Lato to czas owoców.
Pachnące truskawki, soczyste czereśnie, delikatne maliny czy kwaskowate jagody – któż z nas nie sięga po te pyszności, które można ze smakiem zjeść nie tylko na surowo, ale także w formie pysznych dań i deserów. Wśród wielu owoców sezonowych, z których chętnie przygotowujemy wypieki, warto zwrócić uwagę na wiśnie. Ich wyjątkowy smak i intensywny kolor sprawiają, że każde ciasto wiśniowe znika z talerza w mgnieniu oka.
Wiśnie – królowe ciast owocowych
Wiśnie są delikatnymi owocami, pojawiającymi się na drzewach tuż po zakończeniu sezonu na truskawki i czereśnie. Kwaśno-słodki smak wiśni sprawia, że mają nieco mniej amatorów ich spożywania na surowo niż inne owoce, dojrzewające w okresie letnim. Jednakże ciasta i desery z wiśniami w roli głównej po prostu nie mają sobie równych. Słodkie, lekko kwaskowate, wilgotne i kuszące bajecznym aromatem – ciasto wiśniowe to smak lata zamknięty w kawałkach tego niezrównanego przysmaku!
Wypieki z dodatkami wiśni możemy przygotowywać nie tylko w sezonie, ale także w innych porach roku, ponieważ te niewielkie owoce bardzo dobrze znoszą zamrażanie. Warto kupić dodatkową ilość dojrzałych wiśni, umyć je, wysuszyć, wydrylować i zamrozić w torebkach. Do niektórych wypieków można je dodawać bez wcześniejszego rozmrożenia, dzięki czemu zachowają w cieście swój kształt i zawarty we wnętrzu sok.
Najsmaczniejsze zestawienie – wiśnie i czekolada
Kwaśno-słodkie wiśnie doskonale komponują się z gorzkawą w smaku czekoladą. Z ich połączenia przygotujesz puszyste brownie – wilgotne ciasto czekoladowe z całymi wiśniami bez pestek i polane ciemnym lukrem. Ten deser zazwyczaj znika z talerza jeszcze zanim zdąży dobrze wystygnąć, bo ani dzieci ani dorośli nie są w stanie oprzeć się intensywnemu zapachowi słodkiej czekolady i aromatycznych owoców!
Z tych dwóch wyśmienitych składników można przygotować znakomity placek warstwowy, w którym spód i wierzch będzie stanowić ciasto czekoladowe, a środek – pyszny krem na bazie wiśni, żelatyny i śmietanki. Tego typu ciasta najlepiej dekorować warstwą gęstej polewy oraz kandyzowanymi lub świeżymi wiśniami.
Wiśnie i twaróg? Fantastycznie!
Wśród wielu przepisów na ciasto wiśniowe, warto zwrócić uwagę na te z dodatkiem twarożku, nadającemu wypiekowi słodszego smaku, wilgoci i jeszcze bardziej kremowej konsystencji. Niektóre takie ciasta przygotowuje się bez pieczenia, albo wypieka jedynie spód, na którym po ostygnięciu wykładana jest masa serowo-owocowa. Najlepiej gdy wierzch takiego placka zdobi intensywnie czerwona galaretka, podkreślająca smak owoców (np. Galaretka wiśniowy smak WINIARY). Jej obecność zapewni także dodatkowe walory estetyczne!
Z kolei serowe ciasto czekoladowe z wiśniami to wypiek, który może przypaść do gustu wszystkim domownikom, ponieważ zawiera zarówno słodką czekoladę, aromatyczne wiśnie jak i pyszną masę serową. Poszczególne warstwy wylewane naprzemiennie z dorzucanymi systematycznie wiśniami, tworzą wyjątkowo efektowny czekoladowo-kremowy deser z kropkami czerwonych owoców. A jak smakuje? Po prostu bajecznie!
Delikatne i słodkie rolady wiśniowe
Wyjątkowymi ciastami wiśniowymi są mięciutkie i lekki rolady. Składają się one najczęściej z puszystego ciasta biszkoptowego (przygotowanego na bazie mąki, cukru, jaj i proszku do pieczenia), przełożonego słodką masą z owoców, galaretki wiśniowej oraz wysokoprocentowej śmietany. Jeśli chcemy uzyskać ciemne ciasto, wystarczy przed pieczeniem dodać do niego łyżkę gorzkiego kakao i wymieszać. Gotowe składniki należy równomiernie rozłożyć na sobie, a następnie zawinąć w roladę. Wierzch ciasta można udekorować cukrem pudrem lub cienką warstwą białego lukru. Delikatną i słodką roladę najlepiej podawać ze świeżo przygotowaną bitą śmietaną.
Czekoladowe, z dodatkiem twarożku, klasyczne, albo w formie rolad – ciasto z wiśniami to kultowy letni przysmak, a przepisy związane z jego przygotowaniem są doceniane w kuchni polskiej od wielu lat. Warto je przyrzadzać nie tylko w sezonie wiśniowym, ale przez cały rok, bo nawet po zamrożeniu wiśnie potrafią zachować swoje walory, a przygotowanym z nich wypiekom i deserom nikt nie będzie mógł się oprzeć. Po prostu palce lizać!
Informacja prasowa