Zgodnie z aktualnymi zaleceniami specjalistów do spraw żywienia niemowlęta i małe dzieci nie powinny jeść soli. Jak sobie z tym prowadzić, gotując dla całej rodziny?
Czy sól jest zdrowa?
Sól jest niezbędnym składnikiem w diecie, który pozwala regulować odpowiedni przepływ płynów, pomaga zachować odpowiedni poziom cukru we krwi oraz transportować składniki odżywcze. Problemem jest nie sama sól w sobie, a to, jakie jej ilości spożywamy. Dzieci nie powinny jeść w zasadzie wcale soli, ponieważ ich nerki nie są jeszcze wystarczająco rozwinięte, aby sobie poradzić z tym składnikiem.
Ile soli powinny spożywać dzieci i dorośli?
Dorośli nie powinni spożywać więcej niż 6 gramów soli, co odpowiada jednej łyżeczce. Przykładowo cheeseburger z Mc'Donald's zawiera 1.6g soli, a porcja małych frytek 0,5g soli. Garść popularnych chrupek o smaku ketchupu to kolejne 0,9g soli. Popularne batoniki czekoladowe zawierają około 0,3g soli. Wspomniane produkty to jedynie przekąski, do tego w ciągu dnia zjadamy także solone wędliny, pieczywo, zupy przygotowane na kostce rosołowej i tak dalej, więc tak naprawdę już w przypadku dorosłego łatwo o przekroczenie bezpiecznej dawki soli.
A jak to wygląda w przypadku niemowlaka? Dzieci poniżej pierwszego roku życia nie powinny dostawać więcej niż 1g soli dziennie (duża szczypta), w co wlicza się także mleko matki lub mleko modyfikowane! Dla 2-3-latków maksymalna ilość to 2g, natomiast dla przedszkolaków, czyli w okolicach 4-6 lat dziecko może spożywać maksymalnie 3g soli, czyli pół łyżeczki, na dzień.
Czy dziecko może jeść sól?
Widząc te dane łatwo jest zatem wywnioskować, że w przypadku diety niemowląt, sól nie powinna w niej występować praktycznie wcale. Kiedy w domu pojawi się nowy członek rodziny najlepiej zacząć stopniowo ograniczać ilość soli, jaką spożywamy, aby w momencie rozpoczęcia rozszerzania diety niemowlaka być przyzwyczajonym już do smaku mniej słonych potraw i potrafić lepiej kontrolować jej ilość w naszych codziennych posiłkach. Przygotowując obiady, które może zjeść nawet najmłodszy członek rodziny pamiętajmy, żeby nie solić (nawet zwody na ziemniaki czy makaron), ani nie używać kupnych kostek rosołowych, które zawierają zazwyczaj bardzo dużo soli.
Jak ograniczyć sól w diecie dziecka?
Jakie jeszcze są sposoby na ograniczenie soli w diecie malucha? prócz przygotowywania własnych posiłków od podstaw i unikania gotowych produktów możesz skorzystać jeszcze z następujących porad:
- przepłukuj pod bieżącą wodę produkty z puszek, które mogą mieć dodaną sól, na przykład fasolkę czy ciecierzycę
- używaj ziół i przypraw bez soli, które nadadzą potrawom głębokiego smaku
- nie podawaj dziecku przekąsek, które nie są przeznaczone dla niemowląt
- dosalaj potrawy dopiero na talerzu, jeśli nie potraficie żyć bez soli
Korzyści z ograniczenia soli w diecie niemowląt
Ograniczanie soli w diecie małego dziecka ma także dodatkową korzyść - maluch nie zostanie przyzwyczajony do słonego smaku, dzięki czemu będzie używać znacznie mniej soli w przyszłości, co pozytywnie wpłynie na stan jego zdrowia. Nie zapominaj także, aby sprawdzać etykiety, nawet jeśli dany produkt jest przeznaczony dla dzieci. Uważaj szczególnie na takie produkty jak sery, mieszanki przypraw, kostki rosołowe i buliony, wędliny, oliwki, wędzone mięso i ryby, sos sojowy, pieczywo, gotowe sosy, kiełbaski, ketchup, a także kupne kiszonki i korniszony, a nawet płatki śniadaniowe.
Joanna Adamski