pixabay.com
Są jednak produkty, których ciężarna powinna unikać i takie, które są w tym stanie wręcz zakazane, gdyż mogą spowodować np. zakażenia pokarmowe lub być groźne dla płodu.
- Surowe mięso i ryby – uwielbiasz tatara czy wręcz przepadasz za sushi? W ciąży możesz zapomnieć o tych potrawach. Surowe mięso może zawierać bakterie toksoplazmozy, co może skutkować obumarciem płodu lub wadami rozwojowymi dziecka. Z kolei ryby mogą zawierać wysoki poziom rtęci, co może mieć negatywny wpływ na rozwój płodu.
- Surowe jaja – w ciąży zakazane jest jedzenie potraw zawierających surowe jaja (np. kogel – mogel, sernik na zimno), gdyż mogą zawierać one bakterie Salmonelly
- Alkohol – ciężarnym zaleca się całkowitą abstynencję, gdyż nawet niewielka ilość alkoholu może negatywnie wpłynąć na rozwój płodu. Poważnym tego skutkiem jest urodzenie dziecka z zespołem FAS (alkoholowy zespół płodowy)
- Wątróbka – wątróbka jest zdrowa i jest magazynem wielu substancji, w tym witaminy A. Nadmiar tej witaminy jest szkodliwy dla dziecka i grozi jego nieprawidłowym rozwojem
- Orzeszki ziemne – jedzenie orzeszków ziemnych może spowodować, że po narodzinach dziecko będzie uczulone na ten produkt.
- Sery pleśniowe – spożywanie serów pleśniowych naraża przyszłą mamę na zakażenie bakterią Listerii; można je jeść tylko upieczone.
- Produkty zawierające izomery trans – chodzi tu o żywność wysoko przetworzoną, która zawiera groźne tłuszcze mogące spowodować zaburzenia płodu i atopię. Są to m.in. zupy w proszku, chipsy, kostki rosołowe (produkty zawierające utwardzony tłuszcz roślinny).
Anna Stasiuk
Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.