Pełnoziarniste dania powinny znaleźć się w menu nie tylko dorosłych, ale także dzieci.
Już od najmłodszych lat warto dbać o właściwe nawyki żywieniowe, serwując dziecku przemyślane, wartościowe posiłki i ucząc je zasad zdrowego odżywiania. Nie jest tajemnicą, że pełne ziarno oraz produkty z niego powstające są bardziej wartościowe odżywczo i zawierają wiele cennych składników. Właśnie dlatego warto wprowadzać je zarówno do swojej diety, jak i do diety dzieci. Poniżej pomysł na pełnoziarnistą kaszkę z melonem i chrupkami – świetna propozycja na wspólne śniadanie dla dzieci i rodziców. Danie to można podawać już po 8 mc i w zależności od wieku odpowiednio je modyfikować zamieniając mleko modyfikowane na zwykłe, wafelki kukurydziane na ryżowe naturalne czy z dodatkami, lub dosładzając odrobiną miodu w wersji dla starszych dzieci lub dorosłych.
Składniki:
- 4 łyżki pełnoziarnistej kaszki orkiszowej Holle
- ok 180 ml mleka (modyfikowane lub tradycyjne w zależności od wieku)
- wafelek kukurydziany lub ryżowy
- plaster melona
Sposób przygotowania:
Melona obrać ze skórki, odkroić plasterek oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w drobną kosteczkę lub zblendować na mus. Wafelek kukurydziany lub ryżowy pokruszyć na drobne kawałeczki. Kaszkę rozrobić w miseczce z mlekiem o temperaturze ok 40 stopni. Na kaszkę położyć melona i oprószyć pokruszonym wafelkiem. Gotowe!
Informacja prasowa