Jednym z czynników wpływających na skład mleka kobiecego są psychiczne obciążenia matki.

Studenci i naukowcy Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu przeprowadzili jakiś czas temu analizę badań, z których wynika, że kondycja psychiczna kobiety ma duży wpływ nie tylko na jej samopoczucie, ale i na jakość jej mleka. Zainteresowani tą kwestią studenci i naukowcy sięgnęli do 40 tematycznych publikacji naukowych, zgłębiając zagadnienie wpływu stresu, lęku, depresji poporodowej na jakość pożywienia dostarczanego swojemu dziecku przez matkę. Okazuje się, że w warunkach silnego stresu, obserwuje się zmniejszenie ilości prolaktyny, ważnej dla produkcji mleka i rozwoju układu nerwowego oraz spadek korzystnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. „Interesującym odkryciem było zauważenie, jak dynamiczna jest zmiana wartości odżywczej mleka pod wpływem badanych czynników” - przeczytać można w komunikacie wrocławskiej uczelni.
Iwona Trojan