Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Niemowlę » Karmienie

Pediatra o ważnych elementach w diecie niemowlaka

Artykuł

Najważniejsze składniki odżywcze dziecko otrzymuje wraz z pokarmem mamy (lub mlekiem następnym, jeśli wyłączne karmienie piersią nie jest możliwe), a na etapie rozszerzania diety także z posiłkami uzupełniającymi.

Pediatra elementy dieta niemowlak
Autor: Materiały prasowe

Dowiedz się, jakich składników pokarmowych nie może zabraknąć w codziennym menu niemowlęcia oraz dlaczego są tak ważne dla jego organizmu.

Artykuł przygotowany przez lek. med. Izabelę Migalską-Łyczko, pediatrę, eksperta BebiKlub.pl

Pierwsze lata życia dziecka to okres charakteryzujący się szybkim tempem rozwoju fizycznego i psychoruchowego, a także stopniowym dojrzewaniem poszczególnych układów i narządów w organizmie. Warto wiedzieć, że do 12. miesiąca życia niemowlę potraja swoją wagę urodzeniową, a przyrost długości ciała wynosi około 23-25 cm. Kolejne lata to nieco wolniejszy, ale nadal bardzo intensywny rozwój, w czasie którego dziecko staje się bardzo aktywne ruchowo, ciekawe świata. Aby w tym czasie zapewnić dziecku wystarczającą ilość energii, jego dieta musi zawierać wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, m.in. węglowodany, tłuszcze i białka, a także mikro- i makroelementy, których rola jest bardzo istotna. Ich odpowiednia podaż wspiera bowiem prawidłowy rozwój całego organizmu.

Celem, do którego należy dążyć, jest wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia niemowlęcia i kontynuować je tak długo, jak będzie to pożądane przez matkę i dziecko. Ze względu na doskonały skład matczynego pokarmu nawet częściowe lub krótsze karmienie piersią również jest korzystne[1],[2]. W sytuacji, kiedy jednak utrzymanie wyłącznego karmienia piersią po 6. miesiącu życia dziecka nie jest możliwe, wraz z lekarzem pediatrą powinno wybrać się dopasowane do potrzeb niemowlęcia mleko następne. Najlepiej takie, które jest inspirowane doskonałością natury – kobiecym pokarmem i zaspokające kluczowe potrzeby żywieniowe dziecka, a więc takie, które zgodnie z przepisami prawa zawiera kompletną kompozycję ważnych składników odżywczych, w tym witamin oraz składników mineralnych.

Częste pytanie: czy dieta mojego dziecka zawiera to, co niezbędne?

Karmiąc dziecko piersią lub mlekiem następnym oraz chcąc jak najlepiej zatroszczyć się o jego rozwój, warto wiedzieć, jakie składniki są najważniejsze dla wsparcia dojrzewania niemowlęcia i jakie są ich właściwości. Przykładowo:

  • Wapń jest głównym składnikiem budulcowym układu kostnego i zębów. Bierze udział w przewodnictwie nerwowym, regulacji hormonalnej, kurczliwości mięśni i krzepnięciu krwi. Zmniejszając przepuszczalność błon komórkowych, zapobiega reakcjom alergicznym. Pokrycie zapotrzebowania na wapń w okresie wzrostu zapobiega krzywicy, a także odgrywa istotną rolę w osiągnięciu szczytowej masy kostnej. Aby wapń mógł być wbudowany do tkanki kostnej, konieczna jest obecność witaminy D, która wspiera także układ odpornościowy, ma działanie ochronne w chorobach układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy czy zaburzeniach metabolicznych[3],[4].
  • Witamina A jest składnikiem białek występujących w siatkówce oka – jest więc niezbędna w procesie widzenia. Warunkuje też prawidłowy stan skóry, włosów, paznokci i błon śluzowych. Współdziałając z hormonem wzrostu, ma udział w procesie wzrastania[5],[6].
  • Witamina E to przeciwutleniacz – zapobiega uszkodzeniom błon komórkowych. Chroni przed ryzykiem rozwoju zmian miażdżycowych i choroby wieńcowej. Ma działanie regulujące komórki układu odpornościowego[7],[8].
  • Witamina C także jest antyoksydantem. Działa łagodząco i skraca czas trwania infekcji układu oddechowego. Wpływa na wchłanianie żelaza i wapnia[9].
  • Żelazo odgrywa zasadniczą rolę w procesie tworzenia krwinek czerwonych i jest niezbędnym składnikiem transportu tlenu. Ma wpływ na funkcje układu odpornościowego, a jego niedobór zwiększa ryzyko zakażeń. Bierze udział w procesach mielinizacji (pokrywania się połączeń nerwowych specjalną osłonką o funkcji izolującej) w ośrodkowym układzie nerwowym, co ma znaczenie dla prawidłowego rozwoju mowy, funkcji poznawczych i rozwoju emocjonalnego dziecka[10].
  • Jod wchodzi w skład hormonów tarczycy oraz warunkuje ich syntezę. Hormony te odgrywają bardzo ważną rolę w procesie prawidłowego wzrostu i dojrzewania kości. Od odpowiedniego ich poziomu zależy prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, a także serca, nerek i mięśni. Niedobory tego pierwiastka mogą obniżać odporność[11],[12].
  • Kwasy omega 3, do których należy kwas alfa-linolenowy ALA i kwas DHA, nie mogą być syntetyzowane w organizmie i ich jedynym źródłem jest dieta, w tym m.in. mleko następne. Działanie tych kwasów jest wielokierunkowe – wpływają na dojrzewanie układu nerwowego, funkcji poznawczych, metabolizm mięśni i gęstość mineralną kości. Mają znaczenie w profilaktyce cukrzycy czy otyłości[13].
  • Tiamina – witamina B1 odgrywa kluczową rolę w pracy układu nerwowego. Jest także niezbędna w procesach metabolicznych aminokwasów i węglowodanów[14].
  • Ryboflawina bierze udział w procesach metabolicznych. Jej niedobór wpływa na pogorszenie stanu skóry, błon śluzowych, a także dysfunkcje układu nerwowego[15].
  • Kwas pantotenowy uczestniczy w przemianach energetycznych, syntezie cholesterolu, hormonów sterydowych oraz neuroprzekaźników[16].
  • Magnez ma udział w biosyntezie białka i kwasów nukleinowych. Pełni funkcję w przewodnictwie nerwowo-mięśniowym, kurczliwości mięśni, procesach termoregulacji, pracy serca czy gospodarce mineralnej w kościach[17].
  • Cynk to składnik przemian białek, tłuszczów i węglowodanów. Wpływa na rozwój fizyczny, w tym prawidłowy wzrost, dojrzewanie płciowe, prawidłową odpowiedź immunologiczną – zmniejsza ryzyko infekcji. Uczestniczy też w procesach zapamiętywania i uczenia się[18].

Dieta dziecka – staranny wybór rodzica

Odpowiednio skomponowany jadłospis powinien zapewnić niemowlęciu wystarczającą ilość substancji energetycznych, pierwiastków śladowych oraz witamin niezbędnych do prawidłowego wzrastania i rozwoju. Nieodpowiednia ilość składników pokarmowych może niekorzystnie wpłynąć na przebieg procesów fizjologicznych, zwiększając ryzyko pojawienia się niektórych chorób[19]. To rodzic decyduje o diecie dziecka i powinien dołożyć wszelkich starań, aby była ona kompletna oraz optymalna. Harmonijny rozwój fizyczny i psychoruchowy niemowlęcia daje rodzicom pewność, że podają mu to, co najlepsze.

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz jest rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.

[1]: Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia dzieci, 2021. [2]: Szajewska H., Horvath A., Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży, Medycyna Praktyczna, Kraków, 2017. [3]: Dobrzańska A., Obrycki Ł., Socha P., Suplementacja diety. Wytyczne postępowania u dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących piersią, Media Press, Warszawa, 2015. [4]: Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, NIZP – PZH, Warszawa, 2020. [5]: Dobrzańska A., Obrycki Ł., Socha P., Suplementacja diety. Wytyczne postępowania u dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących piersią, Media Press, Warszawa, 2015. [6]: Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, NIZP – PZH, Warszawa, 2020. [7]: Dobrzańska A., Obrycki Ł., Socha P., Suplementacja diety. Wytyczne postępowania u dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących piersią, Media Press, Warszawa, 2015. [8]: Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, NIZP – PZH, Warszawa, 2020. [9]: Tamże. [10]: Dobrzańska A., Obrycki Ł., Socha P., Suplementacja diety. Wytyczne postępowania u dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących piersią, Media Press, Warszawa, 2015. [11]: Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, NIZP – PZH, Warszawa, 2020. [12]: Dobrzańska A., Obrycki Ł., Socha P., Suplementacja diety. Wytyczne postępowania u dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących piersią, Media Press, Warszawa, 2015. [13]: Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, NIZP – PZH, Warszawa, 2020. [14]: Tamże. [15]: Tamże. [16]: Tamże. [17]: Tamże. [18]: Tamże. [19]: Szajewska H., Horvath A., Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży, Medycyna Praktyczna, Kraków, 2017.

Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.
Życzenie

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat