Czas przygotowania: 120 minut | Liczba porcji: 7
Autor: Materiały prasowe
Składniki:
- 330 g mąki pszennej
- 8 g suchych drożdży
- 140 ml mleka
- 40 g masła
- 35 g cukru
- 1 szczypta soli
- 1 jajko
- 100 g rodzynek
Do smarowania:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę do miski. Dodaj ciepłe mleko, roztopione masło, jajko, cukier, sól oraz suche drożdże.
- Wszystkie składniki zagnieć na gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania wsyp rodzynki i dokładnie wymieszaj.
- Zostaw ciasto pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich bułeczki. Zachowaj między bułeczkami odstępy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 190°C. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Włóż blachę z bułeczkami do piekarnika i piecz przez ok. 15-17 minut do zarumienienia.
Informacja prasowa
Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.