Okres ciąży jest szczególny zarówno dla matki, jak i dziecka. Najwyższy czas zastanowić się nad odpowiednią dietą. Musisz mieć na uwadze, że to, co jesz, ma nie tylko wpływ na przebieg ciąży i rozwój dziecka, ale również na wzrost i ogólny stan jego zdrowia po urodzeniu.

Zasady odpowiedniego odżywiania są dosyć proste. Na twoim talerzu powinno znaleźć się jak najwięcej urozmaiconych posiłków, a co za tym idzie: mięso, mleko, pieczywo, świeże owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, ryby morskie, produkty zbożowe. Ważne jest również dbanie o dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości wapnia i żelaza. Pamiętaj: jedz dla dwojga, a nie za dwoje! Kobieta o właściwej masie ciała powinna przyjmować o 300 kalorii więcej niż przed ciążą, a pod koniec ciąży powinna ważyć od 11-15 kg więcej. Ważne jest częste jedzenie, ale w małych ilościach. Wtedy zarówno dziecko, jak i ty będziecie mieli stały dopływ substancji odżywczych.
Co powinno znaleźć się na liście produktów zakazanych:
- Surowe mięso i ryby
- Surowe jaja
- Sery pleśniowe
- Alkohol
Co powinnaś ograniczać:
- Białe pieczywo
- Napoje gazowane
- Słodycze
- Kawa
- Herbata
O czym powinnaś pamiętać, to nie rezygnuj z posiłków oraz nie rób dużych przerw między nimi, gdyż po pierwsze powodują nudności, a po drugie pozbawiasz dziecko wartościowych substancji odżywczych. Dieta w czasie ciąży powinna zapewnić zdrowie nie tylko przyszłej mamie, ale przede wszystkim rosnącemu w jej łonie maluszkowi. Warto zaplanować dietę bogatą w witaminy, minerały i składniki odżywcze.
Klaudia Kwiatkowska