Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Niemowlę » Karmienie

Kluczowe produkty w diecie niemowlaka

Artykuł

Warzywa, owoce, ryby, mięso, nabiał, gluten… Zastanawiasz się, co powinna zawierć dieta twojego dziecka, jeszcze zanim ono skończy roczek? Sprawdź! Dietetyczka Agata Ziemnicka odpowiada.

Kluczowe produkty dieta niemowlaka
Autor: Materiały prasowe

Zwykle dieta i rozszerzanie diety maluszka to nie lada wyzwanie dla rodziców. Przeczytaj porady dietetyczki Agaty Ziemnickiej nt. kluczowych produktów podczas rozszerzania diety i ułatw sobie ten niełatwy moment.

Podstawą mleko

Choć dla rosnącego maluszka mleko mamy w pewnym momencie przestaje być wystarczające, nadal powinno się mu je podawać. -Bez względu na to, czy karmisz piersią, butelką, czy w sposób mieszany, mleko aż do końca pierwszego roku życia dziecka będzie stanowiło absolutną podstawę jego diety i główne źródło białka i tłuszczów – mówi dietetyczka Agata Ziemnicka. Jednak między 17 a 26 tygodniem życia dziecka, kiedy zauważymy, że dziecko jest już na to gotowe, zaczynamy wprowadzać pierwsze stałe pokarmy.

Warzywa i owoce

Pierwszymi pokarmami przy rozszerzaniu diety powinny być warzywa. -Są świetnym źródłem błonnika i witamin, dlatego postaraj się, żeby maleństwo do końca pierwszego roku poznało smak jak największej ilości warzyw marchewki i ziemniaka, dyni, brokułu, kalafiora, pietruszki, szpinaku, buraka, cukinii czy bakłażana – wymienia dietetyczka. Żeby warzywa zachowały najwięcej drogocennych właściwości gotuj je na parze. Ułatwieniem dla rodziców będzie parowaroblender 4w1 Philips Avent SCF885 lub SCF881. Przygotowywanie w nim posiłków jest bardzo łatwe i nie zajmuje dużo czasu: najpierw gotujesz, potem odwracasz dzbanek i blendujesz. - W pierwszych tygodniach rozszerzania diety blendujemy na gładką papkę, w kolejnych na zupkę z grudkami i kawałkami. Możemy przygotować więcej porcji, a potem – również w tym urządzeniu – rozmrażać I podgrzewać – radzi Agata Ziemnicka. Dzięki temu rozwiązaniu masz pewność, że podajesz swojemu maluszkowi zdrowe posiłki.

Źródłem witamin są też oczywiście owoce, ale tu należy pilnować, żeby jednak nie było ich w diecie dziecka za dużo ze względu na zawarte w nich cukry. Owoce możesz podawać na surowo, ale równie dobrze mogą być pieczone lub gotowane na parze i utarte na mus.

Mięso, ryby i jajka

Bardzo ważnym składnikiem diety dziecka po 6. miesiącu życia powinno być mięso, bo zawiera białko i składniki mineralne, np. cynk, żelazo, które zapobiega anemii u dzieci. Najlepiej wybierać nietłuste, delikatne mięso: z indyka, królika. Polecana jest też cielęcina albo jagnięcina. - Takie mięso gotujemy na parze, ewentualnie pieczemy w folii, bez dodatku soli i wszelkiego rodzaju polepszaczy smaku. Możemy je delikatnie przyprawić ziołami, choć nie ma takiej potrzeby – zwykle niemowlęta bez problemu akceptują zwykły smak mięsa – podpowiada Agata Ziemnicka.

Tak samo łatwo dzieci akceptują smak jajka, które jest kolejnym kluczowym produktem w dziecięcej diecie. Jajko zawiera i zdrowe tłuszcze omega 3, i żelazo, i cenne aminokwasy, konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i witaminy A, D, E i K. Możesz dodawać je rozdrobnione do zupek dziecka – już 7-miesięczne dziecko umie sobie radzić z grudkami żółtka i miękkimi kawałkami białka.

Kilka razy w miesiącu niemowlę powinno zjeść też odrobinę rybki. Wskazane są tłuste ryby morskie: halibut, dorsz albo łosoś. - Rodzice często się boją, że ryba uczuli ich niemowlę i zwlekają z jej podaniem, ale to błąd. Jeżeli dziecko nie ma objawów alergii, to nie powinniśmy zwlekać z wprowadzaniem produktów potencjalnie alergizujących. Nie ma badań, które pokazywałyby, że takie opóźnianie w jakikolwiek sposób chroni przed alergią – tłumaczy Agata Ziemnicka.

Produkty zbożowe

Nie opóźniamy też wprowadzania produktów zbożowych – już półroczne dziecko może zjadać pierwsze kaszki pszenne albo ryżowe. Razem z musem owocowym stanowią pożywne danie, które dzieci bardzo lubią. Ośmiomiesięcznemu dziecku, które radzi sobie z drobnymi grudkami warto podawać też coraz grubsze kasze np. jęczmienną, gryczaną, komosę ryżową czy pęczak.

Nabiał

Kolejnymi ważnym produktami, które powinny znaleźć się w diecie dziecka są oczywiście przetworzone produkty mleczne: jogurty, kefiry i twarożki. - Są dobrym źródłem wapnia i pełnowartościowego białka, a zatem wpływają na rozwój kości, zębów i mięśni maluszka – zauważa dietetyczka. Wybieraj jednak je bardzo uważnie, zwracając uwagę na dodatek cukru i mleka w proszku.

Czego unikać?

Produktów, które powinny znaleźć się w diecie dziecka, jest dużo, ale to nie znaczy, że niemowlę może jeść wszystko! Przyrządzając dania dla dziecka, unikaj m.in.: soli, cukru i większości substancji słodzących, miodu (do 12 m.ż.), grzybów i wszelkich produktów wysokoprzetworzonych. Mleka matki/mieszanki nie zamieniaj na mleko krowie. Nie podawaj też mu twardych produktów spożywczych o niewielkim kształcie, np. winogrona, chrupki, orzechy w całości, bo istnieje ryzyko zakrztuszenia.

Rekomendowane ceny urządzeń 4w1 Philips Avent wynoszą:
SCF885/01- 739 pln
SCF881/01- 739 pln

Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat