Smakowity zbiór zabawnych wierszyków o kulinarnych przygodach mieszkańców różnych krajów świata.
Co Kebabcia robi w kapciach?
Czemu wok przyciąga wzrok?
Gdzie gotuje się w tażinie?
Z czego kuchnia włoska słynie?
Gdzie króluje szakalaka?
Przeczytajcie w „Rymosmakach”!
Absurdalne wierszyki i wesołe ilustracje zabiorą was w zwariowaną podróż dookoła świata tropem potraw i kulinarnych zwyczajów. Podczas lektury wasze brzuchy będą na przemian trząść się ze śmiechu i tęsknie burczeć. A wy dowiecie się, skąd pochodzą i czym są sushi, wok, tażin, langosz, burrito czy szakalaka.
Szymon Barabach (ur. 1975) – pisarz, autor tekstów piosenek i tekstów satyrycznych. Z zawodu – copywriter. Miłośnik czytania i dobrej kuchni. „Rymosmaki” to jego druga (po „Leksykonie stworów domowych”) książka dla dzieci.
Kasia Fryza (Kasia Księżopolska, ur. 1983) – graficzka i ilustratorka, absolwentka Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi. Obecnie skupia się wyłącznie na ilustracji i wszystkim, co z nią związane. Współpracuje z wydawcami polskimi i zagranicznymi oraz ze studiami animacji. W 2019 roku wygrała konkurs organizowany przez szwajcarskie wydawnictwo Helvetiq, pod którego skrzydłami wydała i zilustrowała swoją pierwszą książkę: „Tuli tuli cmok cmok” Anity Lehmann. Zdobyła ona nominację do prestiżowej Deutscher Jugendliteraturpreis. Prywatnie mama Wiki, kolekcjonerka książek dla dzieci i miłośniczka kamperowych podróży.
ilustracje: Kasia Fryza
Przedział wiekowy: 4+
ISBN 978-83-8150-087-6
Format: 20 × 25 cm
Oprawa twarda
Objętość: 50 stron
Termin wydania: 28 kwietnia 2021
Cena: 34,90 zł
Informacja prasowa