Niedobór każdej z witamin powoduje problemy ze zdrowiem. Są jednak sytuacje, kiedy zbyt mała ilość jednej z nich w diecie może powodować szczególnie groźne konsekwencje. Tak jest w przypadku witaminy B9 w diecie przyszłej mamy.
Witamina B9 to inaczej kwas foliowy (folacyna). Jej niedobór powoduje wady rozwojowe płodu, dlatego bardzo ważne jest, by kobieta spodziewająca się dziecka dbała o to, by w jej diecie nie zabrakło produktów zawierających tę witaminę. Bogatym źródłem kwasu foliowego są warzywa o zielonych liściach (np. sałata, szpinak, brokuły), drożdże, żółtka jaj oraz ciemne pieczywo. Można także przyjmować kwas foliowy w tabletkach. Jednak nawet wtedy nie warto rezygnować ze zdrowej, urozmaiconej diety. Suplementacja ma znaczenie pomocnicze, nie powinna zastępować zdrowego odżywiania.
Nie wystarczy dbać o dostarczenie do organizmu odpowiedniej dawki tej witaminy w okresie ciąży, gdyż nawet jeśli niedobór występował przed zajściem w ciążę, może to spowodować zaburzenia rozwojowe płodu. O właściwy poziom kwasu foliowego należy zadbać już wtedy, gdy planuje się posiadanie potomstwa, nie później niż na trzy miesiące przed planowanym poczęciem dziecka.
KochanaMama.pl