Mali wielcy kucharze drugiej, polskiej edycji MasterChefa.
Mali mistrzowie kuchni. Obserwowała ich cała Polska, gdy zmagali się w drugiej edycji programu MasterChef Junior. Nie raz i nie dwa oglądając ten program włos mi się na głowie jeżył, bowiem niejednokrotnie zaskakiwali mnie swoimi zdolnościami dorosłych. Pomysłowość i perfekcyjne wyczucie smaku sprawiło, że program zwyciężyła Julia Cymbaluk, ale należy dodać, że absolutnie wszyscy uczestnicy programu byli świetni, a poziom był bardzo wyrównany.
Na rynku wydawniczym pojawiła się książka „MasterChef Junior”, dzięki której każdy z nas może powtórzyć kulinarne wyczyny najmłodszych uczestników. Perfekcyjnie dopracowane wydanie książki sprawia, że sięga się po nią z jeszcze większym zainteresowaniem. Wydanie zostało wzbogacone licznymi zdjęciami, dzięki którym możemy przypomnieć sobie najwspanialsze momenty programu. W publikacji tej znajdują się liczne przepisy, autorstwa nie tylko Julki Cymbaluk, ale również pozostałych uczestników programu. Książka ta zachęca do kulinarnych eksperymentów i pokazuje, że świetnym kucharzem może być absolutnie każdy bez względu na wiek. Wystarczy odrobina dobrych chęci, połączona z kreatywnością, by wyczarować coś niesamowitego.
Planujecie rodzinny obiad? A może na kolację zaprosiliście znajomych? Nie dajcie się zwieść rutynie i nie podawajcie po raz kolejny zwykłego schabowego… Koniecznie zaczerpnijcie inspiracji z „MasterChef Junior”! Zadowolenie gości gwarantowane! Dodam, że przepisy opisane w tej książce są przedstawione w taki sposób, że absolutnie nikomu z Was nie powinno sprawić problemu ich realizacja w kuchni. Nadziewane marchewki, Tosia’s burger, kaczka w sosie jeżynowym, ale i ciasto „na oko” – to tylko nieliczne przykłady tego, co znajdziecie w tej książce. Smaki dobrze nam znane, ale i zupełnie innowacyjne – gorąco polecam, bo naprawdę warto czasem spróbować czegoś nowego w kuchni, by nie wkradła się monotonia.
MasterChef Junior, Druga polska edycja program, Wydawnictwo Burda Książki.
Joanna Ulanowicz