Warzywa, owoce, ryby, mięso, nabiał, gluten… Zastanawiasz się, co powinna zawierć dieta twojego dziecka, jeszcze zanim ono skończy roczek? Sprawdź! Dietetyczka Agata Ziemnicka odpowiada.
Zwykle dieta i rozszerzanie diety maluszka to nie lada wyzwanie dla rodziców. Przeczytaj porady dietetyczki Agaty Ziemnickiej nt. kluczowych produktów podczas rozszerzania diety i ułatw sobie ten niełatwy moment.
Podstawą mleko
Choć dla rosnącego maluszka mleko mamy w pewnym momencie przestaje być wystarczające, nadal powinno się mu je podawać. -Bez względu na to, czy karmisz piersią, butelką, czy w sposób mieszany, mleko aż do końca pierwszego roku życia dziecka będzie stanowiło absolutną podstawę jego diety i główne źródło białka i tłuszczów – mówi dietetyczka Agata Ziemnicka. Jednak między 17 a 26 tygodniem życia dziecka, kiedy zauważymy, że dziecko jest już na to gotowe, zaczynamy wprowadzać pierwsze stałe pokarmy.
Warzywa i owoce
Pierwszymi pokarmami przy rozszerzaniu diety powinny być warzywa. -Są świetnym źródłem błonnika i witamin, dlatego postaraj się, żeby maleństwo do końca pierwszego roku poznało smak jak największej ilości warzyw marchewki i ziemniaka, dyni, brokułu, kalafiora, pietruszki, szpinaku, buraka, cukinii czy bakłażana – wymienia dietetyczka. Żeby warzywa zachowały najwięcej drogocennych właściwości gotuj je na parze. Ułatwieniem dla rodziców będzie parowaroblender 4w1 Philips Avent SCF885 lub SCF881. Przygotowywanie w nim posiłków jest bardzo łatwe i nie zajmuje dużo czasu: najpierw gotujesz, potem odwracasz dzbanek i blendujesz. - W pierwszych tygodniach rozszerzania diety blendujemy na gładką papkę, w kolejnych na zupkę z grudkami i kawałkami. Możemy przygotować więcej porcji, a potem – również w tym urządzeniu – rozmrażać I podgrzewać – radzi Agata Ziemnicka. Dzięki temu rozwiązaniu masz pewność, że podajesz swojemu maluszkowi zdrowe posiłki.
Źródłem witamin są też oczywiście owoce, ale tu należy pilnować, żeby jednak nie było ich w diecie dziecka za dużo ze względu na zawarte w nich cukry. Owoce możesz podawać na surowo, ale równie dobrze mogą być pieczone lub gotowane na parze i utarte na mus.
Mięso, ryby i jajka
Bardzo ważnym składnikiem diety dziecka po 6. miesiącu życia powinno być mięso, bo zawiera białko i składniki mineralne, np. cynk, żelazo, które zapobiega anemii u dzieci. Najlepiej wybierać nietłuste, delikatne mięso: z indyka, królika. Polecana jest też cielęcina albo jagnięcina. - Takie mięso gotujemy na parze, ewentualnie pieczemy w folii, bez dodatku soli i wszelkiego rodzaju polepszaczy smaku. Możemy je delikatnie przyprawić ziołami, choć nie ma takiej potrzeby – zwykle niemowlęta bez problemu akceptują zwykły smak mięsa – podpowiada Agata Ziemnicka.
Tak samo łatwo dzieci akceptują smak jajka, które jest kolejnym kluczowym produktem w dziecięcej diecie. Jajko zawiera i zdrowe tłuszcze omega 3, i żelazo, i cenne aminokwasy, konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i witaminy A, D, E i K. Możesz dodawać je rozdrobnione do zupek dziecka – już 7-miesięczne dziecko umie sobie radzić z grudkami żółtka i miękkimi kawałkami białka.
Kilka razy w miesiącu niemowlę powinno zjeść też odrobinę rybki. Wskazane są tłuste ryby morskie: halibut, dorsz albo łosoś. - Rodzice często się boją, że ryba uczuli ich niemowlę i zwlekają z jej podaniem, ale to błąd. Jeżeli dziecko nie ma objawów alergii, to nie powinniśmy zwlekać z wprowadzaniem produktów potencjalnie alergizujących. Nie ma badań, które pokazywałyby, że takie opóźnianie w jakikolwiek sposób chroni przed alergią – tłumaczy Agata Ziemnicka.
Produkty zbożowe
Nie opóźniamy też wprowadzania produktów zbożowych – już półroczne dziecko może zjadać pierwsze kaszki pszenne albo ryżowe. Razem z musem owocowym stanowią pożywne danie, które dzieci bardzo lubią. Ośmiomiesięcznemu dziecku, które radzi sobie z drobnymi grudkami warto podawać też coraz grubsze kasze np. jęczmienną, gryczaną, komosę ryżową czy pęczak.
Nabiał
Kolejnymi ważnym produktami, które powinny znaleźć się w diecie dziecka są oczywiście przetworzone produkty mleczne: jogurty, kefiry i twarożki. - Są dobrym źródłem wapnia i pełnowartościowego białka, a zatem wpływają na rozwój kości, zębów i mięśni maluszka – zauważa dietetyczka. Wybieraj jednak je bardzo uważnie, zwracając uwagę na dodatek cukru i mleka w proszku.
Czego unikać?
Produktów, które powinny znaleźć się w diecie dziecka, jest dużo, ale to nie znaczy, że niemowlę może jeść wszystko! Przyrządzając dania dla dziecka, unikaj m.in.: soli, cukru i większości substancji słodzących, miodu (do 12 m.ż.), grzybów i wszelkich produktów wysokoprzetworzonych. Mleka matki/mieszanki nie zamieniaj na mleko krowie. Nie podawaj też mu twardych produktów spożywczych o niewielkim kształcie, np. winogrona, chrupki, orzechy w całości, bo istnieje ryzyko zakrztuszenia.
Rekomendowane ceny urządzeń 4w1 Philips Avent wynoszą:
SCF885/01- 739 pln
SCF881/01- 739 pln
Informacja prasowa