Na temat glutenu w diecie małego dziecka mówi się dość często, zaś jednym z najczęściej poruszanych problemów jest kwestia jego nietolerancji przez mały organizm.
Co warto wiedzieć na temat roli glutenu w dziecięcej diecie? Jakie żywienie dziecka jest najlepsze, by zwiększyć stopień tolerancji malucha na gluten?
Gluten to nic innego, jak mieszanina białek występujących w zbożach. Dieta dorosłego człowieka opiera się w znacznym stopniu na tych produktach, które gluten zawierają. Ci, którzy nie tolerują takiej mieszanki białek, mogą mieć poważne problemy związane z odżywaniem i układaniem dla siebie odpowiedniej diety. Również dieta małych dzieci opiera się na produktach zbożowych. Gluten znajduje się zarówno w pieczywie, jak i w kaszkach. Jeśli dziecko nie toleruje glutenu, jego żywienie staje się poważnym wyzwaniem dla rodziców.
Czy można zmniejszyć ryzyko wystąpienia nietolerancji na gluten? Można, zaś dzięki pomocy specjalistów zajmujących się żywieniem dzieci rodzice mogą skorzystać z prostych, praktycznych wskazówek.
Jednym ze skuteczniejszych sposobów jest karmienie piersią. Niemowlęta karmione mlekiem matki znacznie lepiej radzą sobie z przyswajaniem glutenu w późniejszym czasie, zaś matczyne mleko stanowi najlepszą barierę ochronną dla dziecka.
Aby zmniejszyć ryzyko pojawienia się takiego problemu należy gluten wprowadzać do diety dziecka stopniowo. Dzięki temu organizm powoli oswaja się z tym składnikiem, zaś najlepsze efekty przynosi wprowadzanie go do jadłospisu dziecka liczącego sobie 5 – 6 miesięcy życia.
KochanaMama.pl