Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Małe dziecko » Żywienie

Codzienna dawka witamin dla najmłodszych

Artykuł

Wraz z rozpoczynającymi się wakacjami, nadchodzi okazja do urozmaicenia codziennej diety dziecka. Służy temu obfitość sezonowych warzyw i owoców, idealnych do przyrządzenia w upalne, letnie dni.

Codzienna dawka witamin dla najmlodszych
Autor: Materiały prasowe

Jak powinien wyglądać jadłospis najmłodszych na kolejne miesiące?

O tym, jak ważne jest zapewnienie dziecku codziennej porcji składników mineralnych i odżywczych, wiemy nie od dziś. Dostarczane do organizmu w mięsie, rybach czy produktach mlecznych pełnowartościowe białka wspierają prawidłowy wzrost najmłodszych. Dlatego też stanowią 20% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Tłuszcze (ok. 30%) są z kolei źródłem siły do aktywności fizycznej. Pomagają także wchłaniać rozpuszczalne w nich witaminy, np. A, D czy K. Dziecku warto serwować je w postaci ryb, orzechów czy olejów roślinnych. Węglowodany (ok. 50%) także spełniają w organizmie rolę energetyczną. Wybierając produkty, które dostarczą je do organizmu naszej pociechy, warto sięgać po pełnoziarniste pieczywo, warzywa i owoce. Jakie dania przygotować, by przyciągnąć uwagę najmłodszych, zachęcić ich do regularnego jedzenia i stworzyć zbilansowany jadłospis?

Witaminowa bomba o poranku

Jak wynika z badania „Zdrowe żywienie a przyszłość dzieci”, przeprowadzonego przez Millward Brown na zlecenie organizatorów akcji „Śniadanie ma moc”, przytłaczająca większość mam dostrzega wpływ zdrowego odżywania na odporność najmłodszych (90% respondentek), rozwój (84%) i sprawność fizyczną (82%). Tymczasem na talerzach w porze najważniejszego posiłku w ciągu dnia, czyli śniadania, wciąż króluje białe pieczywo i parówki. – Komponując śniadanie dla dzieci, należy pamiętać, że powinno ono dostarczać niezbędnych składników odżywczych, być sycące i smaczne, a także estetyczne. Wygląd dania ma decydujące znaczenie w kwestii zachęcenia najmłodszych do spróbowania - zdradza Patryk Kotarba, szef kuchni Restauracji Ponidzie w Hotelu Słoneczny Zdrój Medical Spa&Wellness, prywatnie ojciec dwóch córek. – Proponuję więc, aby dzień rozpocząć musli z owocami z jogurtem naturalnym lub maślanką. Na drugie śniadanie sprawdzą się owoce w całości lub filetowane. Tym bardziej, że lato to sezon na pyszne, zawierające mnóstwo witaminy C truskawki – dodaje szef kuchni.

Moc warzyw w morskim towarzystwie

Przyrządzenie obiadu, który nie obciąży organizmu w obliczu wysokich, letnich temperatur wymaga doboru składników, które dostarczą dzieciom dużo zdrowej energii. Co sprawdzi się najlepiej w roli lekkiego, ale odżywczego dnia? – Ze względu na wykorzystanie świeżych produktów, wszelakie chłodniki – np. z ogórka lub z buraka – zawierają mnóstwo enzymów i witamin. Ich idealnym uzupełnieniem będzie „żywy koktajl” także na bazie warzyw – podpowiada szef kuchni Patryk Kotarba. – Na drugie danie warto podać pełnowartościową rybę, pamiętając, że powinniśmy „przemycać” ją do menu dzieci jak najczęściej. Dobrym pomysłem jest także kasza, jednak decydując się na ten składnik – w myśl zasad diety rozdzielnej - należy komponować ją wyłącznie z warzywami – dodaje Kotarba. Stosowanie przy komponowaniu jadłospisu dziecka reguł diety rozdzielnej ma na celu wyeliminowanie ryzyka zbytniego obciążenia organizmu dziecka poprzez unikanie połączenia węglowodanów z białkiem, wymagającego zużycia na trawienie większej ilości energii.

Słodko-wyważone zakończenie dnia

Podwieczorek to element codziennego planu żywienia, który zaliczyć można do kategorii „kulinarnych przyjemności”. W roli smakowitych przekąsek sprawdzą się domowe wypieki, np. muffinki z konfiturą, zawijańce cynamonowe czy tartaletki z kremem i owocami, a także kolorowe koktajle lub budyń. Choć powszechnie mówi się, że dorosłe osoby mogą, a nawet powinny pominąć wieczorny posiłek – w przypadku dzieci nie należy stosować się do tej praktyki. – Jeśli zdecydujemy się na zaserwowanie pieczywa, koniecznie wybierzmy to pełnoziarniste. Jako uzupełnienie proponuję chude wędliny i pastę jajeczną. Oczywiście, z dodatkiem różnokolorowych warzyw – doradza Patryk Kotarba.

Szykowanie posiłków dla kilkulatków to swego rodzaju sprawdzian kreatywności dla rodziców. Łącząc kolory, faktury, układając wymyślne kształty na talerzu, a przy tym – dbając o zachowanie odpowiedniego smaku i wartości odżywczych, możemy tworzyć kulinarne dzieła sztuki, które przyczynią się do prawidłowego rozwoju naszych dzieci.

Oceń zawartość strony:
Ocena: 4.5/5. Oceniono 1 raz.
Życzenie

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat