Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Małe dziecko » Zdrowie

Jak zachęcić chore dziecko do jedzenia?

Artykuł

Podczas każdej infekcji małemu pacjentowi słabnie apetyt i niełatwo wtedy namówić go do jedzenia.

Nutrikid multi fibre
Autor: Materiały prasowe

Badanie „Odżywianie dziecka w chorobie”, zrealizowane w lutym 2016 roku przez SW Research na zlecenie Nutricii Medycznej , wykazało, że matki są świadome tego, jak ważne w walce z chorobą jest odpowiednie odżywianie dziecka. Dlatego dwoją się i troją, aby wymyślić skuteczną zachętę do zjedzenia przez swoje dziecko czegoś pożywnego. Od dziś mają dodatkowe wsparcie w postaci specjalistycznych, wysoko energetycznych preparatów odżywczych. Dlaczego warto po nie sięgnąć, wyjaśniają matkom eksperci: pediatra, gastroenterolog oraz dietetyk.

Wiele dzieci w trakcie choroby traci apetyt i odmawia posiłków. Jak wynika z badania „Odżywianie dziecka w chorobie”, to problem ponad 60 proc. badanych matek. Dziecko, jedząc rzadziej i mniej, nie dostarcza swojemu organizmowi odpowiedniej ilości substancji odżywczych, na które zapotrzebowanie podczas choroby jest dużo wyższe. Aż 70 proc matek zdaje sobie z tego sprawę, i wie, że właściwe odżywianie jest równie istotne w szybszym powrocie do zdrowia, co podawanie lekarstw. Dlatego w tym trudnym czasie stają na głowie, aby zachęcić swojego niejadka do spożycia czegoś wartościowego.

Najczęściej wskazywane przez respondentki metody to gotowanie ulubionych dań oraz próba przekonania dziecka, że jeśli zje, to szybciej wyzdrowieje. Duża część matek wskazała, że dzieli posiłek na mniejsze porcje i rozkłada jedzenie w czasie, ewentualnie przygotowuje je w łatwiejszej do przyswojenia postaci, np. kleików, zup. Częstym sposobem jest angażowanie dziecka w wybieranie składników i wspólne przygotowanie posiłków, dekorowanie jedzenia, a w przypadku młodszych dzieci zmiana posiłku w zabawę w teatrzyk lub w pacynki. Część ankietowanych zachęca dzieci do jedzenia poprzez czytanie bajek i opowiadanie historii.

Choroba źródłem niedożywienia dziecka

W czasie choroby wiele czynników wpływa na pogorszenie stanu odżywienia dziecka. Osłabienie, złe samopoczucie oraz występujące niekiedy trudności w połykaniu sprawiają, że dzieci jedzą niechętnie, przez co nie dostarczają cennych składników organizmowi.

Co więcej, często towarzyszące chorobie wymioty czy biegunka, nie dość, że powodują utratę zapasów zgromadzonych w organizmie, dodatkowo zaburzają proces wchłaniania w przewodzie pokarmowym nowych składników odżywczych.

Natomiast, jak wskazuje pediatra i gastroenterolog, dr hab. n. med. Jarosław Kierkuś z Kliniki Gastroenterologii, Hepatologii i Zaburzeń Odżywiania Instytutu "Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka", podczas choroby zapotrzebowanie na wartościowe składniki jest dużo większe.

– Wyjątkowo aktywny w czasie infekcji układ immunologiczny do wytworzenia poszczególnych składowych, takich jak: przeciwciała, leukocyty czy białka ostrej fazy, zużywa więcej białka oraz mikro i makro elementów, dostarczanych na co dzień z pożywieniem. Jeśli brakuje dostawy tych składników z zewnątrz, organizm wykorzystuje wewnętrzne rezerwy. Jeśli zasoby te nie są na bieżąco uzupełniane wraz ze spożyciem pełnowartościowych posiłków, tworzą się niedobory żywieniowe.

Wsparcie żywieniowe w chorobie

Dlatego, oprócz skutecznego zachęcenia dziecka do zjedzenia posiłku, bardzo ważna jest troska o to, aby serwowane jedzenie było jak najbardziej wartościowe dla osłabionego infekcją organizmu. Prawie połowa badanych matek w trakcie choroby podaje dziecku posiłki, które zawierają więcej witamin a 36 proc. zwraca szczególną uwagę na obecność substancji wspomagających proces leczenia, np. cynk i magnez. Ponadto matki starają się, aby dania były lekkostrawne (46 proc.) oraz dbają o regularność i stałe pory podawania posiłków (36 proc.).

Dietetyk kliniczny, Edyta Mazurek zwraca uwagę, że powstałe podczas choroby niedobory żywieniowe mogą być zbyt duże, aby wyrównać je codzienną dietą. – W takiej sytuacji warto wykorzystać moment, kiedy dziecko odzyskuje apetyt, by podawać mu dodatkowo pełnowartościowe pokarmy o zwiększonej kaloryczności, takie jak nowy na rynku NutriKid Multi Fibre. To odżywczo kompletna, wysokoenergetyczna płynna dieta w butelce, wzbogacona o błonnik, dostępna tylko w aptekach. Dostarczając odpowiednią ilość energii, białka, elektrolitów, witamin i pierwiastków śladowych, wzmacnia organizm dziecka
w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania żywieniowego.

Takie produkty odżywcze mogą stanowić wsparcie w żywieniu dziecka nie tylko w czasie rekonwalescencji, ale również podczas trwania infekcji. Truskawkowy i czekoladowy smak napoju oraz wygodna forma podania w butelce ze słomką mogą przekonać do wypicia nawet największego niejadka. Jedna porcja zastąpi w całości normalny posiłek i da pewność, że nasze dziecko zjadło odpowiednią ilość niezbędnych do walki z chorobą składników odżywczych – dodaje Edyta Mazurek.

Przerwać błędne koło infekcji

Prawie 60 proc. ankietowanych matek jest świadoma, że podczas nawracającej infekcji, brak dobrej diety może powodować przewlekłe niedożywienie dziecka oraz dalszy rozwój infekcji. – Niedobory żywieniowe osłabiają odporność dziecka – potwierdza pediatra gastrolog dr hab. n. med. Adrea Horvath, z Kliniki Pediatrii WUM. - Zaburzenia jakościowe diety – czyli nie tylko zmniejszona podaż kalorii, ale również – a może przede wszystkim – niedobór wielu makro- i mikroelementów, będących kluczowymi dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, pogłębiać mogą zaburzenia odporności u dzieci.

Ze zjawiskiem nawracających infekcji miało osobiście styczność 43 proc. badanych matek dzieci w wieku 1-10 lat . Dziecko po przebytej chorobie trafia do przedszkola lub szkoły, gdzie eksponowane jest na kolejne czynniki chorobotwórcze, a ponieważ jego odporność jest obniżona, tym łatwiej o kolejne zakażenie. Zaczyna działać mechanizm samonapędzającego się błędnego koła.

Eksperci szacują, że problem ten dotyczy 15% dzieci w wieku przedszkolnym - Dzieci chorują dużo częściej niż dorośli, ponieważ ich układ odpornościowy nie jest jeszcze w pełni ukształtowany, a każda infekcja osłabia jeszcze jego funkcjonowanie. W efekcie, dzieci uczęszczające do przedszkola i szkoły, zapadają na infekcje górnych dróg oddechowych nawet do 8 razy w roku – podsumowuje dr Andrea Horvath.

Jeśli infekcjom towarzyszy pogarszanie się stanu odżywienia, należy jak najszybciej przerwać mechanizm błędnego koła. – W takim przypadku sama porada dietetyczna i intensyfikacja wysiłków by dziecko więcej i częściej jadło, może okazać się niewystarczająca. Z tych względów, zarówno w okresie infekcji, jak i w pierwszym etapie po jej zakończeniu, wskazane jest stosowanie u dzieci specjalistycznych, wysokoenergetycznych preparatów odżywczych – radzi dr Jarosław Kierkuś.

NutriKid Multi Fibre – nowe wsparcie żywieniowe dziecka w chorobie

Od stycznia br. w aptekach dostępny jest nowy unikalny produkt odżywczy – NutriKid Multi Fibre, przeznaczony dla dzieci w wieku od 1 do 12 lat, które mają problemy ze spożywaniem normalnych posiłków oraz z dostarczeniem odpowiedniej ilości składników odżywczych i energii z pożywienia, szczególnie w okresie choroby i rekonwalescencji.

To odżywczo kompletna, wysokoenergetyczna, wzbogacona o błonnik płynna dieta w butelce. Dostarczając odpowiednią ilość energii, białka, elektrolitów, witamin i pierwiastków śladowych, wzmacnia organizm dziecka w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania żywieniowego, zarówno w czasie infekcji, jak i po jej zakończeniu, zapewniając dziecku szybki i pełny powrót do zdrowia.

Właściwe dawkowanie uzależnione jest od aktualnego stanu odżywienia i wynikającego z tego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze, dlatego zawsze powinno być ustalane przez specjalistę – lekarza pediatrę lub dietetyka.

NutriKid Multi Fibre to kolejny dietetyczny środek specjalnego przeznaczenia medycznego w portfolio Nutricii Medycznej, firmy specjalizującej się w żywieniu medycznym. Podstawową funkcją tych preparatów jest odżywienie organizmu w chorobie, by miał on siłę zmagać się z chorobą oraz by leczenie było bardziej skuteczne.

NutriKid Multi Fibre

W przypadku infekcji, zwłaszcza tych nawracających, wskazane jest wsparcie diety dziecka specjalistycznymi, wysoko energetycznymi preparatami odżywczymi w postaci płynnej, takimi jak NutriKid Multi Fibre.

NutriKid Multi Fibre to nowy unikalny produkt odżywczy, opracowany specjalnie dla dzieci w wieku od 1 do 12 lat, które mają problemy ze spożywaniem normalnych posiłków oraz z dostarczeniem odpowiedniej ilości składników odżywczych i energii z pożywienia, szczególnie w okresie choroby i rekonwalescencji.
Stosowany jako wsparcie żywieniowe w następujących przypadkach:

  • infekcja i okres rekonwalescencji,
  • niedożywienie związane z chorobą,
  • brak apetytu towarzyszący chorobie.

To odżywczo kompletna, wysokoenergetyczna, wzbogacona o błonnik płynna dieta w butelce. Dostarczając odpowiednią ilość energii, białka, elektrolitów, witamin i pierwiastków śladowych, wzmacnia organizm dziecka w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania żywieniowego, zarówno w czasie infekcji, jak i po jej zakończeniu, zapewniając dziecku szybki i pełny powrót do zdrowia.

Skład NutriKid MultiFibre:

Zawartość wybranych składników w 200 ml
Energia 306 kcal
Białko 6,6 g
Węglowodany 37,6 g
Błonnik 3 g
Tłuszcz 13,6 g
Wapń 168 g
Fosfor 150 mg
Żelazo 3 mg
Wit. D 3 μg
Wit. A 122 μg
Osmolarność 440 mOsmol/l

Właściwe dawkowanie zawsze powinno być ustalane przez lekarza lub dietetyka, ponieważ uzależnione jest od aktualnego stanu odżywienia dziecka oraz zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze.

NutriKid Multi Fibre

  • Unikalny skład – uzupełnia niedobory białkowe i energetyczne.
  • Wygodne stosowanie – w postaci płynnej, gotowy do spożycia, z dołączoną słomką.
  • Dostępny tylko w aptekach w pojedynczych opakowaniach 200 ml.
  • Występuje w dwóch smakach: czekoladowym i truskawkowym.
  • Nie zawiera laktozy, ani glutenu.
  • Przechowywanie w chłodnym, suchym miejscu
  • Sugerowana cena detaliczna: 9,90 PLN

Żywienie medyczne

Jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka jest zbilansowana dieta, dostarczająca wszystkie niezbędne składniki odżywcze, takie jak białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, pierwiastki śladowe i elektrolity. Weryfikacja sposobu odżywiania w trakcie choroby ma ogromne, często niedoceniane znaczenie dla przebiegu procesu leczenia.

Żywienie medyczne (żywienie kliniczne) stanowi integralną część terapii i polega na poprawie lub utrzymaniu prawidłowego stanu odżywienia chorego w celu umożliwienia rozpoczęcia leczenia i/lub podniesienia skuteczności podjętej walki z chorobą.

Przykładem doustnych dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego (FSMP) są produkty Nutridrink oraz nowość dla dzieci w wieku 1-12 lat NutriKid Multi Fibre. Podstawową funkcją tego typu preparatów jest odżywienie organizmu w chorobie, by miał on siłę zmagać się z chorobą oraz by leczenie było bardziej skuteczne.

Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.
Życzenie

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat