Naleśniki to doskonały pomysł na danie dla dziecka oraz prosta i szybka w przygotowaniu potrawa, co jest istotne z punktu widzenia mamy.
Nie wymagają wielu godzin spędzonych w kuchni, a pozwalają przemycić wiele wartościowych składników, takich jak warzywa czy owoce. Nawet najbardziej wybredny maluch z uśmiechem zasiądzie do stołu, jeśli zostaną podane na obiad.
Rodzice decydują się na podanie pierwszych naleśników maluchowi w różnym wieku. Niektóre dzieci po raz pierwszy skosztują ich mając 8-9 miesięcy, inne dopiero jak skończą rok, pozostałe nawet później. Jeśli chodzi o zaserwowanie dziecku tego smakołyku po raz pierwszy – nie ma sztywnej reguły. Należy obserwować malucha i jego reakcje na nowości.
Pierwszy naleśnik
Serwując danie dziecku pierwszy raz, najlepiej podać mu naleśnika w czystej postaci, bez żadnych dodatków. Jeśli obawiamy się reakcji alergicznej spowodowanej obecnością np. mleka, można posiłek wykonać na bazie mleka następnego, którym karmimy malucha. Jeśli alergia nie jest stwierdzona, ale podejrzewamy ją ze względu na np. obecność alergików w rodzinie, to możemy wykonać naleśniki używając mleka następnego koziego. Zawartość białka odpowiedzialnego za alergię jest w nim prawie o połowę mniejsza niż w mleku krowim. Według badań, nawet 20% dzieci z alergią na białko mleka krowiego, może nie być uczulone na to, pochodzącego z mleka koziego. Pamiętajmy, że chcąc zachęcić dziecko do spróbowania nowego posiłku, powinniśmy zadbać również o jego wygląd. Naleśnik w kształcie uśmiechniętego zwierzątka będzie idealnym sposobem na niejadka.
Składniki:
- ok. 100 ml mleka następnego Capricare
- Łyżka mąki (dla maluchów wrażliwych na gluten – mąka bezglutenowa)
- Jajko
Przygotowanie:
Wcześniej przygotowane mleko połącz dokładnie z mąką i jajkiem (jeśli dziecko nie toleruje białka jaja kurzego, możesz użyć samego żółtka). Namoczonym w oliwie ręcznikiem papierowym przetrzyj patelnię. Smaż jak zwyczajne naleśniki. Możesz je ozdobić owocami, aby były atrakcyjniejsze dla malucha.
Kolejne wariacje naleśnikowe
Kiedy dziecko zaznajomiło się już z nowym posiłkiem, można urozmaicić danie o dowolne nadzienie. Chcąc przemycić do diety dziecka zdrowe składniki, np. szpinak, warto sięgnąć właśnie po naleśniki. Oddzielnie może powodować niechęć malucha, natomiast sprytnie dodany może być częstym gościem w menu młodego smakosza.
Składniki:
- 150 g liści szpinaku baby
- Łyżka masła
- 5 g tartego sera
- Ząbek czosnku
- Gałka muszkatołowa
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Dobrze umyte i wysuszone liście podsmaż na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw gałką, solą i pieprzem do smaku. Dodaj ser i zawiń w naleśniki.
Smacznego!
Informacja prasowa