Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Małe dziecko » Żywienie

Ciasta z wiśniami – czy znasz te przepisy?

Artykuł

Lato to czas owoców.

Ciasta z wisniami
Autor: Materiały zewnętrzne

Pachnące truskawki, soczyste czereśnie, delikatne maliny czy kwaskowate jagody – któż z nas nie sięga po te pyszności, które można ze smakiem zjeść nie tylko na surowo, ale także w formie pysznych dań i deserów. Wśród wielu owoców sezonowych, z których chętnie przygotowujemy wypieki, warto zwrócić uwagę na wiśnie. Ich wyjątkowy smak i intensywny kolor sprawiają, że każde ciasto wiśniowe znika z talerza w mgnieniu oka.

Wiśnie – królowe ciast owocowych

Wiśnie są delikatnymi owocami, pojawiającymi się na drzewach tuż po zakończeniu sezonu na truskawki i czereśnie. Kwaśno-słodki smak wiśni sprawia, że mają nieco mniej amatorów ich spożywania na surowo niż inne owoce, dojrzewające w okresie letnim. Jednakże ciasta i desery z wiśniami w roli głównej po prostu nie mają sobie równych. Słodkie, lekko kwaskowate, wilgotne i kuszące bajecznym aromatem – ciasto wiśniowe to smak lata zamknięty w kawałkach tego niezrównanego przysmaku!

Wypieki z dodatkami wiśni możemy przygotowywać nie tylko w sezonie, ale także w innych porach roku, ponieważ te niewielkie owoce bardzo dobrze znoszą zamrażanie. Warto kupić dodatkową ilość dojrzałych wiśni, umyć je, wysuszyć, wydrylować i zamrozić w torebkach. Do niektórych wypieków można je dodawać bez wcześniejszego rozmrożenia, dzięki czemu zachowają w cieście swój kształt i zawarty we wnętrzu sok.

Najsmaczniejsze zestawienie – wiśnie i czekolada

Kwaśno-słodkie wiśnie doskonale komponują się z gorzkawą w smaku czekoladą. Z ich połączenia przygotujesz puszyste brownie – wilgotne ciasto czekoladowe z całymi wiśniami bez pestek i polane ciemnym lukrem. Ten deser zazwyczaj znika z talerza jeszcze zanim zdąży dobrze wystygnąć, bo ani dzieci ani dorośli nie są w stanie oprzeć się intensywnemu zapachowi słodkiej czekolady i aromatycznych owoców!

Z tych dwóch wyśmienitych składników można przygotować znakomity placek warstwowy, w którym spód i wierzch będzie stanowić ciasto czekoladowe, a środek – pyszny krem na bazie wiśni, żelatyny i śmietanki. Tego typu ciasta najlepiej dekorować warstwą gęstej polewy oraz kandyzowanymi lub świeżymi wiśniami.

Wiśnie i twaróg? Fantastycznie!

Wśród wielu przepisów na ciasto wiśniowe, warto zwrócić uwagę na te z dodatkiem twarożku, nadającemu wypiekowi słodszego smaku, wilgoci i jeszcze bardziej kremowej konsystencji. Niektóre takie ciasta przygotowuje się bez pieczenia, albo wypieka jedynie spód, na którym po ostygnięciu wykładana jest masa serowo-owocowa. Najlepiej gdy wierzch takiego placka zdobi intensywnie czerwona galaretka, podkreślająca smak owoców (np. Galaretka wiśniowy smak WINIARY). Jej obecność zapewni także dodatkowe walory estetyczne!

Z kolei serowe ciasto czekoladowe z wiśniami to wypiek, który może przypaść do gustu wszystkim domownikom, ponieważ zawiera zarówno słodką czekoladę, aromatyczne wiśnie jak i pyszną masę serową. Poszczególne warstwy wylewane naprzemiennie z dorzucanymi systematycznie wiśniami, tworzą wyjątkowo efektowny czekoladowo-kremowy deser z kropkami czerwonych owoców. A jak smakuje? Po prostu bajecznie!

Delikatne i słodkie rolady wiśniowe

Wyjątkowymi ciastami wiśniowymi są mięciutkie i lekki rolady. Składają się one najczęściej z puszystego ciasta biszkoptowego (przygotowanego na bazie mąki, cukru, jaj i proszku do pieczenia), przełożonego słodką masą z owoców, galaretki wiśniowej oraz wysokoprocentowej śmietany. Jeśli chcemy uzyskać ciemne ciasto, wystarczy przed pieczeniem dodać do niego łyżkę gorzkiego kakao i wymieszać. Gotowe składniki należy równomiernie rozłożyć na sobie, a następnie zawinąć w roladę. Wierzch ciasta można udekorować cukrem pudrem lub cienką warstwą białego lukru. Delikatną i słodką roladę najlepiej podawać ze świeżo przygotowaną bitą śmietaną.

Czekoladowe, z dodatkiem twarożku, klasyczne, albo w formie rolad – ciasto z wiśniami to kultowy letni przysmak, a przepisy związane z jego przygotowaniem są doceniane w kuchni polskiej od wielu lat. Warto je przyrzadzać nie tylko w sezonie wiśniowym, ale przez cały rok, bo nawet po zamrożeniu wiśnie potrafią zachować swoje walory, a przygotowanym z nich wypiekom i deserom nikt nie będzie mógł się oprzeć. Po prostu palce lizać!

Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat