„Zdrowe dziecko w zgodzie z naturą” to kilka prostych porad dotyczących zmian w nawykach żywieniowych, które pozytywnie wpłyną na Twoje dziecko.
Cała koncepcja przepisów znajdujących się w książce autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłłów jest oparta na ajurwedzie wywodzącej się z hinduizmu i liczącej sobie 5 tysięcy lat, diecie satwicznej, również wywodzącej się z hinduizmu, oraz na nowoczesnej dietetyce. Książka powstała przy współudziale dr Radhi Jindal, która jest pediatrą ajurwedyjską, absolwentką Rajiv Gandhi University oraz Sri Sri University w Bangalore gdzie zdobyła tytuł lekarza ajurwedyjskiego; dr n. o zdr. Hanny Stolińskiej- dietetyczki klinicznej oraz konsultanta ajurwedyjskiego, Przemysława Wardejna, który ukończył Ayuskama Institute w Rishikesh.
Ajurweda pochodzi od słów „zdrowie/ życie” oraz „wiedza” i od 1979 r. jest uznawana przez WHO jako „koncepcja zdrowia i terapii”. Koncepcję tę dzielimy na ajurwede wywodzącą się z duchowości oraz na ajurwedę medyczną, pomiędzy którymi występują drobne różnice, m.in. dotyczące spożycia mięsa. Ajurweda wywodząca się z duchowości całkowicie odrzuca jego spożycie, natomiast ta medyczna dopuszcza taką możliwość. Elementarną składową przepisów stworzonych w myśl starożytnej koncepcji żywieniowej jest smak, świeżość produktów oraz sposób ich przygotowania. Należy korzystać tylko i wyłącznie z naturalnych, pochodzących ze sprawdzonego źródła składników, a ich przygotowanie powinno odbywać się własnoręcznie - ajurweda nie dopuszcza do korzystania z produktów przetworzonych, puszkowanych itd.
Książka składa się z kilku części. W pierwszej części – „Ajurweda i dzieci” - autorzy przybliżają nam, jak należy traktować podejście najstarszej nauki o życiu wobec naszych milusińskich, a także zdradzają, jakim podejściem do żywienia kierują się wychowując własne dzieci. W drugiej – „Przygotuj się do gotowania” - znajdziemy sposoby przyrządzania półproduktów tj. ghee (masło klarowane), pesto, krem orzechowo- czekoladowy, ser paneer itd. potrzebnych do przygotowywania kompletnych dań. W tej części pojawiają się informację jak postępować z roślinami strączkowymi oraz porady czym zastąpić biały cukier, mąkę pszenną itd. Trzecia część to kompendium wiedzy na temat żywienia dziecka od pierwszego dnia do 16 r.ż., którego głównym założeniem jest karmienie intuicyjne i ekologiczne. Znajdziemy tutaj przepisy na napoje oraz jadłospis dla dzieci w wieku 2-16 lat podzielony na menu wiosenno- letnie oraz menu jesienno- zimowe. Autorzy książki stworzyli przypisy laktowegetariańskie, czyli takie, które polegają na spożyciu roślin, kasz oraz produktów mlecznych tj. ghee, które jest kluczowym składnikiem w diecie ajurwedyjskiej, jednak jak sami wskazują ich dzieci (kierujące się własną intuicją) jedzą również jajka (to głównie jako dodatek do ciasta naleśnikowego). Ostatnia część – „Dziecięce leki z roślinnej apteki” - to nie tylko (nomen omem) przepisy na samodzielnie przygotowane lekarstwa dla naszych pociech, ale cały zarys tego jak wychowywać dziecko w zdrowy fizycznym i dobrostanie psychicznym.
Ogromnym atutem książki jest podejście autorów, którzy otwarcie mówią o tym, że wdrożenie w całości żywienia ajurwedyjskiego może być skomplikowane, dlatego podkreślają, że wprowadzenie choć części jego założeń jest duży sukcesem. Te zdroworozsądkowe podejście państwa Szaciłło sprawia, że nie czujemy się sterroryzowani przymusem zmian i ich podjęcie wynika z autentycznej chęci zmiany nawyków żywieniowych.
Karolina i Maciej Szaciłło „Zdrowe dziecko w zgodzie z naturą”, wydawnictwo Zwierciadło, Warszawa, 2021
Katarzyna Rodak